Mensen met type 2 diabetes hebben een verhoogd risico op een aantal ernstige gezondheidsproblemen, met inbegrip van hart-en vaatziekten, vroegtijdig overlijden, blindheid, nierfalen, amputaties, breuken, zwakte, depressie en cognitieve achteruitgang. En hoe hoger de bloedsuikers van mensen zijn, hoe meer hartinfarcten en beroertes ze hebben, hoe korter ze leven, en hoe hoger het risico op complicaties zoals blindheid en nierfalen.

Bloedsuiker verlagen met medicatie

Dus werd er een studie opgezet waarin 10.000 diabetici werden gerandomiseerd in een intensieve bloedsuikerverlagende interventie, waar ze mensen 1, 2, 3, 4 of 5 verschillende medicijnklassen toedienden met of zonder insuline om bloedsuikers te verlagen tot normale waarden. Natuurlijk behandel je niet de onderliggende oorzaak, de eigenlijke ziekte wordt niet behandeld, maar door het verlagen van één van de gevolgen van de ziekte – de hoge bloedsuikers – met alle mogelijke middelen, hoopten men op het voorkomen van enkele verwoestende complicaties.

Wat was het resultaat?

De intensieve bloedsuikerverlaging met medicatie verhoogde de mortaliteit. Na evaluatie van de sterftecijfers, concludeerden zij dat de schade door het verhoogde risico op overlijden groter is dan de mogelijke voordelen, en ze stopten de studie voortijdig om veiligheidsredenen. Ze waren succesvol in het verlagen van de bloedsuikers van mensen, maar in een poging hemoglobine A1c te verlagen tot 6 brachten ze de mensen “ondergronds” – wat misschien te wijten is aan de nadelige effecten van de geneesmiddelen voor de behandeling van de ziekte.

Zelfs enkel insuline inspuiten, kan het risico verhogen op kanker, obesitas, atherosclerose, diabetische retinopathie verergeren en veroudering versnellen. Insulinetherapie kan ontstekingen bevorderen in de wanden van onze slagaders, die de resultaten helpen verklaren van deze studie en andere gelijkaardige onderzoeken waaruit hetzelfde bleek, geen afname in zogenaamde macrovasculaire complicaties, hartaanvallen en beroertes, bij intensieve bloedsuikerverlaging.

Echter, intensieve therapie werd geassocieerd met een 21% reductie van de ontwikkeling van microvasculaire complicaties zoals nierstoornissen. Maar dergelijke voordelen moeten worden afgewogen tegen het verhoogde risico op overlijden, verhoogde gewichtstoename, en een verhoogd risico op ernstige hypoglykemie in intensief behandelde patiënten. Dus proberen om de bloedsuikers van mensen te normaliseren met medicatie is misschien niet zo’n goed idee.

Dieet en levensstijl

Merk echter op dat deze proeven vrijwel uitsluitend medicatie gebruikten en geen serieuze poging ondernam om dieet en levensstijl te veranderen. Een 2013 artikel in de New England Journal of Medicine, vond dat een intensieve leefstijlinterventie gericht op gewichtsverlies, niet leidde tot minder cardiovasculaire episodes, zoals hartinfarcten in zwaarlijvige volwassenen met type 2 diabetes. Het verhoogde hun risico op overlijden niet, maar verlaagde het ook niet. In feite werd de proef stopgezet na ongeveer 10 jaar op basis van zinloosheid – ze verloren gewicht, maar ze stierven niet minder. En dat is wat we over het geheel genomen zien bij dit soort leefstijlinterventies.

Het is goed dat de voedingsinterventie niemand extra doet overlijden, maar waarom hielp het niet om mensen langer te laten leven? Omdat ze hen niet op een gezonder dieet plaatsten, ze gaven hen een kleiner dieet, een calorie beperkt dieet, dus eigenlijk hetzelfde belabberd dieet, maar in kleinere porties. Als we minder eten en meer bewegen kunnen we gewicht verliezen, worden we fysiek fitter, slanker en hebben een betere controle over bloedsuiker, maar als onze voeding ongezond blijft voor het hart waardoor onze “slechte” LDL-cholesterol niet verbetert, dan gaan we onze slagaders niet ontstoppen. Terwijl personen die gezondere voeding kiezen verlagingen kunnen ervaren van de bloedsuikerspiegel, het lichaamsgewicht en cardiovasculair risico.

Ja, door het eten van een kleinere hoeveelheid voedsel, zonder de kwaliteit te veranderen, kunnen we afvallen, maar het punt van een leefstijlinterventie is niet om mensen in kleinere doodskisten te laten passen.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!