Hoge bloeddruk en ouderdom

Hoge bloeddruk is de nummer 1 doodsoorzaak in de wereld, dat bijna 78 miljoen Amerikanen treft – dat is één op de drie volwassenen. En naarmate we ouder worden, wordt onze bloeddruk hoger en hoger, zodat het op een leeftijd van 60 jaar meer dan de helft treft. Nou, als het van invloed is op de meeste van ons als we ouder worden, misschien is het geen ziekte en gewoon een onvermijdelijk gevolg van veroudering?

Nee, we weten sinds de jaren 1920 dat hoge bloeddruk niet hoeft op te treden. Onderzoekers maten de bloeddruk van duizend mensen op het platteland van Kenia, die een dieet gecentreerd rond de hele plant aten – volle granen, bonen, groenten, fruit en donkergroene bladgroenten. Onze bloeddruk stijgt bij het ouder worden; hun bloeddruk daalt eigenlijk. En hoe lager hoe beter.

Wat is de ideale bloeddruk?

De hele 140 over 90 ideale bloeddruk is arbitrair. Zelfs mensen die beginnen met een bloeddruk van 120 over 80 lijken te profiteren van een bloeddruk verlaging. Als je naar je arts gaat met een bloeddruk van 120 over 80 zou je een gouden ster krijgen; maar de ideale bloeddruk, de-geen-voordelen-opleveren-bij-verdere verlaging bloeddruk, zou eigenlijk 110 over 70 moeten zijn. 110 over 70? Is het zelfs mogelijk om een bloeddruk zo laag te krijgen? Het is niet alleen mogelijk is; het is normaal voor wie gezond genoeg eet.

Twee jaar lang werden in een Keniaans ziekenhuis 1800 patiënten opgenomen. Hoeveel gevallen van hoge bloeddruk hebben ze gevonden? Nul. Wauw! Zij moeten lage cijfers voor hart- en vaatziekten hebben gehad. Nee, ze hadden geen gevallen met hart-en vaatziekten. Geen enkel geval van arteriosclerose  – onze nr. 1 doodsoorzaak –  werd gevonden.

Landelijk China, ook, rond 110 over 70 hun hele leven; 70-jarigen met dezelfde gemiddelde bloeddruk als 16-jarigen. Nu Afrika, China – sterk verschillende diëten, maar wat ze met elkaar deelden is dat zij dagelijks plantaardig eten, en er alleen vlees wordt gegeten bij speciale gelegenheden.

Plantaardige voeding

Nu, waarom denken wij dat het de plantaardige aard van hun dieet is, dat zo beschermend is? Omdat in de Westerse wereld, zoals de American Heart Association heeft opgemerkt, de enige mensen die het echt zo laag kregen diegenen waren die strikt plantaardig eten. Ze komen op ongeveer 110 over 65.

Dit is de grootste studie van degenen die een plantaardig dieet volgen – 89.000 Californiërs. Het vergelijkt verschillende levensstijlen.

  • Niet-vegetariërs

  • Semi-vegetariërs of flexitariërs: ze eten vlees meer op een wekelijkse dan een dagelijkse basis.

  • Pescetariërs: ze eten geen vlees, maar wel vis.

  • Vegetariërs: ze eten helemaal geen vlees.

  • Veganisten: ze gebruiken geen vlees, eieren of melk.

Nu was dit een Adventist studie, dus zelfs de niet-vegetariërs eten niet veel vlees en neigen naar het eten van veel fruit en groenten, te sporten en niet te roken. Dus zelfs in vergelijking met een groep relatief gezonde vleeseters, bleek er een stapsgewijze daling van de bloeddruk te ontstaan wanneer mensen meer en meer plantaardig eten. Hetzelfde met diabetes en obesitas.

Dus ja, we kunnen de meeste risico’s uitvagen door strikt plantaardig te eten. Maar het is niet alles-of-niets; het is niet zwart-wit. Elke beweging langs het spectrum in de richting van gezonder eten kan aanzienlijke gezondheidsvoordelen geven. Je kan dit experimenteel laten zien. Je neemt vegetariërs, je geeft ze vlees (en betaalt ze om genoeg te eten), en hun bloeddruk gaat omhoog; of je verwijdert vlees uit de voeding van mensen en hun bloeddruk daalt-in slechts 7 dagen!

Geen bloeddrukverlagende middelen meer

En dit gebeurt er nadat de overgrote meerderheid vermindert of volledig stopt met hun bloeddruk medicatie. Ze moesten met hun medicatie stoppen. Zodra je de oorzaak aanpakt, zodra je de ziekte elimineert, kan je de bloeddruk pillen met een normale bloeddruk niet meer nemen. Je bloeddruk kan te laag worden. Je wordt duizelig, valt om, verwondt jezelf- Dus je arts moet je met de pillen laten stoppen. Lagere bloeddruk op minder medicijnen; dat is de kracht van planten.

Advies van de dokters

Dus, raad de American Heart Association een vleesloos dieet aan? Nee, ze raden een laag vlees dieet aan, het zogenaamde DASH dieet. Waarom niet geheel plantaardig? Toen het DASH-dieet werd gecreëerd waren ze niet op de hoogte van dit mijlpaal onderzoek van Harvard’s Frank Sacks? Nee, ze waren op de hoogte. De voorzitter van het Ontwerp Comité dat met het DASH-dieet kwam was Frank Sacks.

Kijk, het DASH-dieet werd expliciet ontworpen met het nummer 1 doel om de bloeddrukverlagende voordelen van een vegetarisch dieet te vangen, toch bevat het genoeg dierlijke producten om het verteerbaar te maken voor de doorsnee bevolking. Ze dachten dat het publiek niet met de waarheid kon omgaan.

Nu, in hun verdediging, kun je zien wat ze dachten. Net zoals medicijnen niet werken, als je ze niet inneemt. Zo werken diëten niet, tenzij je ze werkelijk eet. Dus dachten ze, kijk, niemand gaat eten op strikt plantaardige basis, dus als we het bericht afzwakken en komen met een soort van compromis dieet, dan kunnen we misschien op een brede schaal meer goed doen voor de bevolking. Oké, vertel dat de duizend Amerikaanse gezinnen per dag dat een geliefde verliest aan een te hoge bloeddruk. Misschien wordt het tijd om het Amerikaanse publiek de waarheid te vertellen.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!