Granaatappel en prostaatkanker

De granaatappel is door de eeuwen heen vereerd om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Zozeer zelfs, dat het is gebruikt als een symbool voor een aantal medische organisaties. Een vrucht lijkt me een betere vertegenwoordiging van de gezondheid dan een slang op een stok. Zogenaamd gunstig voor een groot aantal ziekten.

Het grootste deel van de aandacht in de afgelopen tien jaar heeft zich toegespitst op granaatappels en prostaatkanker, te beginnen met in vitro studies, waaruit meer en meer blijkt dat granaatappel extract de groei van prostaatkankercellen in een petrischaal kan onderdrukken met maximaal 95%. Hoe zit het met normale prostaatcellen? Normale prostaatcellen met weinig of veel granaatappel extract geeft geen echt verschil. Lijkt niet te veel doen op gezonde cellen. Maar prostaatkanker wordt gedecimeerd door de granaatappel. Maar dit was in een petrischaal, niet in een persoon. Ja, als deze resultaten zouden vertalen naar de kliniek, zou het dramatisch kunnen zijn, maar we moeten het eerst uitproberen op mensen.

Chirurgische ingreep of bestraling

De eerste behandeling van prostaatkanker bestaat uit hetzij radicale chirurgie of bestraling. Desondanks, een significant aantal patiënten krijgt een recidief (herval) en ontwikkelen uiteindelijk een metastatische ziekte (uitzaaiing). Zelfs na een radicale prostatectomie (verwijdering van de prostaat), in ongeveer een derde van de patiënten komt de kanker terug, wat blijkt uit de stijgende PSA niveaus.

Op dat moment zijn de behandeling opties beperkt; Ik bedoel, je nam de prostaat er al uit. De volgende stap is in wezen chemische castratie, hormonale ablatie. Net zoals borstkanker kan gedijen op oestrogeen, kan prostaatkanker gedijen op testosteron, dat betekent dat je kunt proberen om testosteron uit te roeien, maar dat kan zulke negatieve bijwerkingen hebben; alles wat we kunnen doen om het te vertragen, zou goed zijn.

Behandeling met planten

Wat is het geval met planten? Ze hebben opgemerkt dat mannen in Azië de laagste prostaatkanker-cijfers in de wereld hebben, tot tien keer minder dan Noord-Amerika. Nu is dit alleen iets genetisch? Nee, als Japanse mensen naar de Verenigde Staten verhuizen, en beginnen te eten en te leven zoals wij, schieten hun borst- en prostaatkanker cijfers omhoog naar onze cijfers.

Dit kan zijn omdat ze meer dingen van hier eten: dierlijke producten eten is de hoogste risicofactor voor prostaatkanker wereldwijd op een land per land basis. Of ze hebben minder kanker als gevolg van wat ze hier minder eten: hun traditionele vetarme, vezelrijke dieet met sojaproducten en groene thee en plantenrijk in het algemeen.

Dus hebben de onderzoekers geprobeerd om de kankerpatiënten op een plantaardig dieet te zetten?

Nee, ze moesten alleen elke dag een kopje granaatappelsap drinken. Waarom? Omdat de studie werd gefinancierd door de granaatappelsap mensen. Ze mochten het in ieder geval via de mond innemen. Dus wat gebeurde er? Nou, in de drie jaar voorafgaand aan de studie, werd hun kanker steeds groter, wat bleek uit het feit dat hun gemiddelde PSA niveaus omhoog gingen. Dan zodra ze begonnen met het sap, bleven hun tumoren groeien, maar leek het alsof ze langzamer groeiden.

Nu in contrast, Dr. Dean Ornish en zijn collega’s kregen een schijnbare vermindering in de vroege groei van prostaatkanker, met een plantaardig dieet en andere gezonde veranderingen in de levensstijl. PSA ging niet alleen langzamer omhoog, maar het ging naar beneden. En als het bloed van de mannen gedruppeld werd op prostaatkanker dat in een lab groeide, het bloedserum van degenen die gezond aten, onderdrukte dat de groei van kanker bijna acht maal meer, terwijl het bloed van de mannen die het sap dronken de kankergroei maar met ongeveer 12% onderdrukte.

Het placebo-effect

Maar toch, ik wil maar zeggen. Om iets te zien na alleen maar een kopje sap te drinken elke dag is behoorlijk indrukwekkend. Het probleem is dat er geen controle groep was. Nu zou je kunnen zeggen dat ze als het ware, hun eigen controles waren: Dit zijn ze voor en na. Het is waarschijnlijk geen toeval dat hun tumoren langzamer begonnen te groeien direct op het moment dat ze begonnen met het sap, maar kijk naar het volgende.

Dit is een medicijn onderzoek dat probeert om hetzelfde te doen: behandel mannen met terugkerende prostaatkanker na een operatie of bestraling. In de medicijn groep vertraagde de tumorgroei bij 55% van de mannen. Een heel effectief medicijn, nietwaar? De suiker pil werkte 73% van de tijd. Het placebo-effect kan zo krachtig zijn, dat het de groei van kanker kan vertragen. Dat is waarom we placebo-beheerste studies nodig hebben.

Misschien als je mensen misleidt en hen Kool-Aid met granaatappelsmaak te drinken geeft, je hetzelfde effect zou hebben: je denkt dat je iets voor jezelf doet, en op die manier de kanker zou vertragen. Je weet het niet totdat je het getest hebt. Dus een gerandomiseerd, gecontroleerd onderzoek van granaatappelsap tegen prostaatkanker. Het had geen effect. Hoezo geen effect? Van 25% van de kankerpatiënten bleken hun tumoren te krimpen zodra ze granaatappelsap begonnen te drinken. Ja, maar van 35% krompen hun tumoren zonder het drinken van granaatappelsap. Dus het enige effect lijkt slechts een placebo effect te zijn. Het is hetzelfde verhaal met granaatappel extract pillen. Ze leken te werken totdat ze een race aangingen met suiker pillen en plat op hun gezicht vielen.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!