Waarom likken honden hun wonden?

In feite likken ze zelfs onze wonden, wat een vraag naar voren bracht bijna een halve eeuw geleden, in de medische literatuur. Heeft hondenspeeksel helende eigenschappen? Wel, het blijkt dat in speeksel een aantal afweermechanismen werken zoals stikstofoxide. Likken van de menselijke huid leidt tot productie van stikstofmonoxide uit speeksel nitriet, die ziektekiemen op de huid doodt en afkomstig is van de nitraten uit onze voeding. Hoe weten we dat er stikstofmonoxide is op gelikte menselijke huid? Ze lieten een heleboel vrijwilligers hun handen likken, voor- en achterkant.

Voordeel van stikstofoxide in speeksel

Vandaag hebben we een betere manier om wonden schoon te maken, namelijk zeep en water. En we zouden onze huisdieren nooit onze open wonden mogen laten likken aangezien er ernstige infecties zijn gerapporteerd. Ik bespreek dit vanwege de transformatie van nitraten uit onze voeding naar nitrieten in onze mond, wat belangrijke gevolgen heeft voor onze gezondheid.

Onvoldoende productie van stikstofoxide wordt erkend als het eerste teken in het ontstaan en de progressie van een aantal chronische ziekten zoals hoge bloeddruk, perifere vaatziekte en een aantal ontstekingsaandoeningen. Misschien herinner je je dat nitraten afkomstig zijn uit groenten in onze voeding, bieten en groene bladgroenten.

Goede bacteriën op onze tong zetten nitraten om in nitrieten, die door het lichaam circuleren om stikstofoxide te maken. En alle nitraten die onze tongbacteriën de eerste keer misten, worden door ons lichaam terug gepompt in ons speeksel om onze tongbacteriën een tweede kans te geven.

Nadelen van antiseptisch mondwater

De productie van stikstofoxide kan te weinig zijn als we niet genoeg groenten eten, dus is dat de eerste stap. Maar als onze tongbacteriën afsterven, wordt de cyclus sowieso afgebroken, hoeveel groenten we ook eten. Daarom gebruiken we beter geen antiseptische mondwater.

Misschien herinner je dat ik deze belangrijke studie besprak, het grootste initiatief voor volksgezondheid in de westerse wereld is gericht op betere eetgewoonten, met name voor zij met een hoog risico op hart- en vaatziekten, onze belangrijkste doodsoorzaak. Groene bladgroenten zijn mogelijk het meest beschermende voedsel voor ons hart omdat, zoals bieten, ze veel nitraten hebben. En dus kan bietensap een opmerkelijke daling veroorzaken in bloeddruk binnen enkele uren, maar alleen als je het inslikt.

De stikstofoxide route kan worden onderbroken door antibacterieel mondwater of spugen en niet slikken, omdat onze tongbacteriën het kritische werk doen met de nitraten in ons speeksel. Dus moeten we onze groenten eten en onze tongbacteriën gelukkig houden, dus geen antibacterieel mondwater.

Maar hoe zit het met antibacteriële tandpasta?

Er is een tandpasta op de markt die een antibacteriële chemische stof bevat genaamd Triclosan. Bezorgdheid is gerezen over antibacteriële mondwater. Maar hoe zit het met de tandpasta? We wisten het niet, tot deze studie. Hier zijn de stikstofmonoxide, nitriet en nitraat niveaus na het poetsen met een gewone tandpasta. En hier na Triclosan tandpasta. Geen verschil. Onze goede tongbacteriën leven in de scheuren op het oppervlak van onze tong, en als je gewoon je tanden poetst en niet je tong, blijkt de stof hier niet te geraken. Dus is Triclosan tandpasta veilig? Nou, het zal je hart geen tel doen missen of bietensap mislopen. Het gebruik van Triclosan tandpasta is niet geassocieerd met een toename van ernstige ongewenste cardiale gebeurtenissen.

En hoewel studies op ratten suggereren dat de chemische stof de schildklierfunctie beïnvloedt, lijkt het gebruik van Triclosan tandpasta geen menselijke schildklierfunctie te beïnvloeden. Een studie gefinancierd door Colgate – totaal geen belangenconflict dus – concludeerde dat Triclosan zowel veilig als effectief is, met een significante vermindering in gingivitis, plaque en bloeden. Hoewel een onafhankelijke toetsing door de Cochrane groep suggereert dat de vermindering statistisch significant kan zijn, maar niet voldoende nuttig om klinisch significant te zijn. En met betrekking tot de veiligheid, beginnen staten het spul te verbieden door data als deze. Ondanks het gebrek aan effectiviteit, is het spul zo alomtegenwoordig dat het merendeel van de Amerikaanse bevolking wordt blootgesteld.

Omdat de snelle toename van zwaarlijvigheid in de USA gelijkloopt met de introductie van de stof en omdat er twee mogelijke mechanismen zijn waarmee het verandering brengt in het gewicht van mensen – door te knoeien met onze darmflora of onze hormonen – hebben onderzoekers van Stanford besloten om de relatie te testen tussen Triclosan niveaus in het lichaam van mensen en hoe zwaar ze zijn, en er werd inderdaad een verband gevonden tussen Triclosan niveaus en verhoging van de Body Mass Index (lichaamsgewicht-index). Zij stellen voor verder te testen naar de manier waarop deze chemische stof de menselijke groei en welzijn kan veranderen.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!