Net als met diabetes, kunnen dezelfde eetgewoonten die hartkwalen voorkomen, de ziekte niet alleen behandelen, maar ook bestrijden.

Hartkwalen genezen

Volgend jaar is het 20-jarig jubileum van het baanbrekende onderzoek van Ornish waarin werd aangetoond dat een bijna-plantaardig dieet aderverkalking kan omkeren, zonder medicijnen, waarbij de plaque wordt opgelost en de aderen worden geopend. Maar, kunnen we dan niet gewoon eten wat we willen en veganistisch gaan eten na onze eerste hartaanval, om de plaque weg te halen? Helaas is er zoiets als ‘plotseling hartfalen.’ De helft van de mensen die overlijden aan hartkwalen vallen gewoon dood neer. Dus onze eerste hartaanval kan onze laatste zijn, maar niet op de manier waarop we hoopten. Wat doet Dr. Ornish vandaag de dag? Hij is nog steeds bezig met het bestrijden van hartkwalen. Bijna driekwart van zijn patienten hebben geen angina meer, zonder medicijnen of operatie. Maar nu hij doodsoorzaak nummer 1 heeft overwonnen… probeert hij doodsoorzaak nummer 2 te verslaan: kanker.

Kanker genezen

Om de voortgang van prostaatkanker te volgen worden PSA-levels gebruikt. In de groep met de standaard eetgewoonten werden ze slechter. In de groep die veganistisch at, werden ze beter. Geen operaties, geen chemotherapie, geen bestraling. Ze werden gewoon beter. In de MR-spectrograaf is de vermindering van de activiteit van kanker bij een plantaardig dieet te zien. Ze namen bloed van beide groepen en druppelden dat op prostaatkankercellen in een petri-schaaltje om te zien wat het effect van de verandering van eetgewoonten was.

Het bloed van de patiënten op het standaard dieet vermindert de groei van de kankercellen met ongeveer 10%. Hun lichamen en hun immuunsysteem deden wat ze konden om de kanker terug te dringen. Het bloed van de mensen op een veganistisch dieet verminderde de groei van de kanker met 70%. Het eten van een plantaardig dieet, maakte hun bloed 8 keer minder gastvrij voor kanker.

Dit was na een jaar. Vervolgstudies hebben laten zien dat er een significant kankerbestrijdend effect is na slechts twee weken op een plantaardig dieet met lichaamsbeweging. Het veganistische dieet lijkt de expressie van de genen in de prostaatklier te herprogrammeren. Ornish nam biopsies, voor en na de verandering van eetgewoonten en je kunt een subtiele verandering zien in de genregulatie, van meer rood naar meer groen. Het groene duidt op genen waarvan de activiteit werd verminderd door de verandering van eetgewoonten. Voor en na.

De tweejarige vervolgstudie van Ornish werd vorig jaar gepubliceerd. Een significant aantal mensen die het standaard dieet volgden, zagen zich genoodzaakt een operatie te ondergaan voor de verwijdering van de prostaat, wat urine-incontinentie en impotentie veroorzaakt, bij 60% van de mannen die de operatie hebben ondergaan. Maar geen enkele man die het plantaardige dieet volgde, hoefde een operatie te ondergaan.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!