Of je nu jong of oud bent, man of vrouw, roker of geen roker, hoge bloeddruk of lage bloeddruk, hoog cholesterolgehalte of laag, het maakt niet uit. Een hoog gehalte aan de toxische stof genaamd TMAO—trimethylamine oxide— in de bloedstroom is geassocieerd met een significant hoger risico op een hartaanval, beroerte, of sterfte binnen een periode van 3 jaar.

Waar komt TMAO vandaan?

De choline in voedingsmiddelen zoals eieren kan door darmbacteriën worden omgezet in TMAO, dat vervolgens wordt opgenomen in ons systeem. Hoe meer eieren we eten, hoe hoger het gehalte aan TMAO. Choline heeft een gelijkaardige structuur aan carnitine. Terwijl choline te vinden is in eieren, is carnitine te vinden in rood vlees, energiedranken en supplementen. Daarom vroeg een groep Cleveland Clinic onderzoekers zich af of carnitine ook kan leiden tot TMAO productie. Ze namen de proef op de som en wat blijkt: als je iemand biefstuk geeft, dan schieten de TMAO gehaltes omhoog. In dit geval ging het om iemand die regelmatig vlees at. Wie strikt plantaardige voeding eet begint wellicht met bijna geen TMAO in het systeem, maar zelfs als de veganist een biefstuk eet wordt er nauwelijks TMAO aangemaakt.

Een plantaardige darmflora verhindert TMAO productie

Vermoedelijk hebben veganisten geen biefstuk consumerende bacteriën in hun darmen. Er wordt geen TMAO geproduceerd als je geen TMAO producerende bacteriën in je darmen hebt. Als je onregelmatig vlees eet, dan ben je de groei van de vleesetende microben die TMAO produceren niet aan het bevorderen. Dit suggereert dat als we eenmaal een plantaardige darmflora hebben ontwikkelt, onze bacteriën geen TMAO produceren zelfs als we eens in de zoveel tijd vlees eten.

We weten echter nog steeds niet hoe snel darmbacteriën veranderen na een verandering in ons dieet, maar het lijkt er niet op dat dit een alles of niets verhaal is. Je pakt een aantal mensen die het standaard Amerikaanse dieet consumeren en je geeft ze twee worsten, een ei, en kaaskoekjes. Vóór en na slechts 5 dagen van het consumeren van veel vetrijke maaltijden zoals de voornoemde, kun je de TMAO productie zelfs nóg meer stimuleren. Dus het gaat er niet om of je slechte bacteriën hebt of niet, want blijkbaar kan je ze kweken door ze te voeden.

Anderzijds hebben vleesvrije diëten aangetoond dat dieet een grote invloed heeft op de menselijke stofwisseling. Je kunt een urinemonster analyseren en zien wat voor soort dieet mensen hebben. De TMAO-gehalte van iemand met een ei-vrij, vegetarisch dieet is namelijk laag. Je kunt zelfs mensen laten roteren tussen 3 verschillende diëten en telkens kun je vertellen wie welk dieet volgt: veel vlees, weinig vlees, of geen vlees. Het effect van de verschillende stoffen op de darmflora is duidelijk na slechts twee weken volgen van de verschillende diëten.

Voedingsstrategie voor het voorkomen van ziekten

Het is mogelijk dat een deel van de gunstige effecten van volle, plantaardige voeding gemedieerd kunnen worden door de effecten ervan op onze darmbacteriën. Dat gezegd zijnde, kan het standaard Amerikaanse dieet de relatieve overvloed van ongewenste activiteit verhogen door het produceren van toxische stoffen waaronder de cardiotoxicant TMAO. Strikt plantaardige diëten hebben meer en meer acceptatie als voedingsstrategie voor het voorkomen en beheersen van ziekten verkregen. Misschien komt dat deels vanwege de unieke darmflora: minder ziekteverwekkende bacteriën en meer beschermende bacteriën.

We dachten dat de reden waarom mensen die een plantaardig dieet volgen minder kans op hart- en vaatziekten hebben, kwam doordat ze minder verzadigde vetten en cholesterol aten. Maar misschien draagt hun lagere gehalte TMAO ook bij aan de voordelen door een lagere inname van choline en carnitine.

Hoe reageert de carnitine supplementen industrie hierop?

Advocare is een marketingbedrijf die carnitine supplementen zoals “Slam” verkoopt. Ze kregen verschillende rechtszaken aan hun broek wegens het schuldig zijn aan valse, misleidende of bedrieglijke praktijken. Ze werden hierdoor gedwongen om meer dan een miljoen dollar te betalen. De voormalige vice-president van Advocare vroeg zich af of er een geheime, veganistische samenzwering bij de Cleveland Clinic is. Over het beperken van onze inname van vlees of carnitine supplementen om te voorkomen dat onze darmbacteriën TMAO aanmaken betoogt hij, “Dit is alsof je probeert auto-ongelukken te voorkomen door de verkoop van brandstof te beperken.”

Eh, oke, maar er zijn ook voordelen van transport. We hebben het hier over TMAO, een stof die wellicht onze epidemie van hart-en vaatziekten stimuleert. Hart- en vaatziekten zijn de grootste doodsoorzaak van mannen en vrouwen in dit land.

Wat mij betreft: des te meer we die brandstof kunnen elimineren… des te beter.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!