Nierfalen kan zowel worden voorkomen als behandeld met een plantaardig dieet, en geen wonder; nieren zijn zeer vasculaire organen. Harvard onderzoekers vonden drie belangrijke dieet risicofactoren voor een afnemende nierfunctie: dierlijk eiwit, dierlijk vet en cholesterol. Dierlijk vet kan de structuur van de nieren wijzigen, gebaseerd op studies, waarbij vet verstopping veroorzaakt zoals te zien bij autopsie van de nieren.

Dierlijke vs plantaardige eiwitten

Dierlijke eiwitten kunnen een diepgaand effect hebben op een normale nierfunctie, wat hyperfiltratie heet, het verhogen van de werklast van de nier; maar plantaardige eiwitten doen dit niet. Eet een maaltijd met tonijn en je kan de toegenomen druk op de nieren zien oplopen binnen 1, 2, 3 uur na de maaltijd, zowel bij non diabetici als diabetici. Dus we praten niet over nadelige gevolgen decennia later op de weg, maar letterlijk binnen een paar uur nadat het onze mond in gaat.

Wat nu, als je in plaats van een tonijnsalade sandwich, een tofu salade sandwich had genomen, met exact dezelfde hoeveelheid eiwit. Wat gebeurt er dan? Geen effect. Omgaan met plantaardige eiwitten is geen probleem. Waarom zorgt dierlijk eiwit voor overbelasting, en plantaardige eiwitten niet? Dit lijkt het gevolg te zijn van de ontsteking die wordt geactiveerd door de consumptie van dierlijke producten. Hoe weten we dat? Omdat, als je een krachtig anti-inflammatoir geneesmiddel samen met die tonijn geeft, je de hyperfiltratie weg kunt nemen, de eiwit lekkage reactie op vlees eten.

Verzurende voeding

Dan is er de zuur belasting. Dierlijk voedsel – vlees, eieren, zuivel- blijken zuur te vormen in de nieren, wat kan leiden tot buisvormige toxiciteit, dat de kleine, gevoelige nierbuisjes beschadigt. Dierlijk voedsel blijkt zuurvormend- vooral vis, dat slechter is dan varkensvlees en gevogelte, terwijl plantaardige voedingsmiddelen relatief neutraal lijken te zijn, of feitelijk alkalisch, basevormend en het zuur neutraliseren.

Dus de sleutel tot het stoppen van de progressie van chronische nierziekte ligt wellicht op de groenteafdeling, niet in de apotheek. Vandaar dat men plantaardige diëten jarenlang gebruikt om nierziekte te behandelen. Hier zie je eiwit lekkage van het conventionele zoutarm dieet. Dit schrijven artsen typisch voor aan iemand met afnemende nierfunctie. Dan gewijzigd naar veganistisch eten met supplementen, en terug naar het conventionele dieet, plantaardig, conventioneel, plantaardig; om en om. De verstoorde nierfunctie kan je als een lichtschakelaar aan- en uitzetten door wat er in de mond gaat.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!