In 1822, publiceerde een Poolse arts als eerste dat zonlicht de vitamine D-deficiëntie ziekte rachitis kon genezen. Zijn werk werd een eeuw lang genegeerd door de reguliere geneeskunde, en kwam pas in algemeen gebruik in de 20e eeuw, toen kooien waren aangebracht op appartementengebouwen, zodat baby’s de zon konden gebruiken.

Vitamine D en aardbevingen?

Zijn we in een vergelijkbare situatie nu, waarbij de medische professie de wetenschap nog niet gebruikt? Onderzoekers documenteerden correlaties tussen allerlei goede dingen aan hogere vitamine D-niveaus, zelfs testen ze of vitamine D supplementen de nadelige gevolgen van aardbevingen kunnen verminderen. Het lijkt te helpen met alles, dus waarom niet?

Het is eigenlijk niet zo gek als het klinkt. Traumatische gebeurtenissen zoals natuurrampen kunnen een aanzienlijke psychologische impact hebben, die kunnen worden beïnvloed door vitamine D-status. Maar toen de onderzoekers dit testen, bleken de verbanden er niet zijn. Dit gebrek aan effect zou gedeeltelijk verklaard kunnen worden omdat een lage vitamine D-spiegel een teken kan zijn bij vergrijzing, zwaarlijvigheid, roken en inactiviteit. Of misschien leidt een lage vitamine D niet tot ziekte, maar heeft ziekte misschien geleid tot een lage vitamine D — ontsteking kan D-niveaus doen dalen in het lichaam.

Dus al lijkt er een correlatie van lage vitamine D en ziekte te bestaan, dat betekent nog niet dat vitamine D deficiëntie de oorzaak is. Terwijl de meeste observationele studies een verband vertonen, waarbij je gewoon D-niveaus en ziektecijfers meet, in slechts een handvol situaties hebben interventie-onderzoeken bewezen dat het vitamine D effectief is, waarbij mensen D-supplementen of placebo’s krijgen en we zien wat er gebeurt.

Vitamine D en langer leven

Maar één van de situaties waarbij vitamine D-supplementen echt lijken te werken, is om sterfte te helpen voorkomen. 56 gerandomiseerde klinische studies, van bijna 100.000 mensen tussen de leeftijd van 18 en 107, voornamelijk vrouwen, gerandomiseerd tot vier jaar van vitamine D-supplementen of suikerpillen. Doe alle studies bij elkaar en wie vitamine D-supplementen kregen leefden langer, met ook specifiek het verlagen van het risico om te overlijden aan kanker. Merk op dat dit effect beperkt bleek tot vitamine D3, dit is het type afkomstig van planten en dieren, niet vitamine D2, het type afgeleid van gist en paddenstoelen.

Hoe groot was het effect?

Je dient 150 mensen vitamine D-supplementen te laten nemen gedurende 5 jaar om één leven te redden, en dus indien dit een geneesmiddel was, zou je het moeten afwegen tegen de kosten en de bijwerkingen van het doseren van zoveel mensen. Maar het is zo veilig en goedkoop dat vitamine D-supplementen een koopje lijken voor mij. Een gelijkaardige analyse koppelde een voordeel van 11% in termen van vermindering van de totale sterfte, dat is vrij aanzienlijk, een mogelijke levensverlenging voordeel op gelijke voet met beweging.

Maar dus, het blijkt de nadelige gevolgen van aardbevingen niet te verminderen. De enige bezorgdheid die werd opgeworpen, is dat mensen zouden denken een vrijkaartje te krijgen om een extra donut of iets dergelijks te bestellen. We moeten nog steeds gezond eten. Elke voordeel wat betreft levensduur door vitamine D is slechts een kleine aanvulling op een gezonde levensstijl. Maar voor degenen onder ons die alle hulp willen die ze kunnen krijgen, stelt zich de vraag, hoeveel moeten we innemen? Deze vraag pak ik hierna aan.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!