In de historische “Global Burden of Disease” studie, compileerde men de top 20 oorzaken van overlijden en invaliditeit.

  • Nummer één op de lijst was een hoge bloeddruk

  • Op nummer twee en drie staan roken.

  • De nummer vier belangrijkste oorzaak van overlijden en ziekte was het onvoldoende eten van fruit.

  • Gebrek aan lichaamsbeweging staat op nummer tien.

  • Vervolgens teveel zout-, dan niet genoeg noten en zaden, niet genoeg volle granen en groenten

  • Nummer 18 was niet genoeg lange keten omega-3 vetzuren zoals EPA en DHA te vinden in zeevruchten vanwege hun vermeende beschermende effect tegen hart-en vaatziekten.

Vis(olie) blijkt toch niet zo voordelig

Zelfs jaren geleden, toen dit werd gepubliceerd, stelde men reeds de voordelen van visolie in vraag aangezien steeds meer gerandomiseerde gecontroleerde studies de voordelen hadden ontkracht. Ze werden samengevat in een recente meta-analyse, die verscheen om duidelijkheid te geven. Cardiovasculaire bescherming is niet het enige waar vis en visolie voor werd aangeraden. Omega-3 vetzuren worden ook aangeprezen om depressie te behandelen, maar rekening houdend met alle negatieve resultaten die niet werden gepubliceerd, blijkt er geen voordeel voor depressie of het voorkomen van zelfmoord, zoals ik al eerder onderzocht in mijn video over visconsumptie en zelfmoord.

Maar hoe zit het met de preventie van cognitieve achteruitgang of dementie?

De beschikbare gerandomiseerde gecontroleerde studies tonen geen voordeel voor cognitieve functie bij omega-3 suppletie in onderzoeken van zes maanden tot 40 maanden bij gezonde oudere volwassenen. Het maakt het soms zelfs erger. Hogere visconsumptie voorspelt juist slechtere cognitieve prestaties en een grotere visconsumptie in de kindertijd voorspelt vertraagde perceptuele snelheid en reactievermogen als volwassene.

Dit kan het gevolg zijn van neurotoxische contaminanten in vis, zoals kwik. We weten dat de ontwikkeling van de hersenen bijzonder gevoelig is voor de schadelijke effecten van kwik, maar misschien zijn de ouder wordende hersenen dat ook. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor de associatie van hogere omega-3 niveaus met een hoge mate van cognitieve stoornissen en dementie. Meer EPA werd gevonden bij mensen met cognitieve stoornissen alsook bij mensen met demente, vermoedelijk vanwege verontreinigingen zoals kwik en PCB’s in zeevruchten die gerelateerd zijn aan cognitieve stoornissen of de ziekte van Alzheimer.

Dezelfde verstoorde functies bij volwassenen, zoals aandacht, fijne motoriek, en verbale geheugen, zijn ook eerder gerapporteerd bij kinderen in de baarmoeder. En de volwassenen blootgesteld aan kwik door visconsumptie hebben niet zomaar subtiel andere EEG hersengolven, maar waarneembare gebreken in neurogedragsmatige prestatie-indicatoren, bijvoorbeeld slechtere prestaties op testen van snelheid en behendigheid van de fijne motoriek, alsook concentratietesten. Sommige aspecten van verbaal leren en geheugen werden ook verstoord door blootstelling aan kwik, en hoe groter de kwikconcentraties, hoe slechter ze het deden.

Maar kijk, deze studie werd gedaan stroomafwaarts van een goudwinning operatie, een proces dat veel kwik gebruikt. Andere studies werden uitgevoerd op het eten van vis naast chemische fabrieken of giftige lekkages of het eten van walvisvlees. Hoe zit het met de algemene bevolking? Er is een studie van een elite groep goed opgeleide deelnemers, echt goed opgeleid. De meeste zaten in een raad van bestuur, zoals CEO’s, en ze leefden in Florida, en zijn rijk genoeg om veel vis te veroorloven dat ten minste 43% van hen boven de EPA veiligheidsgrens voor kwik liggen. En het had een effect. Overmatige inname van zeevruchten, gedefinieerd als meer dan drie of vier porties vis per maand zoals tonijn of snapper, verhoogt kwik-niveaus en veroorzaakt cognitieve stoornissen. Niet veel maar toch een daling van 5% in cognitieve prestaties, zo’n daling wilt niemand, laat staan een gezondheidsbewuste en prestatie-georiënteerde persoon, verwelkomen.

De ironie van de situatie is opmerkelijk. Het feit dat deze bedrijfsleiders ervoor kiezen vis te eten om gezondheidsredenen, maar in plaats daarvan een daling ondervinden in hun cognitieve prestaties. Toch, als een 4,8% daling plaatsvindt door overmatige inname van vis en schelpdieren bij goed functionerende, gezonde volwassenen met ruime cognitieve reserve, dan is er grote zorg of soortgelijke kwik niveau verhogingen bij personen die reeds lijden aan cognitieve achteruitgang kan leiden tot een aanzienlijk grotere achteruitgang, met name cognitieve achteruitgang, dementie, als de consumptie van zeevruchten in de lift zit.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!