Kalium staat het best bekend vanwege de rol die het speelt bij het verlagen van de kans op hoge bloeddruk en beroertes, maar recent is er een gerandomiseerd dubbelblind onderzoek met controlegroep uitgevoerd, naar het nut van kaliumsupplementen voor patiënten met reumatoïde artritis, dat is gepubliceerd in het Tijdschrift voor Pijn.

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is de min of meer klassieke vorm van artritis veroorzaakt door een ontstekingsreactie. Patiënten hebben meestal een te laag glucocorticoïdeniveau, wat wil zeggen dat ze weinig steroïdale hormonen (zoals cortisol) in hun bloed hebben zitten, die ontstekingsreacties remmen. Als gevolg kan een laag glucocorticoïdeniveau dus leiden tot meer en sterkere ontstekingsreacties. Glucocorticoïden helpen de nieren ook bij het uitscheiden van kalium. Dus als we veel kalium eten, produceren onze hormoonklieren meer glucocorticoïden, om te zorgen dat het kalium niet ophoopt.

Om dit te testen hebben ze reumapatiënten meer kalium laten eten, om te kijken of ze hierdoor meer steroïden zouden aanmaken, en de (ernst van de) ontstekingsreacties hierdoor zou afnemen. Dus schroefden ze de dagelijkse kaliuminname op naar 6,500mg per dag: evolutionair gezien nog steeds weinig, maar in elk geval voldoende om meetbare resultaten op te leveren. Want inderdaad, de hogere kaliuminname hielp bij het verminderen van de reumaklachten. Het leidde tot verminderde ziekte-activiteit en pijnintensiteit, zodat de onderzoekers de conclusie trokken dat kalium een pijnbestrijdend effect had.

Dus trokken ze de conclusie dat een succesvol dieet voor een belangrijk deel uit zetmeelarme, zachtgekookte bladgroentes zou moeten bestaan. Patiënten die een plantaardig dieet volgen krijgen veel meer kalium binnen, hoewel zelfs veganisten gemiddeld genomen te weinig kalium binnenkrijgen. Misschien verklaart de toegenomen kaliuminname waarom een plantaardig dieet zo goed helpen bij het behandelen van reumaklachten. En als dit het mechanisme is — als kaliumrijk voedsel de lichaamseigen steroïdeproductie stimuleert — dan zou het ook bij andere autoimmuunziektes moeten helpen. En hiervoor is recent meer bewijs gevonden. Een aantal onderzoeken wijzen er namelijk op dat ‘vegetarische diëten kunnen helpen bij psoriasis’. Misschien is dit de reden waarom. De onderzoekers speculeerden dat ‘de cortisol-kalium-theorie zou kunnen verklaren waarom vegetarische diëten kunnen helpen’.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!