De Roux-en-Y gastric bypass operatie (RYGB) is één van de meest succesvolle behandelingsstrategieën voor diabetes in samenhang met morbide obesitas. Lange termijn effecten van diabetesremissie van 83% zijn gemeld. Deze bevindingen hebben geleid tot de suggestie dat de operatie diabetes verbetert door op de één of andere manier de spijsverteringshormonen te veranderen, maar deze interpretatie gaat voorbij aan het feit dat ze op een ernstig beperkt dieet gezet zijn gedurende een week of twee na de operatie, alleen om te herstellen van de zware operatie. En een strenge caloriebeperking op zichzelf kan al diabetes verbeteren.

Dus, is het het dieet of de operatie?

We wisten het niet … totdat deze studie gedaan werd. Ze zetten diabetici op exact hetzelfde dieet van na de operatie, met en zonder de eigenlijke ingreep. Ze kwamen erachter dat hun diabetes snel verbeterde met behulp van het operatiedieet vóór de operatie. In feite was de verbetering van de bloedsuikerspiegel beter met het dieet alleen, dan na de operatie. Bloedsuikercontrole verbeterde meer bij afwezigheid van chirurgie, wat suggereert dat de gehele chirurgische verbetering van de diabetes helemaal niet door de operatie komt maar door het dieet waarop de mensen gezet werden in het ziekenhuis tijdens het herstel van de operatie.

Dus de klinische implicatie is dat niet-chirurgische ingrepen het potentieel hebben om diabetes te genezen net zoals een zware operatie aan de buikorganen. Als je je mijn video herinnert: “Diabetes als een ziekte van vetvergiftiging” zul je wel begrijpen wat er gebeurt. Diabetes type 2 kan worden gezien als een potentieel omkeerbare metabole toestand voorafgegaan door de enige oorzaak van een chronische overmaat aan vet in de organen. Te veel vet in de cellen van de lever, alvleesklier en spieren.

Binnen zeven dagen na het eten van 600 calorieën per dag door een dieet-interventie of obesitas-gerelateerde chirurgie, kunnen nuchtere bloedsuikerwaarden normaliseren, dankzij een daling van het levervet. Hier is een CT-scan die een vermindering van 35% vertoont in het volume van de lever als al het vet is gewist. Ongelofelijk! Dan begint het lichaam vet te trekken uit de alvleesklier, en wanneer de oorzaak van diabetes verdwijnt, verdwijnt de diabetes. De insulineproducerende beta-cellen van de alvleesklier werden wakker! Het is duidelijk dat de beta-cellen niet permanent beschadigd zijn bij diabetes type 2, maar alleen geremd. Er wordt omkering van diabetes gerapporteerd tot 28 jaar na de diagnose.

Dus diabetici die gemotiveerd genoeg zijn om zichzelf te verhongeren kunnen hun normale gezondheid terug krijgen. Deze informatie zou beschikbaar moeten zijn voor alle mensen met diabetes type 2, al hoewel het onwaarschijnlijk is dat ze genoeg gemotiveerd zijn om aan de ziekte te ontsnappen. Het is niet gemakkelijk om niet te eten.

Diabetici zouden moeten weten dat als zij hun diabetes niet omkeren, hun toekomstige gezondheid in gevaar is, hoewel de ernstige gevolgen afgewogen moeten worden tegen de bezwaren en ontberingen geassocieerd met honger-diëten.

Maagchirurgie als onvrijwillige voedselbeperking

Voor veel mensen kan deze prijs te hoog zijn om te betalen. Het is moeilijk om vrijwillig de inname van voedsel zo ver te beperken. Oké, wat dacht je van onvrijwillige voedselbeperking? Dat is wat de maagchirurgie in feite is.

Wanneer je in wezen iemand zijn maag verwijdert, worden ze gedwongen tot verplichte voedselbeperking. Natuurlijk zijn er grote risico’s bij grote operaties, zowel tijdens de operatie als daarna. Onder andere bloedingen, lekkages, infecties, erosies, hernia’s, en ernstige voedingstekorten.

Chirurgie of honger?

Er moet een betere manier zijn, en in feite is die er. In plaats van het veranderen van de hoeveelheid voedsel die gegeten wordt, vrijwillig of onvrijwillig, is het dan mogelijk om diabetes te keren door het veranderen van de kwaliteit van het eten? We zullen het ontdekken, snel.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!