Witte rijst en diabetes

In 2012 werd een meta-analyse gepubliceerd dat witte rijst linkt aan diabetes, vooral in Aziatische landen, zoals ik al eerder besproken heb. Maar zelfs in de VS, waar we er veel minder van eten, werd het regelmatig eten van witte rijst geassocieerd met een hoger risico op type 2 diabetes, terwijl bruine rijst werd geassocieerd met een lager risico, en dat was na correctie voor andere levensstijl en voedingsfactoren zoals roken en lichaamsbeweging en vlees, fruit en groente consumptie.

Risico op diabetes verlagen

Ze schatten dat de vervanging van zelfs maar een derde van een portie witte rijst per dag met dezelfde hoeveelheid bruine rijst het risico op diabetes met 16% kan verlagen. Sinds de meta-analyse werd gepubliceerd in 2012, opperde een studie uit Spanje dat het eten van witte rijst wordt geassocieerd met een verminderd risico op diabetes, maar het was een kleine studie in vergelijking met de anderen, namelijk een studie met honderden in vergelijking met honderdduizenden mensen.

In Spanje wordt rijst meestal geconsumeerd in de vorm van paella, die een specerij, saffraan, bevat, dat een therapeutisch potentieel kan hebben tegen diabetes. En mensen die witte rijst eten, eten ook meer bonen, die ook anti-diabetische eigenschappen hebben. Dus je ziet al hoe moeilijk het is om oorzaak en gevolg relaties af te leiden uit bevolkingsstudies, omdat vergelijkingen maken moeilijk is.

Ja, je kan de variabelen gewicht, roken, alcohol en lichaamsbeweging controleren maar misschien zijn mensen die zijn slim genoeg zijn om bruine rijst te eten ook slim genoeg om veiligheidsgordels en fietshelmen te dragen, en rookmelders te installeren, en af te zien van bungee jumpen.

Effecten van bruine rijst

Wat we nodig hebben is een manier om gerandomiseerde interventiestudies te financieren, waar we mensen van witte rijst naar bruine rijst laten overschakelen en zien wat er gebeurt. Tot dan blijf het effect van witte rijst op de ontwikkeling van type 2 diabetes onduidelijk. Maar deze studies … hebben we nu wel!

Vrouwen met overgewicht werden willekeurig verdeeld in twee groepen, een gewichtsverlies groep met dagelijks een kopje gekookte witte rijst, of een kopje gekookte bruine, en dit zes weken lang. Vervolgens wisselden de groepen. De witte rijst groep at bruine rijst en omgekeerd. En wanneer ze bruine rijst aten verloren ze significant meer gewicht, met name rond de taille en heupen, alsook een lagere bloeddruk en minder ontstekingen.

Gelijkaardige effecten werden gevonden bij mensen die diabetes begonnen te ontwikkelen. Bruine rijst door witte rijst vervangen leidde tot significant meer gewichtsverlies, een kleinere taille en een betere bloeddruk. En bruine rijst helpt niet alleen om van buikvet af te geraken, maar ook om onze slagaderwerking te behouden. Aangezien hoge bloedsuikers onze bloedvaten kunnen verstijven, zal binnen het uur hun capaciteit om te ontspannen halveren, of je nu diabetes of prediabetes hebt of niet. Hoewel voor diabetici de capaciteit naar omlaag gaat en laag blijft. En we weten dat bruine rijst bloedsuikerverlagende effecten kan hebben in vergelijking met witte rijst, dus …

Kan het overschakelen naar bruine rijst bijdragen aan het behoud van de slagaderwerking? Bij mensen met metabool syndroom, kan een uur na het eten van een kopje gekookte witte rijst, de slagaderwerking dalen, maar niet met bruine rijst.

Wat is het lekkerst?

Ondanks alle voordelen van volkoren rijst, verkiezen Aziatische mensen vaak witte rijst, omdat ze het zachter en smakelijker vinden dan bruine rijst. Maar in een focusgroep van Chinese volwassenen, bleek dat slechts een minderheid het ooit geproefd had. Zelfs vooraleer ze bruine rijst proefden, vond de meerderheid van de deelnemers het inferieur tegenover witte rijst in termen van smaak en kwaliteit. Dus de onderzoekers liet ze het proberen. En na ervan te proeven en erover te leren, veranderden de meesten van gedachten.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!