De prevalentie van chronische ziektes zoals diabetes is omhooggeschoten, net als het aantal gepubliceerde artikels over diabetes in medische tijdschriften. Waarom wordt onze rijkdom aan academisch wetenschappelijke kennis niet meer direct geëxtrapoleerd in het verbeteren van zaken? Misschien is het onze over-gehechtheid aan de reductionistische gedachtegang dat zo succesvol bleek bij ACUTE deficiëntieziekten, maar dat zelfs een obstakel zou kunnen vormen voor het succesvol bestrijden van CHRONISCHE ziekten, zoals ik al eerder heb aangekaart.

Gezondheid lijkt de dag van vandaag gereduceerd te worden tot een sterk gecommercialiseerd koopwaar, waarin we verkocht worden op hoge kosten, hoog technologische testen en behandelingen van twijfelachtige waarde waar aanzienlijke risico’s aan verbonden zijn. Dit is zorgelijk, omdat de meeste zaken die ons gezond maken en gezond houden, goedkoop zijn en grotendeels beschikbaar zonder professionele hulp of commercieel porren.

Dit wil niet zeggen dat de moderne geneeskunde geen wonderen kan verrichten. Maar hoe zit het met het grote geheel, de 80% van overlijden en invaliditeit veroorzaakt door te voorkomen dieet-gerelateerde ziektes?

Gehele tegenover verwerkte voeding

Maar natuurlijk is het voedingsgebied veel te gecommercialiseerd. Het draait allemaal om de winst en producten, en het extraheren van voedingsstoffen uit de gehele voedingsproducten zodat ze kunnen worden herverpakt en verkocht.

Ja, voedsel wordt het best in zijn geheel gegeten. Bijvoorbeeld, het eten van broccoli, bosbessen, niet een of andere broccoberry supplement. Maar de reden waarom er niet meer studies zijn over geheel voedsel is nogal voordehandliggend – je kunt ze niet patenteren. Waarom zou een bedrijf veel geld, tijd en moeite besteden om u te overtuigen om broccoli te kopen, wanneer een ander bedrijf dat ook kan verkopen aan jou. Dat is de reden waarom het gebied van voeding meer over marketing kan gaan van winstgevende producten, dan het voorlichten van mensen over de fundamenten van gezondheid en welzijn.

De vezel hypothese

Bijvoorbeeld, de voordelen van volkoren tegenover geraffineerde granen wordt algemeen toegeschreven aan de vezels. Hierdoor kan de voedingsindustrie uitpakken met vezel-verrijkte Froot Loops en laat je al veel beter voelen.

Maar bekijk deze ingenieuze studie. Burkitt en collega’s dachten dat het buitengewoon laag voorkomen van dodelijke chronische ziektes in Afrika ten Zuiden van de Sahara het gevolg was van het eten van gehele plantaardige voeding. Dit veranderde in de vezel hypothese, de reductionistische gedachte dat vezel het magic bullet actieve ingrediënt zou moeten zijn.

Nou, hey – laten we het op de proef stellen. Bij geraffineerde granen blijven er wat vezels over, dus wat als je twee groepen van oudere vrouwen vergelijkt. Beide krijgen ongeveer 6 gram graan vezels per dag, maar bij de ene groep vooral uit volkoren granen en bij de andere voornamelijk uit geraffineerde granen. Wie denk je dat er langer leefde? Als het alleen de vezel was, zou er niet veel verschil moeten zijn omdat ze ongeveer dezelfde hoeveelheid aten. Maar de volkoren groep leefde langer – een significant lagere mortaliteit.

Dus dit suggereert dat het aan alle andere prachtige dingen ligt in volwaardig plantaardig voedsel gekoppeld aan vezels, die belangrijke voordelen voor de gezondheid kan verlenen ver boven de vezel zelf. Dat is de reden waarom vezel supplementen niet verwacht worden dezelfde voordelen te bieden.

Voedsel, niet voedingsstoffen, is de fundamentele eenheid in voeding. Zoals Dr. David Katz heeft opgemerkt, “Onze cultuur wil niet horen dat de werkzame stof in broccoli… broccoli is.”

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!