Invloed van dierlijke eiwitten op kanker en diabetes

De studie die beweerde te laten zien dat diëten rijk aan vlees, eieren en zuivel even schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn als roken, suggereerde zogenaamd dat mensen onder de 65 jaar die veel vlees, eieren en zuivel eten vier keer zoveel kans hebben om aan kanker of diabetes te sterven. Maar als je kijkt naar het eigenlijke onderzoek, zie je dat dat gewoon niet klopt. Degene die veel dierlijke eiwitten aten, hadden niet vier keer meer risico op sterven door diabetes; ze hadden 73 zoveel risico.

Hoe zit het met degenen die gematigder waren? Deze in de gematigde eiwit groep, die 10 tot 19% van de calorieën kregen uit eiwitten, hadden 23 keer meer risico op overlijden door diabetes, vergeleken met de consumptie van de aanbevolen hoeveelheid eiwitten, wat komt op ongeveer 6 tot 10% van de calorieën uit eiwitten, of ongeveer 50 gram per dag. Zodat de zogenaamde lage eiwitinname eigenlijk de aanbevolen eiwitinname is, geassocieerd met een grote vermindering van kanker, en totale sterfte op middelbare leeftijd, jonger dan 65.

Wat na 65 jaar?

Maar merk op dat dit niet geldt niet oudere populaties. Als het gaat om diabetes sterfgevallen, wordt een lagere totale eiwitinname geassocieerd met een langere levensduur op alle leeftijden. Maar voor kanker, lijkt het om te keren rond de leeftijd van 65 jaar. Deze resultaten suggereren dat lage eiwitinname tijdens middelbare leeftijd gevolgd door een matige tot hoge eiwitconsumptie in oudere volwassenen de gezondheid en levensduur zou kunnen optimaliseren.

Grotere eiwitbehoefte?

Vaak wordt een advies van 0,8 gram eiwit per dag per kilogram gezond lichaamsgewicht gegeven. Dat kan volstaan voor de meesten, maar misschien hebben ouderen meer nodig. Dit is de studie waarop de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) gebaseerd was, en hoewel er een suggestie was dat de ouderen wat hogere eisen kunnen hebben, was er gewoon niet genoeg bewijs om andere aanbevelingen te doen.

De definitieve studie werd gepubliceerd in 2008 en vond geen verschil in de eiwitbehoefte tussen jong en oud. Dezelfde aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) moet voldoende zijn voor de ouderen. Maar adequate inname staat niet gelijk aan optimale opname. De studies over eiwitbehoefte pakken niet de mogelijkheid aan dat eiwitinname ruim boven de ADH gunstig kan blijken te zijn, of zo suggereert een lid van het Whey Protein Panel en een consultant voor de Nationale Veehouders Rundvlees Associatie.

Als je sedentaire personen ouder dan 65 volgt, verliezen zij elk jaar ongeveer 1% van hun spiermassa. Als je mensen dwingt de hele dag in bed te liggen voor de dagen aan een stuk, zou iedereen spiermassa verliezen, maar oudere volwassenen verliezen spiermassa zes keer sneller op bedrust dan jongere mensen. Dus het is “use it or lose it” voor iedereen, maar de ouderen lijken het sneller te verliezen, zodat ze deze beter zouden gebruiken.

Het goede nieuws is dat, in tegenstelling tot de 12-jarige Amerikaanse studie, een gelijkaardige studie in Japan vond dat de leeftijdgerelateerde afname in spiermassa triviaal was. Waarom het onderscheid? Het blijkt dat de deelnemers werden geïnformeerd over de resultaten van hun spierkracht en zo vaak probeerden dit te verbeteren door training voor hun volgend onderzoek van de studie, vooral de mannen die zo competitief waren, dat hun spiermassa toenam met de leeftijd, wat aantoont dat het verlies aan spiermassa met leeftijd niet onvermijdelijk is; je hoeft je alleen maar wat in te zetten.

Meer eiwitten eten helpt niet, groenten wel

En het toevoegen van eiwit lijkt niet te helpen. Het toevoegen van meer eiwitten aan het dieet had geen invloed op de spier responsen door weerstandstrainingen en dat is gebaseerd op studies gefinancierd door de Amerikaanse Egg Board zelf. Zelfs de National Dairy Council kon er geen draai aan geven. Blijkbaar worden krachttraining geïnduceerde verbeteringen in lichaamssamenstelling, spierkracht en grootte, en fysiek functioneren niet versterkt wanneer ouderen hun eiwitinname opkrikken door ofwel het verhogen van de inname van voeding met meer eiwit of het innemen van eiwitsupplementen.

Is er iets dat we kunnen doen dieet-wijs om de vergrijzing van onze spieren te beschermen? Groenten. Het consumeren van aanbevolen hoeveelheid aan groenten werd geassocieerd met het halveren van de kans op lage spiermassa. Waarom? De alkaliserende effecten van groenten zou de milde metabole acidose die zich voordoet met de leeftijd kunnen neutraliseren. En weet je, het kan zijn dat dat beetje extra zuur in ons lichaam de afbraak van spierweefsel vergemakkelijkt.

Ik heb al eerder over gesproken over hoe spieratrofie een adaptieve respons op acidose lijkt te zijn. Het lijkt alsof we een chronische laaggradige acidose krijgen met leeftijd omdat onze nieren beginnen te falen, en omdat we een zuur-bevorderend dieet eten, wat betekent een dieet met veel vis, varkensvlees, kip en kaas, en laag in groenten en fruit. En zoals je kunt zien, zijn bonen en andere peulvruchten de enige belangrijke bron van eiwitten die base vormend zijn in plaats van zuurvormend. En inderdaad, een meer plantaardig dieet, een meer alkalisch dieet bleek positief geassocieerd te zijn met spiermassa bij vrouwen van 18 tot 79 jaar oud. Dus als we onze eiwitconsumptie gaan verhogen na de leeftijd van 65, zou het aangewezen zijn om plantaardige eiwitten te eten om ons te beschermen tegen zwakheid. Hoe oud we ook zijn, een dieet dat de nadruk legt op plantaardige voeding maximaliseert waarschijnlijk de gezondheidsvoordelen in alle leeftijdsgroepen.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!