Duizenden documenten zijn gepubliceerd over wat bepalend is voor mensen hun geluk en psychische gezondheid. Maar hoe zit het met de mogelijke invloed van de verschillende soorten voedsel die mensen eten? De stijging in geestelijke gezondheidsproblemen veroorzaakt een aanzienlijke last, en dus zijn goedkope en effectieve strategieën vereist om het psychologische welzijn van onze bevolking te verbeteren. En nu hebben we een groeiende hoeveelheid literatuur die suggereert dat de voedselinname mogelijk een potentiële invloed heeft op psychologisch welzijn.

Voeding en psychologisch welzijn

Inname van wat? Gezien de sterke wetenschappelijke basis voor de gezondheidsvoordelen van groente en fruit, begonnen onderzoekers daar. Cross-sectionele onderzoeken van over de hele wereld ondersteunen deze relatie tussen geluk en de inname van fruit en groente. Diegene die elke dag groente en fruit eten, hadden een hogere kans te worden geclassificeerd als “zeer gelukkig”, hetgeen duidt op een sterke en positieve correlatie tussen groente- en fruitconsumptie en geluk. Misschien ook de gevoelens van optimisme.

De grootste van deze onderzoeken werd gedaan in Groot-Brittannië, waarbij er een dosis-respons relatie werd gevonden tussen de dagelijkse porties fruit en groente en zowel de tevredenheid over het leven als geluk. Ofwel meer fruit en groente, betekent meer geluk. Mensen die zeven of acht porties per dag kregen rapporteerde de hoogste tevredenheid met het leven en geluk.

En deze associaties bleven significant zelfs nadat er gecontroleerd werd op factoren zoals inkomen, ziekte, lichaamsbeweging, roken en lichaamsgewicht, wat suggereert dat groente- en fruitconsumptie niet alleen werkt als een marker voor andere gezonde gedragingen.

Maar hoe kon het eten van planten op zichzelf geluk verbeteren?

Nou, veel fruit en groente bevat hogere niveaus aan vitamine C, die een co-factor vormt in de productie van dopamine, de “levenslust” neurotransmitter. En de antioxidanten verminderen ontstekingen, wat kan leiden tot hogere niveaus aan eudaemonic welzijn. Het begrip van Eudaemonie werd door Aristoteles omschreven als het hoogste menselijke goed, de realisatie van je ware potentieel, wat ook het doel was van dit onderzoek.

Ze wilden weten of het eten van groente en fruit geassocieerd werd met andere markers voor welzijn die verder gaan dan geluk en tevredenheid met het leven, zoals een groter eudaemonic welzijn – een staat van bloeien die gekenmerkt wordt door gevoelens van betrokkenheid, betekenis en een doel in het leven. Ongeveer 400 jongeren werden gevolgd voor ongeveer twee weken en inderdaad, jongvolwassenen die meer fruit en groente aten, meldden hogere gemiddelden aan eudaemonic welzijn, meer intense gevoelens van nieuwsgierigheid, en een grotere creativiteit. En zij konden van dag op dag volgen- dat ze zich beter voelden op de dagen dat ze gezonder aten.

Oorzaak en gevolg

Deze bevindingen suggereren dat fruit- en groenteconsumptie gerelateerd is aan andere aspecten van menselijk welbevinden, dan alleen zich gelukkig voelen. Maar niet zo snel. In plaats van dat het eten van goed voedsel leidt tot een goed humeur, is het misschien wel zo dat een goede stemming leidt tot gezonder eten.

Experimenteel, als je mensen in een goed humeur brengt, waarderen zij gezonde voedingsmiddelen zoals appels hoger dan gemaksvoedsel zoals snoeprepen. Gegeven een keuze tussen M&M’s en druiven, hadden individuen in een positieve stemming meer kans om voor de druiven te kiezen. De resultaten van deze onderzoeken geven steun aan de groeiende stapel onderzoeken die suggereren dat een positieve stemming de weerstand tegen verleiding vergemakkelijkt. Wie heeft er troostvoedsel nodig als je al getroost bent?

Het is net als de vraag wat er eerst kwam: de kip of het ei? Ja, het eten van eieren kan onze kans op chronische ziekten verhogen, maar misschien verhogen chronische ziekten ook onze kans op het eten van ongezond voedsel. Wat was er eerst: de stemming of het voedsel? Wat we nodig hebben is een onderzoek als deze, maar in plaats van te kijken naar het welzijn en het dieet op dezelfde dag, kijk je of er een verband bestaat tussen wat je vandaag eet, en hoe je je morgen voelt.

Maar we hadden niet een onderzoek zoals dat … tot nu. Ze vonden dezelfde sterke relaties tussen een dagelijkse positieve stemming en groente- en fruitconsumptie, maar vertraagde analyses toonden aan dat de groente- en fruitconsumptie verbeteringen in de positieve stemming van de volgende dag voorspelde, niet andersom. Op de dagen dat mensen meer fruit en groente aten, melden ze dat ze zich rustiger, gelukkiger en energieker voelden dan dat ze normaal deden, en ze voelden zich ook positiever de volgende dag.

Dus, het eten van groente en fruit kan echt emotioneel welzijn bevorderen. Enkele perioden van beweging kunnen je humeur verbeteren, waarom zou dat niet opgaan voor gezonde voeding?

Hoeveel groente en fruit?

Het lijkt erop dat we dagelijks ongeveer 7,2 porties aan fruit moeten consumeren of 8,2 porties aan groente om een zinvolle verandering op te merken.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!