Vorig jaar concludeerden ze in een review over gezondheid en vegetarisme, dat er voldoende wetenschappelijk bewijs is om beleid te maken, om een dieet met veel groenten te promoten voor de gezondheid. Dat hoeft niet te wachten tot de wetenschap alle vragen heeft beantwoorden van waarom en hoe. Maar dit is zeker één van de redenen: gemiddeld 64 keer meer antioxidantwaarden in plantaardig voedsel dan in dierlijk voedsel.

Maar is dit wel een eerlijke vergelijking?

In de plantaardige groep zaten dingen die extreem hoog scoorden, zoals sommige exotische wilde bessen die je niet in de winkel kunt kopen. Dit gaf een vertekend beeld in het voordeel van de planten. Mensen eten dingen als mais. Ze eten niet zoiets als gedroogde Noorde maisbloemen. Laten we het realistisch bekijken. De gemiddelde eetbare plant heeft inderdaad meer dan 1000 eenheden aan antioxidantwaarde. Maar om te kunnen vergelijken, om eerlijk te zijn ten opzichte van dierlijk voedsel, neem ik de minst gezonde plant die ik kan bedenken: die goeie, ouwe ijsbergsla. Volgens mij is het gewoon water. Het bevat geen 1,157 eenheden aan antioxidantwaarde. Het bevat 17 eenheden.

  • Nog steeds beter dan vis, waarvan het gemiddelde 11 eenheden is.

  • Zalm: 7 eenheden.

  • Kip: 6 eenheden. IJsbergslag bevat bijna drie keer zoveel antioxidanten als kip.

  • Een hardgekookt ei: 2 eenheden.

  • Een eiwit: 0 eenheden.

  • Zelfs Coca-Cola heeft 4 eenheden. Evenveel als koeienmelk en yoghurt.

  • Hoewel sojamelk maar twee keer zoveel heeft als cola.

  • Eetbare planten hebben gemiddeld 1000 eenheden.

  • Het beste dierlijke product in de categorie vlees, is een portie runderlever, met 71 eenheden. Het versloeg elandvlees en rendierbiefstuk. Maar kon nog net niet tippen aan de antioxidantwaarde van: een Snickers.

Dit is waarom we een plantaardig dieet moeten eten. Want zelfs als je zou leven op runderlevers, de wilde bosbes van het dierenrijk, één van de weinige dierlijke producten die sla kon verslaan, dan kwam je nog steeds niet in de buurt van je dagelijkse behoefte aan antioxidanten. Er is echter één dierlijk product dat de rest helemaal inmaakt, met 200 eenheden. Er zijn zelfs bessen die niet zoveel antioxidanten hadden. Een dierlijk product dat zo gezond is, dat ik iedereen aanmoedig het te consumeren… als je een baby bent. Dat is de antioxidantwaarde van borstvoeding voor mensen. In de kindertijd is de borst het best. Na de kindertijd hebben planten de voorkeur.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!