De ei-industrie zou liever bacon of hash browns de schuld geven om de mythe te ontkrachten, dat eieren de meest geconcentreerde vorm van cholesterol zijn. En het is waar, ze hebben gelijk. Het is een mythe. Volgens de officiële USDA database van voedingsmiddelen en een lijst van de meest geconcentreerde bronnen van cholesterol staan eieren niet op nummer 1. Ze staan op nummer 2. Hersenen staan op nummer 1. Hersenen van kalveren, koeien, varkens, lamshersenen, rauwe varkenshersenen, nog meer kalfshersenen en daarna komen de eieren. Daarna nog meer hersenen, eieren, hersenen, hersenen, eieren, hersenen, eieren en eieren. De boodschap is: als je kalfshersenen wilt klaarmaken; bakken en niet smoren.

Hoe zit het met omega-3 eieren?

De nieuwe soort eieren, die omega-3 vetzuren bevatten, zitten nog steeds bomvol cholesterol. De directeur van het instituut voor preventie van beroertes en onderzoek naar aderverkalking zegt: De oplossing is niet om lijnzaad aan de kip te voeren. Je kunt het beter over je ontbijtgranen gooien en de kip erbuiten laten. In het rampzalige review dat vorig jaar werd gepubliceerd waarin eieren werden aangewezen als schuldige, viel de ei-industrie rauw op het dak. Ze vonden dat de zeer beperkende norm van 200 mg cholesterol per dag, waardoor je niet eens een enkel ei zou mogen, alleen voor mensen zou moeten gelden die het risico lopen om een hartkwaal te krijgen. Waarop de hoofdonderzoeker antwoordde: “Bijna iedereen heeft een risico om hart- en vaatziekten te krijgen. De enigen die ongestraft regelmatig een eidooier kunnen eten zijn degenen die verwachten voortijdig te overlijden aan andere ziekten.”

Zijn beroemde citaat: De enige mensen die regelmatig eieren mogen eten, zijn mensen die een terminale ziekte hebben. Dan maakt het niets meer uit, want je gaat toch al dood. In hun gedenkwaardige review concluderen ze dat wachten tot na je eerste beroerte, hartaanval of diabetesdiagnose om eieren te vermijden te laat is.

Ze concluderen dat stoppen na een hartaanval of beroerte net zoiets is als stoppen met roken na het constateren van longkanker. Een noodzakelijke handeling, maar wel een beetje laat.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!