Wat kan je doen aan de pijn?

Dysmenorroe is de medische term voor pijn en krampen tijdens de menstruatie. Bijna de helft van de menstruerende vrouwen heeft er last van. Maar ondanks het behoorlijke effect op de kwaliteit van leven en algeheel welbevinden, gaan weinig vrouwen ermee naar de dokter, omdat ze denken dat dat toch niet zal helpen. Er zijn wel behandelingen. De moderne geneeskunde komt je redden.

  • Er zijn chirurgische oplossingen zoals neuro-ablatie, waarbij chirurgen de zenuwen naar de baarmoeder proberen door te snijden en te vernietigen.

  • Of dokters kunnen je baarmoeder er helemaal uit halen.

  • En er zijn ook verschillende hormonen en pillen en spuiten die de hele menstruatiecyclus kunnen onderdrukken.

  • Omdat de pijn door ontstekingen wordt veroorzaakt, worden meestal ontstekingsremmende middelen zoals Ibuprofen gebruikt, om de symptomen in tweederde van de vrouwen te verminderen. Deze medicijnen zijn effectief, maar vrouwen die ze gebruiken moeten zich realiseren, dat er een behoorlijke kans op negatieve bijwerkingen is.

  • Er zijn ook een aantal behandelingen zonder medicijnen of chirurgie zoals acupuntuur. Maar er is weinig bewijs voor de effectiviteit van deze behandelingen.

  • Een van de laatste ontwikkelingen in de behandeling, is het gebruik van een eenmalige hoge dosis vitamine D. Een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde studie: Het placebo had geen effect, de meeste vrouwen werden zelfs zieker. Maar de vrouwen die de vitamine D slikten, voelden zich allemaal beter.

Maar als de pijn wordt veroorzaakt door ontstekingen, waarom geen dieet volgen dat ontstekingen remt?

33 vrouwen die leden aan pijnlijke menstruatie werden gedurende twee cycli op een veganistisch dieet gezet.

  • Ze ervaarden een significante vermindering van de tijdsduur van de menstruatiepijn van 4 naar 3 dagen.

  • En een significante vermindering van de intensiteit van de pijn.

  • En ook een flinke verbetering van symptomen van PMS, zoals een opgeblazen gevoel.

Dit was een cross-over studie. Dus na 2 maanden veganistisch eten, moesten de vrouwen eigenlijk weer gaan eten zoals ze daarvoor deden, om te zien of de pijn terug zou komen. Maar de vrouwen voelden zich zoveel beter, dat toen de onderzoekers zeiden: “we willen dat jullie weer gaan eten zoals voorheen, om het effect ervoor en erna te meten” een aantal vrouwen zeiden: “no way, José”. Ze weigerden ook al werd het van ze verwacht vanwege het onderzoeksprotocol.

Dokters denken vaak neerbuigend, dat de meeste mensen zich simpelweg niet zullen houden aan therapeutische dieten. Maar toen ze deze vrouwen interviewden tijdens het onderzoek hadden ze niet alleen minder krampen, ze vielen af, hadden meer energie, ze hadden een betere stoelgang en ze sliepen beter.

Dit toonde aan dat je niet met een Ornish- of Esselsteynachtig onderzoek hoeft mee te doen, waarbij je de dood in de ogen kijkt na een hartaanval, om je te houden aan een plantaardig dieet. Het wordt goed aanvaard door mensen, ook als ze lijden aan minder ernstige kwalen.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!