Beweging verbetert ons immuunsysteem

Sedentaire vrouwen die flink beginnen lopen op een loopband gedurende 45 minuten per dag, enkele maanden lang, kunnen hun risico op virale ontstekingen van de bovenste luchtwegen halveren.

Maar hoe verbetert beweging ons immuunsysteem? Ongeveer 95% van alle infecties dringen binnen via slijmvliezen, de vochtige oppervlakken, zoals onze ogen, neus en mond, die worden beschermd door antilichamen zoals IgA, die een immunologische barrière biedt door het neutraliseren en het verhinderen van virale pathogenen van het binnendringen in het lichaam. Het IgA in ons speeksel, bijvoorbeeld, is de eerste verdedigingslinie tegen luchtweginfecties, zoals longontsteking en griep. En matige cardio oefeningen, slechts 30 minuten in de sportschool, drie keer per week, kan genoeg zijn om IgA niveaus aanzienlijk te verhogen, en zo het risico op griepachtige symptomen significant te verlagen.

Een zware inspanning vermindert de weerstand

Maar we wisten al dat een lange zware inspanning de weerstand kan verminderen voor een besmettelijke ziekte, met een schijnbare 2 tot 6 keer grotere kans op symptomen van virale ontstekingen in de bovenste luchtwegen, gedurende enkele weken na het lopen van een marathon.

Zelfs één enkele zware inspanning kan IgA niveaus doen dalen. De eerste dag van een internationale competitie, bijvoorbeeld, ondergaan elite voetballers een significante daling van IgA secretie. Zeilracing atleten die trainen voor de Amerikaanse cup, die infecties van de bovenste luchtwegen kregen tijdens de training, hadden significant lagere IgA concentraties. Degenen met hogere niveaus hadden minder infecties, en als je doorheen de tijd meet kan je zien dat IgA concentraties dalen voorafgaand aan de infectie.

Bovendien wijst een eenvoudige vermoeidheid op veranderingen in speeksel immuniteit. Als je gewoon vraagt: “Hoe uitgerust voel je je? ‘ degenen die zich slechter voelen dan normaal hadden significant lagere IgA niveaus. Sport coaches worden geadviseerd om het immuunsysteem te controleren, aangezien ziekte uiteindelijk zou kunnen leiden tot een afname in prestaties. Daarom kan het nodig zijn om beschermende maatregelen te nemen, bijvoorbeeld, het minimaliseren van contact met koude virussen.

Het Epstein-barr virus of herpesvirus

Maar atleten kunnen niet zomaar wegkomen met enkel hun handen wassen of het dragen van een masker omdat bovenste luchtweginfecties vaak worden veroorzaakt door reactiveringen van latente virussen reeds in ons lichaam, zoals het Epstein-Barr virus (EBV), en zodra ons immuunsysteem een duik neemt, wordt het virus gereactiveerd. IgA daalt de dag voor EBV uit zijn schuilplaats komt en een piek veroorzaakt in symptomen.

Deze resultaten suggereren dat het optreden van hogere luchtweginfecties geassocieerd is met reactivering van EBV en vermindering van IgA in het speeksel tijdens de training.

Hoe kunnen sporters hun immuniteit behouden?

Nou, ik heb het gehad over de effectiviteit van ééncellige schimmels, namelijk voedingsgist, om het immuunsysteem van atleten te stimuleren. Maar hoe zit het met ééncellige planten? Onderzoek uit Japan vond dat IgA concentraties in de moedermelk kunnen stijgen door de moeder chlorella te geven. Dit zijn eencellige zoetwater groene algen verkocht als poeder of samengeperst tot tabletten. Hoe zit het met andere delen van het lichaam? Dertig tabletten chlorella per dag voor een maand verhoogde IgA afscheiding in de mond ook. Maar helpt dit echt op een klinisch betekenisvolle manier?

Chlorella vermindert afname van IgA

Onderzoekers in Canada gingen na of ze de effectiviteit van griep shots kunnen verhogen, maar een-chlorella-afgeleid voedingssupplement bleek geen effect te hebben. Ze gebruikten echter een gezuiverd extract van chlorella, niet het echte ding. Wat als we chlorella geven aan atleten tijdens trainingskamp? Zware lichamelijke activiteit en leven in groep zijn ideale omstandigheden voor een infectie, en inderdaad daalden IgA-niveau sterk door de training, maar niet bij wie elke dag chlorella kreeg. Dus inname van chlorella vermindert de afname in IgA afscheiding tijdens atletische training.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!