Loodcontaminatie

Conservenblikken werden vroeger gesoldeerd met loodverbindingen, zo vaak dat mensen die van ingeblikt voedsel leefden dood hadden kunnen gaan aan een loodvergiftiging. Gelukkig is dit niet langer een probleem in de Verenigde Staten. Lood contaminatie was eigenlijk één van de eerste prioriteiten van de FDA, zelfs voordat het de FDA genoemd werd, in 1906. Het is geweldig dat kranten nu online archieven hebben die een eeuw teruggaan waardoor we kunnen lezen over historische gebeurtenissen. Zo wordt gesteld: “De FDA stelt voor om lood gesoldeerde blikken te verbieden”. Dit bericht dateert terug van….. 1993? Wat?!  En is in werking getreden in … 1995… Blijkbaar was het invoeren van deze verandering ingewikkeld, omdat gesoldeerd lood onder een uitzonderingsclausule viel.

Is ingeblikt fruit gezond?

Nu dat het lood is verdwenen, is ingeblikt voedsel gezond? Het hangt vooral af van wat er in het blik zit. . . Als het Spam-dandy is, pas ik waarschijnlijk. Laten we ingeblikt voedsel echter het voordeel van de twijfel geven. Hoe zit het met ingeblikt fruit? We weten dat groenten en fruit ons in het algemeen kunnen helpen beschermen tegen sterven van hart-en vaatziekten, en als het gaat om het voorkomen van beroertes, kan fruit zelfs nog meer beschermend zijn, maar of de voedselbewerking hierop effect heeft, was onbekend.

Uit onderzoek kwam voort dat onbewerkte producten, vooral appelen en sinaasappelen, superieur bleken aan bewerkte producten, maar dat was vooral sinaasappel- en appelsap. Het is geen verrassing dat hele vruchten beter zijn dan vruchtensap. Hoe zit het met hele vruchten, maar dan in blik? Dieetvoorschriften moedigen het gebruik van alle fruit—vers, bevroren, en ingeblikt— aan, maar slechts enkele studies hebben de gezondheidsvoordelen van ingeblikt fruit onderzocht, tot nu.

Ingeblikt fruit leek niet in staat om mensen langer te laten leven. In werkelijkheid, het overstappen van vers of gedroogd fruit naar ingeblikt fruit kan iemands levensduur zelfs verkorten. Dus wellicht moeten de dieetvoorschriften juist vers, bevroren en gedroogd benadrukken in plaats van ingeblikt.

Blootstelling aan BPA

Waarom het verschil? Er is geen lood meer, maar er is de chemische plastic stof, BPA, die wordt gebruikt voor de binnenkant van de meeste blikken, die in het eten kunnen trekken en die misschien een deel van de voordelen van de vrucht compenseert. Onlangs werden de bloedspiegels van deze stof geassocieerd met verdikking van de wanden van de slagaders die naar de hersenen van jonge volwassenen leiden, om een voorbeeld te noemen.

Meer suikers, minder voedingsstoffen

Fruit in blik wordt vaak ook verpakt in siroop, samen met al die toegevoegde suikers, en het proces van inblikken kan bepaalde nutriënten doen verminderen, waarbij mogelijk 20 tot 40% van de fenolische fytonutriënten, en ongeveer de helft van de vitamine C, verwijdert wordt. Weet je, misschien is één van de redenen waarom citrus in het bijzonder beschermend blijkt te zijn tegen beroerte, de vitamine C. Het lijkt erop dat hoe te meer vitamine C in ons dieet, hoe lager ons risico is op een beroerte; en des te meer vitamine C in ons bloed, hoe lager ons risico is op een beroerte.

Vitamine C

Maar hoe is de vitamine C in onze bloedstroom terechtgekomen? Deze mensen moeten heel veel gezonde voeding hebben gegeten, waaronder citrusvruchten, tropische vruchten, broccoli, paprika’s. Daarom is het waargenomen effect van vitamine C op het verminderen van beroertes allicht simpelweg een teken van specifieke gezonde voeding die het risico op een beroerte verminderen. Hoe kunnen we dit zeker weten? Nou, we zouden mensen gewoon vitamine C pillen kunnen geven in plaats daarvan, om te zien of ze werken. En ze blijken niet te werken. Citrusvruchten hebben allerlei andere stoffen die een verband hebben met een lager risico op een beroerte. Het geheel is groter dan de som der delen. Je kunt Moeder Natuur niet namaken in de vorm van een pil.

Bèta-caroteen

Het is net als het apocriefe bèta-caroteen verhaal. Tientallen studies hebben aangetoond dat mensen die meer bèta-caroteen rijke voedingsmiddelen aten, zoals groene bladgroenten en zoete aardappelen, een lager risico op kanker hadden. Maar hoeveel geld kunnen we verdienen met de verkoop van wortelen? Dus probeerden ze mensen bèta-caroteen pillen te geven, en niet alleen werkten deze dus niet; ze zouden misschien zelfs meer kanker hebben veroorzaakt.

Dus ging ik ervan uit dat deze onderzoeker van het National Cancer Institute de voor de hand liggende conclusie zou trekken: verse producten, geen pillen. Maar nee hoor, misschien hadden we het met een lagere dosis pillen moeten proberen, of misschien met Alfacaroteen pillen, of pillen met andere fytochemicaliën, of meerdere combinaties. Immers, het is waarschijnlijk dat noch het publiek, noch de wetenschap tevreden zal zijn met aanbevelingen die enkel op voeding gericht is.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!