Tientallen studies suggereren nu dat de nitraten in groenten, zoals bieten en groene bladgroenten, kunnen helpen bij een lage-kosten-behandeling en preventie van ziektes bij mensen zoals patiënten met bloeddoorstromingsproblemen zoals hoge bloeddruk en perifere vaatziekten, alsook bij gezonde mensen als een effectief, natuurlijk prestatiebevorderend middel voor sporters. De meeste studies werden uitgevoerd met bietensap, daarom was ik zo blij met deze studie over de hele bieten, die zoals ik al eerder meldde, hetzelfde voordeel blijkt te geven. Maar hoe zit het met studies over groene bladgroenten?

Nitraten in groene bladgroenten

Er was een studie een tijdje geleden die suggereerde dat één van de redenen dat op de leeftijd waarop veel Amerikanen en Europeanen sterven, de Okinawa-Japanners nog vele jaren voor zich hebben in goede gezondheid – dat was tenminste zo – komt omdat het nitraat in hun groene bladgroenten de neiging heeft om bloeddruk te verminderen en dit werd op de proef gesteld. De reden waarom ik hier niet eerder verslag over uitbracht is omdat ik nog nooit gehoord had van deze groenten. Ik weet wat chrysant bloemen zijn, maar ik dacht niet dat de meeste van mijn kijkers in staat zouden zijn om deze te vinden bij de plaatselijke winkel. Hoe zit het met goede oude Amerikaanse, rood, wit, blauwe groentes, zoals bevroren spinazie.

De invloed van spinazie op onze bloedvaten

Het was niet getest – tot nu toe. Ze wilden de directe gevolgen voor onze bloedvaten testen van één enkele maaltijd die een doosje bevroren spinazie bevatte, voor zowel de stijfheid van de bloedvaten als de bloeddruk. Eerst moesten ze een maaltijd hebben die de slagaderstijfheid en bloeddruk verhoogt, dus gaven ze de mensen een broodje met kip en kaas, die de elasticiteit van de bloedvaten verlaagt binnen enkele uren na het eten ervan, maar voeg spinazie toe en het tegenovergestelde gebeurt. Na kip en kaas, gaat de kracht waarmee het hart moet pompen omhoog, binnen enkele minuten, maar de spinazie houdt het niveau gelijk.

Dus, een maaltijd met veel spinazie kan de bloeddruk verlagen en de metingen van stijfheid van de bloedvaten verbeteren. Dat is geweldig voor de gezondheid van hart en bloedvaten van dag tot dag, maar wat als je een bron van gezond voedsel wilt hebben die je prestaties kunnen verbeteren als je aan het wandelen bent of zoiets? Bieten en spinazie zijn niet de meest handige etenswaren. Is er niet iets dat je aan je studentenhaver kan toevoegen? Nou, als je kijkt naar de lijst van groenten met hoge nitraatgehaltes, zul je zien dat er niet veel is dat je gewoon in je zak kan steken– tenzij venkelzaden hier veel van hebben, die eigenlijk helemaal geen zaden zijn, maar de kleine vruchten van de venkelplant.

De invloed van venkelzaden op sportprestaties

Laten we het uitzoeken. Venkelzaadjes worden vaak gebruikt als ademverfrisser na een maaltijd zowel in het Indische subcontinent als wereldwijd. Je ziet meestal een kommetje met geglazuurde venkelzaadjes als je Indiase restaurants verlaat. En als je op venkelzaad kauwt kun je een significante stijging krijgen van stikstofoxide, die de voorspelbare vaatverwijdende werking heeft van het verwijden van de bloedvaten, waardoor ze een goedkope, makkelijke optie zijn om als een lichtgewicht, goed houdbare bron van nitraten te dienen.

Studie met bergbeklimmers

Ze bestudeerden bergbeklimmers, denkend dat het kauwen van venkelzaad kan bijdragen tot het in stand houden van het zuurstofgehalte op grote hoogte en helpen bij het voorkomen H.A.P.E. (longoedeem geassocieerd met grote hoogten), één van de grootste doodsoorzaken onder bergbeklimmers zodra je meer dan anderhalve mijl boven de zeespiegel uitkomt. Niet te verwarren met H.A.F.E., dat veroorzaakt wordt door de uitzetting van gas op grote hoogte, een aandoening die bekend staat als Gasuitzetting op Grote Hoogte, die bij veterane back-packers bekend staat als ‘Rocky Mountain blaffende spinnen’. Maar venkelzaad kan daarbij ook helpen, want vanouds werden ze gebruikt als een carminatief, wat betekent dat het een remedie is voor darmgassen.

Invloed op hormonen

Venkel heeft ook anti-hirsutisme activiteit, het bestrijden van overmatige haargroei bij vrouwen, het zogenaamde ‘vrouw-met-de-baard syndroom’, maar het gebruiken van een beetje venkelzaad-crème kan dit aanzienlijk verminderen. Maar als venkelzaden zo’n sterke hormonale werking hebben, moeten we ons dan zorgen maken over het kauwen ervan? Nou, er zijn gevallen gemeld van voortijdige borstontwikkeling bij jonge meisjes die gedurende enkele maanden een aantal keer per dag venkelzaadthee dronken. Hun oestrogeenniveaus waren verhoogd, maar na het stoppen van de thee gingen hun borst en hormoonspiegels terug naar normaal. De huidige richtlijnen adviseren tegen langdurig gebruik in kwetsbare groepen, zoals kinderen onder de 12 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, en misschien uw rat, omdat knaagdieren een verbinding in venkel metaboliseren het zogenaamde estragol in een kankerverwekkende stof, maar onze cellen blijken in staat om het te ontgiften.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!