Gezondheidswerkers hebben de neiging zich te beperken tot hun aparte domeinen. Werknemers op het gebied van tabak praten zelden met zij die te maken hebben met alcohol, voeding of de seksuele gezondheid van mensen, ze kijken ernaar alsof elk gedrag uniek en apart is, terwijl het gedrag een typische zaterdagavond omvat voor een groot deel van de bevolking.

Dit maakt ons blind voor het belang van individuele zelfredzaamheid. We richten ons op specifieke gedragingen op microniveau en negeren de belangrijkste boodschap ontstaan uit gegevens over de volksgezondheid, dat voor het eerst in de menselijke geschiedenis we nu weten hoe we onze gezondheid en levensduur in eigen handen kunnen nemen. In zulke mate dat we in staat zijn de klok 14 jaar terug te draaien op het vlak van mortaliteit.

Wat als je op latere leeftijd overschakelt naar een gezonde levensstijl?

Of de voordelen waargenomen in deze studies het resultaat zijn van een leven lang gewoonten goed voor de gezondheid, of door mensen die later in hun leven veranderingen maken, dient te worden bevestigd. En het blijkt ook zo. Mensen die pas een gezonde levensstijl op middelbare leeftijd kiezen, lijken een vlug voordeel te ervaren, met lagere cijfers van hart-en vaatziekten en sterfte.

In deze studie vonden ze dat een verandering op middelbare leeftijd (laat in de 40, 50, vroeg in de 60) naar een gezonde levensstijl, met voeding dat op zijn minst vijf dagelijkse porties fruit en groenten bevat, beweging, het handhaven van een gezond gewicht en niet roken, leidt tot een aanzienlijke vermindering van sterfte in de daaropvolgende vier jaren.

Dit is verrassend. Ten eerste omdat het voordeel zo snel merkbaar was, en ten tweede omdat de veranderingen in levensstijl zo bescheiden waren. De bevindingen benadrukken dat de noodzakelijke veranderingen in levensstijl enorm de moeite waard zijn en het nooit te laat is om te beginnen.

Als we zulke dramatische voordelen kunnen krijgen, zo laat in het leven, in zo’n korte tijd, waarom kunnen we niet gewoon een leven leiden van vraatzucht en luiheid en dan op ongeveer 50 onze daden uitwissen? Omdat het te laat kan zijn. Ons eerste symptoom, kan ons laatste zijn. Een hartstilstand. Ze zijn goed voor meer dan de helft van alle sterfgevallen wat betreft hart-en vaatziekten. Honderdduizenden Amerikanen vallen elk jaar dood.

Hartstilstand is de eerste manifestatie van hart-en vaatziekten voor de meerderheid van individuen, voornamelijk bij vrouwen, wat betekent dat ze niet eens wisten van hun hart-en vaatziekte totdat ze er aan doodgingen. Voor velen is de eerste aanwijzing van coronaire hartziekte, hun ondergang. Daarom is preventie de sleutel.

Hoe helpt preventiewerk?

Vrouwen die niet roken, een half uur per dag lopen, verstandig eten, hier gedefinieerd, bijvoorbeeld, als een bovengemiddelde inname van fruit, groenten, noten, volkoren graanproducten, en bonen consumptie, zonder overgewicht, hadden een 92% lager risico op een hartstilstand.

Als het gaat om plots overlijden, is een beetje preventie echt beter dan heel wat genezen, want er is geen hulp na de dood mogelijk.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!