Wanneer mensen aan vezels denken, denken ze aan constipatie. En het is waar, als we de minimale aanbevolen dagelijkse inname van vezels binnenkregen zouden we heel wat geld besparen op gezondheidszorg door de effecten op constipatie.

Voordelen van een grotere vezelinname

Meer en meer bewijs wijst erop dat inname van meer voedingsvezels het risico op diabetes, hart-en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker, gewichtstoename, obesitas, divertikelaandoeningen, en constipatie vermindert. Dus moeten we meer vezelrijke voeding eten, dus meer volle granen, groenten, fruit, en peulvruchten (bonen, spliterwten, kikkererwten en linzen).

Als de inname van vezels stijgt, daalt het risico op stofwisselingssyndroom: minder ontstekingen en een duidelijke stapsgewijze daling van het risico op obesitas. En dus zal het niet verbazen dat een grotere vezelconsumptie geassocieerd is met een lager risico op hart-en vaatziekten. Een 9% lager risico voor elke extra 7 g dagelijkse inname van totale vezels. Dat is wat extra rijst en bonen of een paar porties fruit en groenten.

Hoe verricht vezels wonderen?

Wat zijn de mechanismen waarmee voedingsvezel onze levensduur kan verlengen? Het helpt overtollig gal te verwijderen, voedt onze goede bacteriën, verandert de hormonen in onze darmflora, die samen helpen onze cholesterol op peil te houden, alsook ons lichaamsgewicht, bloedsuiker en bloeddruk, hetgeen de kans op hart- en vaatziekten vermindert.

Vermindering van ontstekingen is een heel ander mechanisme waarbij vezels kunnen helpen chronische ziekten te voorkomen. De begeleidende redactie van de vezel en hartziekten meta-analyse smeekte artsen om enthousiast en vakkundig hun patiënten aan te raden meer voedingsvezels te eten. Dat betekent een hoop heel plantaardig voedsel.

Verhouding koolhydraten tegenover vezels

Indien echter, we iets verpakt kopen, moet het eerste woord in de ingrediëntenlijst “heel” zijn, maar dan kan de rest van de ingrediënten nog steeds troep zijn, dus een tweede strategie is om te kijken naar de verhouding gram koolhydraten tegenover gram voedingsvezels. We zijn op zoek naar een 5:1 ratio of minder.

Dus bijvoorbeeld, dit Wonder volkoren brood passeert de eerste test. Het eerste woord is “geheel”, maar de rest is glucosestroop en een scheikunde set.

Laten we eens kijken of het de 5:1 regel doorstaat. Je verdeelt het gewicht koolhydraten door de voedingsvezels. 20 gedeeld door 2,7 is ongeveer 7, dat is meer dan vijf, dus blijft het in de winkel. Echter is het beter dan wit, wat een ratio heeft van meer dan 18.

Nu hier is er één die de regel doorstaat. 15 gedeeld door 3 is 5.

Je kan hetzelfde doen met ontbijtgranen. Meergranen Cheerios . Klinkt gezond, maar een verhouding van meer dan 7. En het gaat alleen maar bergafwaarts vanaf hier.

Hier is een voorbeeld die de regel doorstaat, juist onder vier.

De redactie concludeerde dat de aanbeveling om voldoende hoeveelheden voedingsvezels te eten wellicht de belangrijkste aanbeveling op het vlak van voeding is.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!