Wat we eten of niet eten, kan ons immuunsysteem beïnvloeden.

Een studie werd uitgevoerd om het effect te bepalen van de consumptie van felgekleurde groenten op het immuunsysteem. De eerste twee weken in principe geen fruit en groenten, dan twee weken dagelijks een anderhalve kop tomatensap drinken, dan wortelsap, dan spinaziepoeder.

Dit is een grafiek (zie video) van een marker van de immuunfunctie over die acht weken. Binnen slechts twee weken door een dieet zonder fruit- en groente, keldert het immuunsysteem, maar gewoon een anderhalve beker aan tomatensap kan ons weer op de been brengen. Geen 5 porties per dag, alleen dat lange glas tomatensap, maar alleen de wortelsap leek niet zo goed te werken, en de poeder equivalent van ongeveer een portie spinazie ook niet.

Dat zegt voor mij 2 dingen:

  1. We kunnen ons immuunsysteem beïnvloeden met eenvoudige voedingskeuzes
  2. Niet alle groenten zijn gelijk.

Toen deze studie werd herhaald waarbij werd gekeken naar andere antilichaam markers bleek de tomaat versus wortel meer aan elkaar gewaagd. Er is één groentefamilie waar we zeker niet te weinig van willen binnenkrijgen. Ontsteking, lekkende darm, allemaal vanwege het ontbreken van de AHR liganden. Ofwel, een afwezigheid van kruisbloemige groenten in onze voeding: Wittekool, groene kool, bloemkool, boerenkool, spruitjes, broccoli.

Zijn mensen die gezonder eten eigenlijk minder vaak ziek?

Degenen die meer groenten en fruit eten, lijken een lager risico te hebben op het krijgen van een infectie aan de bovenste luchtwegen, zoals verkoudheid, of ze nu vegetariër zijn of niet. Zelfs maar één toegevoegde appel per dag kan helpen om de dokter weg te houden.

Een verkoudheid is zeer onschuldig. Waarom niet testen tegen iets sterkers? Men kan ook kijken naar meer ernstige infecties van de luchtwegen, zoals griep. Kijkend naar de relatie tussen de verschillende risicofactoren en influenza-gerelateerde ziekenhuisopnamen in de Verenigde Staten, ontdekte ze dat een stijging van 5% van obesitas slecht was, en dit werd geassocieerd met een 6% hoger aantal ziekenhuisopnamen, maar fysieke inactiviteit was erger: 7%. Maar net die kleine hobbel door een lage groenten- en fruitconsumptie kan het aantal griep-gerelateerde ziekenhuisopnames nog meer verhogen.

Een verkoudheid tijdens de zwangerschap

En de verkoudheid is niet altijd onschuldig. Een verkoudheid tijdens het eerste trimester van de zwangerschap wordt geassocieerd met een aantal geboorteafwijkingen waaronder één van de ergste, anencefalie, een fatale misvorming van de hersenen. Meer recente gegevens suggereren dat het door de koorts komt. Terwijl koortswerende geneesmiddelen het mogelijke misvormende veroorzakende effect van verkoudheid lijken te voorkomen, maar het zou nog beter zijn om helemaal niet ziek te worden.

Duizend vrouwen en hun dieet werden gevolgd voor en tijdens de zwangerschap, en vrouwen die meer groenten en fruit consumeren hadden een matige vermindering van het risico op infectie aan de bovenste luchtwegen tijdens de zwangerschap, en dit voordeel lijkt te worden ontleend aan zowel groenten en fruit in plaats van ieder afzonderlijk.

Hele vruchten en groenten zorgen voor een natuurlijke balans van allerlei dingen die ons immuunsysteem kunnen verbeteren op een complementaire, gecombineerde of synergetische wijze wat mogelijk de beschermende werking kan verklaren die wordt waargenomen bij een hoge consumptie van zowel groenten en fruit. Of misschien is dat de enige manier waarop ze genoeg krijgen.

De vrouwen die beschermd leken te zijn binnen deze studie aten bijna 9 porties fruit en groenten per dag, vergeleken met slechts vijf porties fruit, of vier van groenten. Dat kan misschien een willekeurig vijf of zes per dag vervullen, maar is waarschijnlijk onvoldoende voor een effectieve immuniteit.

Bijvoorbeeld in de beroemde studie die ik eerder behandelde, waarbij ouderen werden gerandomiseerd in een vijf per dag groep en een betere antilichaamrespons hadden op hun longontsteking vaccinatie vergeleken met slechts twee porties fruit en groenten per dag- een stijging van 80%, maar slechts 30% bereikte hun streefniveaus- 12 van de 40. Zes keer beter dan de twee per dag groep, maar misschien acht, negen of tien per dag zou nog beter hebben gewerkt.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!