De menselijke darm heeft een gevarieerde collectie micro-organismen van ongeveer 1.000 soorten, met elk individu zijn eigen unieke collectie. Maar het was niet bekend of deze variatie een geheel vormt of dat mensen in specifieke types in te delen zijn.

Drie soorten darmflora

Toen kwam deze beroemde studie, die de darmflora van mensen analyseerde in meerdere landen en continenten en drie zogenaamde enterotypes identificeerde. Er waren mensen die veel van de Bacteroides in hun darm hadden, mensen met een overwicht van Prevotella soorten, en mensen wiens ontlasting een heleboel Runinococcus soorten bevat. Ongelooflijk dat met zo vele honderden soorten bacteriën mensen toch te plaatsen zijn, in één van de slechts drie categorieën.

Ze vonden dat onze darmen op ecosystemen lijken. Er zijn veel verschillende soorten dieren op de planeet, maar ze zijn niet willekeurig verdeeld. Ik bedoel, je zult geen dolfijnen in de woestijn vinden. In de woestijn vind je woestijnsoorten; in de jungle vind je jungle soorten, omdat elk ecosysteem verschillende selectieve druk zet zoals neerslag of temperatuur. Nou, dit vroege onderzoek wijst op drie soorten van dikke darm ecosystemen. Je kunt de mensheid splitsen in drie soorten: mensen wiens ingewanden veel Bacteroide type bacteriën kweken, zij wiens ingewanden beter zijn voor Prevotella groep bacteriën, en zij wie de groei van Ruminococcus bevorderen.

Herleid tot twee soorten darmflora

En als je denkt dat het ongelooflijk is dat ze in staat waren om iedereen te plaatsen in één van slechts drie groepen, weet dan dat verder onderzoek op een veel grotere steekproef van mensen in staat was om Ruminococcus te herleiden tot Bacteroides, dus nu past iedereen in één van slechts twee groepen. Dus nu weten we dat op het vlak van darmflora, er slechts twee soorten mensen zijn in de wereld: degenen die vooral Bacteroides kweken, en zij die voornamelijk Prevotella soorten huizen.

Waarom zijn er twee soorten darmflora?

darm microbiota

Het leek niet uit te maken waar je woonde, je geslacht, leeftijd of gewicht. Waar het om gaat is wat je eet. Dit is wat men een heat map noemt (zie bovenstaande figuur). Elke kolom is een andere groepering van bacteriën en elke rij is een voedselcomponent. Rood is zoals hitte en wijst op een nauwe correlatie tussen de aanwezigheid van deze specifieke bacteriën en veel van deze specifieke nutriënten in het dieet. Blauw is zoals koude, wat wijst op een omgekeerde correlatie dus veel van deze voedingsstof is gecorreleerd met zeer lage niveaus van deze bacteriën in onze darmen.

bacteroides prevotella

Ze keken naar meer dan 100 verschillende voedselcomponenten en een patroon begon te ontstaan. Deze kolom is Bacteroides, en deze kolom is Prevotella (zie bovenstaande figuur). Merk op hoe ze tegengesteld zijn. Als het gaat om dierlijk vet, cholesterol, dierlijke eiwitten, is Bacteriodes rood en Prevotella blauw, en als het gaat om plantaardige bestanddelen zoals koolhydraten, is Prevotella rood en Bacteroides blauw.

bacteroides prevotella

Hier is een vereenvoudigde versie (zie bovenstaande figuur), waarop duidelijk de componenten in dierlijke voedingsmiddelen, zoals eiwitten en vetten gekoppeld zijn aan de Bacteroides enterotpye, en zij die bijna uitsluitend in plantaardige voedingsmiddelen zitten worden geassocieerd met Prevotella.

Dus is het geen verrassing dat Afro-Amerikanen het Bacteroides enterotype hebben, terwijl de meeste inheemse Afrikanen Prevotella waren. Dit kan belangrijk zijn omdat de Bacteroides soorten over het algemeen geassocieerd zijn met een verhoogd risico op darmkanker, de tweede doodsoorzaak van kanker, maar zeldzaam onder autochtone Afrikanen. De verschillen in onze darmflora kunnen helpen verklaren waarom Amerikanen meer dan 50 keer zoveel darmkanker hebben.

Volgende keer bespreek ik wat er gebeurt met je darmflora microbioom met plantaardige voeding versus dierlijke voeding.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!