Levensduur verdubbelen

Slechts ongeveer 1 op de 10.000 mensen worden 100 jaar oud. Wat is hun geheim? Nou, in 1993 werd er een belangrijke doorbraak in onderzoek naar levensverwachting gepubliceerd; één enkele genetische mutatie verdubbelde de levensduur van een kleine rondworm. In plaats van dat ze allemaal dood gingen binnen 30 dagen, leefden de mutanten 60 dagen of langer. Deze verlenging van levensduur was de grootste ooit gerapporteerd in eender welk organisme.

Dit medisch wonder van een Methuselah worm is equivalent aan het produceren van een gezonde 200-jarige mens, en dit alles door één enkele mutatie? Dat zou niet mogen gebeuren. Ik bedoel, vermoedelijk wordt veroudering veroorzaakt door meerdere processen, vele genen. Hoe kon het inactiveren van een gen de levensduur verdubbelen? Wat is dit voor verouderingsgen eigenlijk? Dit gen doet veroudering zo versnellen dat wanneer het geïnactiveerd is de dieren dubbel zo lang leven?

Voeding en genexpressie

Het gen wordt ook wel het Magere Hein-gen genoemd. Wat is het? Het is het equivalent van de humane IGF-1 receptor in de worm. En mutaties van dezelfde receptor in mensen kunnen helpen verklaren waarom sommige mensen honderd jaar worden en andere mensen niet. Dus hangt het af van geluk of we goede of slechte genen kregen? Nee, we kunnen de expressie van deze genen in- en uitschakelen afhankelijk van wat we eten.

Dierlijke eiwitten

Drie jaar geleden heb ik een opmerkelijke reeks van experimenten geprofileerd over IGF-1, insuline-achtige groeifactor 1, dit kanker-bevorderend groeihormoon wordt in overmatige hoeveelheden vrijgegeven door onze lever bij het eten van dierlijke eiwitten. Dus in mannen en vrouwen die geen vlees, eiwitten, of zuivelproducten eten circuleren er significant lagere concentraties binnen hun lichaam.

Plantaardige voeding

Mensen laten overschakelen tot een plantaardig dieet kan IGF-1 concentraties significant laten dalen binnen slechts 11 dagen, wat een aanzienlijke verbetering geeft van het vermogen van de bloedvaten van vrouwen om de groei van borstkanker te onderdrukken en laat dan borstkankercellen afsterven. Op dezelfde manier onderdrukt het serum van mannen op een plantaardig dieet prostaatkanker celgroei ongeveer acht keer beter dan voor de verandering van dieet.

Deze dramatische verbetering in kanker afweer wordt tenietgedaan als je terug alleen de hoeveelheid IGF-1 toevoegt dat verdreven was uit hun systemen door gezonder te eten en te leven. Dit is één manier om de lage kankercijfers te verklaren bij plantaardige populaties: de daling in consumptie van dierlijke eiwitten leidt tot een daling van IGF-1, wat leidt tot een daling van de groei van kanker, een effect zo krachtig dat Dr. Ornish en collega’s in staat bleken te zijn om de progressie van beginnende prostaatkanker om te keren zonder chemo, operatie of bestraling; slechts met een plantaardig dieet en andere gezonde levensstijl veranderingen.

IGF-1 deficiëntie

Nu, als kind hebben we groeihormonen nodig om te groeien. Er is een zeldzame genetische afwijking dat een ernstige IGF-1-deficiëntie veroorzaakt, wat leidt tot een vorm van dwerggroei, maar maakt je blijkbaar effectief kankerbestendig. Geen enkele dood door kanker vastgesteld in ongeveer 100 individuen met IGF-1-deficiëntie. Hoe zit het dan met 200 personen? Geen ontwikkelde kanker. Het merendeel van kwaadaardige tumoren wordt bedekt in IGF-1-receptoren, maar als er geen IGF-1 aanwezig is, dan kunnen ze niet groeien en zich verspreiden.

Dit kan helpen verklaren waarom mensen die koolhydraatarm eten hun leven lijken korter te maken, maar niet zomaar een koolhydraatarm dieet. Maar een dieet op basis van dierlijke producten, terwijl plantaardige koolhydraatarme diëten geassocieerd werden met een lager risico op overlijden. Maar kijk, koolhydraatarme diëten bevatten veel dierlijk vet alsook dierlijke eiwitten. Dus hoe kunnen we weten dat het niet de verzadigde dierlijke vetten zijn die de mensen lieten sterven en dat het niets te maken had met de eiwitten?

Dierlijke vs plantaardige eiwitten

Wat we nodig hebben is een studie die een paar duizend mensen en hun eiwit inname volgt over een periode van ongeveer 20 jaar. De studie kijkt gewoon wie het langst leeft, wie kanker krijgt en wie niet. Maar er is nog nooit een studie zo een geweest … tot nu.

6.000 mannen en vrouwen boven de leeftijd van 50 jaar afkomstig uit alle uithoeken van de VS werden gedurende 18 jaar gevolgd en deze jonger dan 65 jaar met een hoge inname van eiwit vertoonden 75% toename in totale sterfte en een 4-voudige toename van het risico op sterfte aan kanker. Maar niet alle eiwitten. Deze associaties werden ofwel opgeheven of verzwakt als de eiwitten afkomstig waren van planten, wat logisch lijkt gezien de hogere IGF-1 concentraties bij degene die veel eiwitten eten.

De sponsorende universiteit verstuurde een persbericht met een memorabele openingszin “Die kippenvleugel die je eet kan zo dodelijk zijn als een sigaret,” om uit te leggen dat het eten van een dieet rijk aan dierlijke eiwitten je op middelbare leeftijd je vier keer meer kans geeft om te sterven aan kanker dan iemand met een eiwitarm dieet – een risicofactor op mortaliteit die vergelijkbaar is met het roken van sigaretten.

En als ze spreken over een eiwit-arm dieet, wat ze dan eigenlijk bedoelen is net de aanbevolen hoeveelheid eiwit. “Bijna iedereen gaat een kankercel hebben of precancereuze cellen op een bepaald moment. De vraag is: “Ontwikkelen de kankercellen?”, zei één van de leidende onderzoekers. Dat kan afhangen van wat we eten.

De vraag is niet of een bepaald dieet je in staat stelt om goed te presteren op de korte termijn, maar kan het je helpen om 100 jaar oud te worden? Er waren niet alleen meer sterfgevallen als gevolg van kanker. Mensen van middelbare leeftijd die veel eiwitten eten van dierlijke bronnen bleken gevoeliger te zijn voor vroege dood in het algemeen. Cruciaal is dat hetzelfde niet van toepassing is op plantaardige eiwitten zoals bonen, en het was niet het vet, maar wel degelijk de dierlijke eiwitten dat de boosdoener bleek te zijn.

Waarom is dit niet algemeen bekend?

Wat was de reactie op de openbaring dat diëten met veel vlees, eieren en zuivel even schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid als roken?
Een voedingswetenschapper antwoordde dat deze boodschap potentieel gevaarlijk was:

Het zou de doeltreffendheid van belangrijke volksgezondheidsboodschappen kunnen schaden. Waarom? Nou ja, een roker zou kunnen denken: “Hé, waarom zou je stoppen met roken als mijn sandwich met kaas en ham net zo slecht is voor mij?”

Het doet me denken aan een beroemde sigarettenadvertentie van Phillip Morris die probeerde om de risico’s te bagatelliseren door te zeggen: “Hey, je denkt dat meeroken slecht is, het verhoogd het risico op longkanker voor 19%, wel, het drinken van een of twee glazen melk dagelijks kan drie keer zo slecht zijn- 62% hogere toename risico op longkanker. Of een verdubbeling van het risico, door vaak te koken met olie, of verdrievoudig uw risico op hart-en vaatziekten door niet vegetarisch te eten, of een 6-voudige vermenigvuldiging van uw risico door het eten van veel vlees en zuivel. ” Dus, concluderen zij, “laten we dit even in perspectief zetten!” Het risico op kanker van meeroken zou veel kleiner kunnen zijn dan het risico tijdens andere dagelijkse activiteiten. Dus, rook maar verder.

Dat is hetzelfde als zeggen: “Maak je geen zorgen over het krijgen van messteken omdat het krijgen van een schot zo veel erger is.” Het is hetzelfde als zeggen: “Als je geen veiligheidsgordel draagt, kan je net zo goed onbeschermde seks hebben.” Als je gaat bungee springen, kun je net zo goed je rookmelders thuis ontkoppelen. Twee risico’s heffen elkaar niet op. Natuurlijk zult u gemerkt hebben dat Phillip Morris gestopt is zuivel de schuld te geven wanneer ze eenmaal Kraft Foods gekocht hadden.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!