Melk wordt aangeprezen voor de opbouw van sterke botten, maar een verzameling van de beste onderzoeken vond geen verband tussen melkconsumptie en het risico op heupfracturen. Mogelijk maakt het drinken van melk op volwassen leeftijd voor de botten niks uit, maar hoe zit het in de pubertijd?

Melk in de pubertijd

Onderzoekers aan Harvard besloten het te testen. Onderzoeken tonen dat een hogere melkconsumptie tijdens de kindertijd en pubertijd bijdragen aan een piek in de botmassa waardoor men verwacht dat dit helpt om osteoporose en botbreuken op latere leeftijd te voorkomen. Maar dat is niet wat ze vonden. Melkconsumptie tijdens de pubertijd werd niet geassocieerd. Echter, melkconsumptie werd wel in verband gebracht met een lichte toename voor het risico op botbreuken bij mannen. Het lijkt erop dat de extra impuls in de totale botmineraaldichtheid in het lichaam die je krijgt van alle extra calcium, binnen een paar jaar verloren gaat, zelfs als je de calcium supplementatie op pijl houdt.

Botbreuken en galactosemie

Het verlies in calcium suggereert een gedeeltelijke verklaring voor het lang bestaande raadsel dat het aantal heupfracturen het hoogst zijn in populaties met de hoogste melkconsumptie. Misschien een verklaring voor waarom deze niet lager zijn, maar waarom zouden ze hoger zijn? Dit raadsel zat een Zweeds onderzoeksteam dwars, verbaasd omdat onderzoeken keer op keer een tendens laten zien van een hoger risico op botbreuken bij een hogere inname van melk. Nou, er is een zeldzame aangeboren afwijking, genaamd galactosemie, waarbij baby’s geboren worden zonder de enzymen die nodig zijn om de galactose in melk af te breken waardoor ze last krijgen van verhoogde niveaus aan galactose in hun bloed, en zelfs bij kinderen kan zorgen voor botafbraak.

Het zou dus kunnen zijn, aldus de Zweedse onderzoekers, dat zelfs bij mensen die deze stof kunnen afbreken, het niet goed is voor de botten om het elke dag te drinken. Daarbij komt dat galactose niet alleen schadelijk is voor de botten. Het wordt door wetenschappers gebruikt om vroegtijdige veroudering te veroorzaken bij proefdieren. Ze geven hen een beetje galactose om zo de levensduur te verkorten en oxidatieve stress, ontstekingen en hersendegeneratie te veroorzaken, simpelweg met een hoeveelheid die vergelijkbaar is aan 1-2 glazen melk waard aan galactose per dag.

Risico op sterfte, hart- en vaatziekten en kanker

We zijn echter geen ratten, maar gegeven deze hoge hoeveelheid aan galactose in melk, kunnen de aanbevelingen om de melkinname te verhogen om botbreuken te voorkomen een aannemelijke contradictie zijn. Daarom besloten ze dit te onderzoeken, door te kijken naar melkinname tegenover sterfte en het risico op botbreuken om zo hun theorie te testen.

Honderdduizend mannen en vrouwen werden tot wel 20 jaar gevolgd. Wat ontdekten ze? Vrouwen die melk dronken hadden een hogere kans op sterfte, hart- en vaatziekten en significant meer kans op kanker voor iedere glas melk. Drie glazen per dag werd geassocieerd met bijna twee keer zoveel risico om te sterven. En ze hadden ook significant meer bot en heupfracturen. De mannen in een apart onderzoek hadden ook een hogere kans om te overlijden bij een hogere melkconsumptie maar ze hadden tenminste geen hogere kans op botbreuken. Dus afhankelijk van de dosis ingenomen melk was er een hoger percentage van zowel sterfte en fracturen bij vrouwen en een hogere kans op sterfte bij mannen.

Maar het omgekeerde gold voor andere melkproducten zoals dikmelk en yoghurt, wat past binnen de theorie over galactose, doordat bacteriën wat van de lactose kunnen weg fermenteren. Om dit echter te bewijzen, hebben we een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek nodig, om op die manier de effecten van melkinname op sterfte en fracturen te onderzoeken. Zoals in het begeleidende redactioneel commentaar werd gesteld: “Het is belangrijk dat we hier zo snel mogelijk duidelijkheid over krijgen aangezien melkconsumptie wereldwijd toeneemt.”

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!