Koliek treft tot 40% van de jonge kinderen, en wordt gekenmerkt door langdurige perioden van ontroostbaar huilen. De aandoening wordt vaak afgedaan als onbelangrijk door de medische professie, maar zou serieus moeten worden genomen. Het kan bijdragen aan postpartum depressie, borstvoeding belemmeren, en zelfs leiden tot de dood van de baby door toedoen van een ouder die de baby door elkaar schudt (shaken baby syndroom).

Ze huilen niet zomaar. Koliek is pijn. De medische professie heeft een schandalige geschiedenis, die niet alleen pijnverlichting aan zuigelingen ontzegde, maar regelmatig chirurgie op zuigelingen uitvoerde met minimale of geen verdoving tot de tachtiger jaren van de vorige eeuw.

Operaties zonder verdoving

Een beroemd geval in 1985 was de kleine Jeffrey Lawson, die een open hart operatie onderging terwijl hij helemaal wakker en bewust was. Ze gaven hem alleen maar een medicijn om hem te verlammen, zodat hij niet zou kronkelen, maar zoals in een horrorfilm kon hij niet bewegen, maar wel alles voelen. Dit was niet een of andere misdadige chirurg, het martelen van baby’s was een standaard procedure in de jaren ’80. We hebben het niet over 1880, maar over 1980.

De geheime liefdesrelatie tussen de Amerikaanse Academie van de kindergeneeskunde en de vereniging van anesthesiologen stelde dat het gebruik van verlammende middelen een standaard en beproefde techniek was. De beroepsgroep heeft een geschiedenis van ontkenning van pijn bij baby’s. Ze dachten dat baby’s geen pijn konden voelen.

Zelfs vandaag de dag gebruiken de meeste artsen geen pijnstillers of zelfs plaatselijke verdovingen voor bijvoorbeeld besnijdenissen, een procedure die zo traumatisch is dat de baby’s sterkere pijnreacties op vaccinaties tonen, zelfs maanden later.

Oorzaak en verlichting van pijn bij koliek

De pijn van koliek wordt waarschijnlijk veroorzaakt door gastro-intestinaal ongemak, zoals intestinale kramp. In mijn video’s over prikkelbare darmen en het ontspannen van de dikke darm voor een colonoscopie, onderzocht ik de rol van pepermuntolie in het verminderen van intestinale spasmen.

Zou het kunnen helpen bij koliek?

Een paar druppels van een pepermunt blad oplossing leek het aantal koliekachtige episodes te halveren, en verkorte het dagelijkse huilen van drie uur naar twee uur. Het werkt daarmee net zo goed als het toonaangevende vrij verkrijgbare medicijn voor koliek: Simethicon. Het probleem is echter dat is aangetoond dat Simethicon geen voordeel heeft voor koliek. Dus zeggen dat pepermunt net zo goed is, is nutteloos en niet echt bemoedigend. En de Amerikaanse Academie voor Kindergeneeskunde waarschuwt voor het gebruik van pepermuntolie bij zuigelingen.

Een onderzoek ontdekte dat een kruidenthee mengsel behulpzaam kon zijn, maar ouders werden gewaarschuwd deze niet te gebruiken. Niet alleen omdat thee de borstvoeding continuïteit kan belemmeren, maar ook door het gebrek aan adequate regelgeving voor de industrie. Steranijs thee wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt bij koliek. Chinese steranijs wordt beschouwd als veilig en niet giftig, maar Japanse steranijs is giftig. Ze zien er identiek uit, maar Japanse steranijs bevat een krachtige neurotoxine, en er is gebleken dat steranijs thee in de VS hiermee is vervuild, en dus moeten we het niet aan kinderen geven.

Er is zelfs een verslag over de giftigheid van een veronderstelde homeopathische dosis belladonna, ook wel bekend als de dodelijke wolfskers, waarbij was aangetoond dat deze niet homeopathisch genoeg was, en daarna nog een. Ook al is het homeopathisch, dit betekent niet noodzakelijk dat het veilig is. Het wordt er niet beter op wanneer artsen het voorschrijven. De medicijnen die gebruikt worden voor koliek zijn ook gemaakt van belladonna. De geneesmiddelen kunnen werken, maar zouden niet gebruikt moeten worden vanwege de ernstige bijwerkingen.

Hoe zit het met gewoon ouderwets boeren?

Boeren na het voeden wordt immers vaak geadviseerd door kinderartsen, verpleegkundigen en ouderschap websites om het afvoeren van de gassen die zich ophopen tijdens het voeden te bevorderen met als doel het ongemak en de huilepisodes te verminderen, maar wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid van boeren ontbrak, tot deze gerandomiseerde gecontroleerde trial uit 2014 voor het voorkomen van koliek en regurgitatie, ook wel bekend als spugen, bij gezonde zuigelingen. Wat vonden ze? Het was nutteloos voor koliek, en maakte de oprispingen erger. Boerende baby’s spugen twee keer zo vaak als baby’s die niet boeren!

Wat is dan wel een effectieve behandeling?

De eliminatie van koemelkeiwit, ervan uitgaande dat koliek een soort van allergische reactie kan zijn. Decennia geleden werd aangetoond dat zuigelingen die koemelk gevoed kregen anti-lichamelijke reacties tegen de rundereiwitten ontwikkelde, wat kan verklaren waarom koliek kan verbeteren nadat de koemelk formule wordt vervangen met ofwel een hypoallergene gehydrolyseerde eiwit formule of een op soja gebaseerde formule. Echter, kinderen die borstvoeding krijgen hebben ongeveer net zoveel last van koliek als formule gevoede baby’s, maar dat zou kunnen komen omdat moedermelk van koemelk drinkende moeders koemelk-eiwitten bevat.

We weten dat koemelkeiwitten overgedragen kunnen worden via de moedermelk en bepaalde ernstige allergische reacties kunnen veroorzaken, maar hoe zit het met koliek? Op basis van studies met de formule gevoede baby’s, was koliek al een bekend symptoom van intolerantie voor koemelkeiwit in de jaren 70.

Ervan uitgaande dat koliek bij kinderen die borstvoeding krijgen kan worden veroorzaakt door koemelkeiwitten overgebracht van moeder op kind via de moedermelk, probeerden ze een zuivel-vrij dieet voor moeders die borstvoeding geven aan kinderen met koliek. Van de 19 baby’s verdween bij 13 de koliek snel, en bij 12 van die 13 waren ze in staat aan te tonen dat ze de koliek terug konden laten komen door de moeders een beetje melk te laten drinken. Een baby jongen ontwikkelde bijvoorbeeld koliek dat bijna volledig verdween binnen een dag nadat de moeder koemelk had geëlimineerd, en onmiddellijk terugkwam als de moeder weer zuivel consumeerde.

Conclusie

De onderzoekers concluderen dat de behandeling van infantiele koliek bij kinderen die borstvoeding krijgen, een dieet vrij van koemelk is voor de moeder, een aanbeveling die vandaag de dag nog steeds staat.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!