Mijn laatste diepgaande video-serie over vitamine D is meer dan 4 jaar oud. Sindsdien zijn er 15.950 artikels uitgekomen, dus ik had veel in te halen. Review artikels zoals deze worden steeds gepubliceerd, die beweren dat vitamine D een wondermiddel is.

Wat is vitamine D?

De vitamine D receptor zit in de meeste weefsels in het lichaam, waaronder de hersenen. Tot 2.000 genen worden gereguleerd door vitamine D. Binnen 24 uur na blootstelling aan vitamine D, kan je de expressie veranderen van honderden genen. Echter is ‘vitamine’ een foute benaming. Vitamines worden per definitie niet gesynthetiseerd in ons lichaam, maar we kunnen de nodige D maken bij voldoende blootstelling aan de zon.

D is geen vitamine, maar een hormoon geproduceerd door onze huid bij blootstelling aan zonlicht. En het is niet alleen een hormoon dat calcium regelt en de gezondheid van de botten, maar een hormoon van vruchtbaarheid, immuniteit en hersenfunctie.

Is vitamine D een wondermiddel of valse profeet?

Weet je nog dat vitamine E in de kijker stond, aangeprezen als genezer van vele klinische aandoeningen? Vitamine E: de radicale beschermer, met een verkoop van supplementen, een miljard dollar business dat inspeelt op de angst van het publiek. Immers, mensen met een laag niveau van vitamine E in hun bloed hadden een 50% hoger risico op kanker.

Maar hoe zit het met vitamine A of bètacaroteen? Immers, mensen die veel groenten en zoete aardappelen eten en andere beta-caroteen rijke voedingsmiddelen hebben een lager risico op kanker. Dus, laten we mensen beta-caroteen pillen geven. Maar toen ze het testen, bleken beta-caroteen pillen kankercijfers te verhogen.

Beta-caroteen, vitamine A en vitamine E kunnen de mortaliteit verhogen. Eigenlijk zouden we dus betalen om onze levensduur te verkorten. Je kan het scepticisme van de medische gemeenschap begrijpen als het gaat over claims over vitamine D, die nu genieten van. . . “hun moment in de zon”.

Het hebben van een half miljard dollar vitamine D-supplementenindustrie helpt niet om de waarheid te vinden en niet te vergeten de zeer lucratieve industrie dat vitamine D test en ervan houdt om te praten over studies die suggereren dat een hogere vitamine D-niveau het risico kan verminderen op hartziekte, kanker, diabetes, auto-immuunziekten en infecties.

Wat voor studies zijn er?

Maar het meeste van dit onderzoek zijn observationele studies, dus studies die meer vitamine D in het bloed correleren met een lager risico van de ziekte. Maar dat betekent niet dat vitamine D de oorzaak is. Het is net als de eerdere beta-caroteen data. Hogere niveaus in het bloed kunnen een teken zijn van gezond eten. Wie heeft hoge beta-caroteen niveaus? Mensen die veel groenten en zoete aardappelen eten. En veel vitamine D kan ook slechts een teken zijn van gezond gedrag. Wie heeft hoge vitamine D-niveaus? Wie buiten rondloopt. En degenen die buiten rondlopen, lopen buiten rond. Hogere vitamine D-niveaus kunnen bijvoorbeeld gewoon een teken van hogere fysieke activiteit zijn.

Vitamine D en diabetes

Dus bij studies als deze, waaruit blijkt dat aanzienlijk lagere diabetes cijfers voorkomen onder degenen met meer vitamine D, betekent dit niet dat mensen vitamine D geven zal helpen. Je moet dit testen. En als je dat doet, vallen vitamine D-supplementen plat op hun gezicht. Geen voordeel voor het voorkomen of behandelen van type 2 diabetes.

Vitamine D en obesitas

Dus als supplementbedrijven met studies komen zoals deze, die suggereren dat vitamine D-tekort een rol speelt bij overgewicht, omdat studies tonen dat mensen met lagere vitamine D-niveaus lijden aan overgewicht, komt dit dan omdat ze minder bewegen, of omdat het een vetoplosbare vitamine is, en het dan vastzit in vet? Je zou verwachten dat zwaarlijvige zonnekloppers meer vitamine D aanmaken omdat ze meer huidoppervlakte hebben, maar dezelfde blootstelling zorgt voor minder dan de helft vitamine D, omdat het vast komt te zitten in hun vet. Daarom hebben zwaarlijvigen 2 tot 3 keer zoveel vitamine D nodig, hoewel ze ze terugkrijgen als ze gewicht verliezen en het terug vrijkomt in hun circulatie. Dus dat verklaart deze bevolkingsgegevens. En inderdaad, wanneer je vitamine D op de proef zet, en vitamine D gebruikt tegen overgewicht, werkt het niet.

Vitamine D en hart- en vaatziekten

Een gelijkaardig verhaal met hart- en vaatziekten. Wie minder vitamine D heeft, heeft een slechtere doorbloeding van de aderen, meer atherosclerose, en een slechtere slagaderfunctie. Maar als je dit test in gerandomiseerde gecontroleerde studies, zijn de resultaten teleurstellend. Vitamine D helpt ook niet in het verlagen van de bloeddruk.

Conclusie

Dit alles draagt bij aan het groeiende wetenschappelijke bewijs, dat twijfelt over het vermogen van vitamine D-suppletie om iets te verbeteren, buiten breuken, verkoudheid en het sterfterisico in het algemeen – Wacht! Wat? Vitamine D-supplementen kunnen je langer doen leven? Dat is wel belangrijk en bespreek ik hierna.

 

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!