Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen. Dr. Michael Greger bracht in 2016 een boek uit: ‘How not to die‘.

Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!

Dr. Michael Greger stelt zijn boek voor :

Geïnspireerd door oma Frances Greger

Het begon allemaal met mijn oma. Ik was nog maar een kind toen de artsen mijn oma in een rolstoel naar huis stuurden om te sterven. Gediagnosticeerd met eindstadium hartziekte, had ze al zoveel bypass-operaties gehad dat de chirurgen geen andere opties zagen. Aangewezen tot een rolstoel, vreselijke borstpijn, vertelden haar artsen dat ze niets meer voor haar konden doen. Haar leven was voorbij op 65-jarige leeftijd.

Maar toen hoorde ze over Nathan Pritikin, één van onze eerste pioniers van levensstijl geneeskunde, en wat daarna gebeurde werd gedocumenteerd in Pritikin’s biografie. Het gaat over Frances Greger, mijn oma. Het was een in-huis-programma waar iedereen op een plantaardig dieet werd geplaatst en vervolgens langzaamaan begon met een bewegingsprogramma. Ze kwam binnen in een rolstoel en ze vertrok lopend.

Binnen een paar weken liep ze 16 kilometer per dag en ze leefde daarna nog 31 jaar en kon tot de leeftijd van 96 blijven genieten van haar zes kleinkinderen, waaronder ik. Haar wonderbaarlijke herstel had niet alleen één van die kleinkinderen geïnspireerd om een ​​carrière in geneeskunde na te streven, maar gaf haar genoeg gezonde jaren om hem te zien afstuderen van als dokter, dus het is echt allemaal te danken aan haar.

Reguliere geneeskunde versus levensstijl geneeskunde

Tijdens mijn medische opleiding was ik geschokt toen ik ontdekte dat al dit bewijs over het genezen van chronische ziekte door veranderingen in de levensstijl—het helen van slagaders zonder gebruik van medicijnen, zonder operatie— grotendeels werd genegeerd door de reguliere geneeskunde. Toen bedacht ik me dat als de genezing van de grootste doodsoorzaak genegeerd zou kunnen worden, wat zou er dan nog meer verborgen zijn in de medische literatuur dat mijn patiënten zou kunnen helpen? Ik maakte het de missie van mijn leven om daar achter te komen. Dat leidde mij tot de oprichting van NutritionFacts.org en bracht me ertoe om een boek te gaan schrijven, “How Not To Die”.

Pillen versus voeding

Uit onderzoek blijkt dat mensen de kracht van pillen en procedures om hen gezond te houden overschatten. Bijvoorbeeld, patiënten geloven dat cholesterolverlagende statines ongeveer twintig keer effectiever zijn dan dat ze in werkelijkheid zijn in het voorkomen van hartaanvallen. Het is dan ook niet gek dat de meeste mensen blijven vertrouwen op medicijnen om hen te redden! Maar onze meest voorkomende doodsoorzaken worden niet veroorzaakt door de tekortkomingen van medicijnen. Het geheim is dat de meeste ondervraagden aangaven dat ze niet bereid zouden zijn om veel van deze medicijnen te gebruiken als ze wisten hoe weinig baat deze producten daadwerkelijk hebben. Terwijl het verbeteren van ons dieet niet alleen veiliger en goedkoper is, het kan ook effectiever zijn bij het voorkomen, stopzetten en genezen van een aantal van onze belangrijkste doodsoorzaken, omdat je de daadwerkelijke oorzaak van de ziekte behandelt.

Deel 1: Doodsoorzaken in de kijker gezet

Elk jaar zet de CDC de 15 belangrijkste doodsoorzaken op een rij, en dus heb ik een hoofdstuk over elke ziekte geschreven:

  • Hoe Niet te Sterven van Hart-en Vaatziekten,

  • Hoe Niet te Sterven van Longziekte,

  • Hoe Niet te Sterven van Hersenziekte,
    … darmkanker, infecties, diabetes, hoge bloeddruk, leverziekten, bloedkanker, nierziekten, borstkanker, suïcidale depressie, prostaatkanker, Parkinson en hoe niet te sterven van de zogeheten iatrogene oorzaken, in wezen dood door dokter.

Dat is de eerste helft van het boek en het goede nieuws is dat we enorme controle hebben over ons gezondheidslot en levensduur—de overgrote meerderheid van vroegtijdig overlijden en ziekte is te voorkomen met een plantaardig dieet en ander gezond gedrag.

Deel 2: Praktische handleiding voor het dagelijkse leven

Ik wilde echter niet zomaar een naslagwerk schrijven. Ja, er zijn duizenden citaten van peer-reviewed wetenschappelijke artikelen, maar ook wilde ik dat het een praktische handleiding zou zijn om het enorme bewijs te kunnen toepassen in het dagelijks leven, en dat werd dus de tweede helft van het boek.

Stoplichtsysteem

Ik begin eerst met een stoplicht systeem om producten te classificeren als zijnde rood licht, oranje licht of groen licht voeding. Al zijn er uitzonderingen waar ik over praat, het best beschikbare bewijs suggereert dat het gezondste dieet er één is die de inname van vlees, eieren, melk en bewerkte troep minimaliseert, en de inname van fruit, groenten, bonen (spliterwten, kikkererwten en linzen), volle granen, noten en zaden, paddenstoelen, kruiden en specerijen maximaliseert. Kortom, echt voedsel dat uit de grond groeit. Dat zijn onze meest gezonde opties.

Daily Dozen Checklist

Sommige voedingsmiddelen hebben echter bijzonder geneeskrachtige kwaliteiten en dus staan zij centraal in mijn aanbevelingen van de Daily Dozen (Dagelijks Dozen) checklist van alle dingen die ik probeer in te passen in mijn dagelijkse routine. Dus, bijvoorbeeld, adviseer ik een kwart theelepel van het kruid kurkuma per dag, een eetlepel gemalen lijnzaad, elke dag bosbessen, dagelijks groene bladgroenten, ik praat over de gezondste dranken, de gezondste zoetstoffen, hoeveel beweging je moet krijgen. De gehele Daily Dozen lijst met aanbevolen portiegroottes is beschikbaar als gratis app voor zowel Android en iPhone, je kunt dit vinden door Dr. Greger’s Daily Dozen op te zoeken.

Waarom is dit geen algemene kennis?

Er is slechts één dieet dat ooit heeft bewezen dat het hart-en vaatziekten kan genezen in het merendeel van de patiënten, namelijk dit plantaardige dieet. Als een plantaardig dieet alleen al dat kon doen—onze #1 doodsoorzaak onder mannen en vrouwen genezen, zou dat dan niet het standaard dieet moeten zijn totdat het tegendeel bewezen is? En het feit dat het ook effectief kan zijn bij het behandelen, stopzetten, en genezen van andere veelvoorkomende doodsoorzaken zoals hoge bloeddruk en diabetes type 2, zou het bewijs voor het eten van plantaardige voeding simpelweg overweldigend maken. De meeste sterfgevallen in de Verenigde Staten zijn te voorkomen en hebben betrekking op voeding. Volgens de meest grondige analyse van de risicofactoren die ooit gepubliceerd is—de Global Burden of Disease studie gefinancierd door de Bill en Melinda Gates Foundation—is de nummer één oorzaak van sterven in de Verenigde Staten onze voeding. De nummer één oorzaak van ziekte is onze voeding, die nu het roken van tabak verstoten heeft naar plek #2. Roken doodt nu slechts ongeveer een half miljoen Amerikanen elk jaar, maar dieet doodt momenteel honderdduizenden meer.

Dus is het duidelijk dat voeding het belangrijkste onderdeel is dat wordt onderwezen op de medische school, toch?

Het is het eerste aspect waar je arts over praat bij een bezoek, toch?

Hoe kan er zo’n grote scheiding zijn tussen de wetenschap en de beoefening van geneeskunde?

Artsen hebben een ernstig tekort aan voeding als het gaat om kennis. De meeste artsen hebben gewoon nooit geleerd wat voor impact gezonde voeding kan hebben op het verloop van ziekte, dus studeren ze af zonder deze krachtige kennis in hun medische ‘bagage’ te hebben. Er zijn ook institutionele barrières, zoals tijdsdruk en gebrek aan vergoeding. Over het algemeen worden artsen niet betaald om mensen te begeleiden hoe ze voor zichzelf kunnen zorgen. Natuurlijk speelt de farmaceutische industrie ook een rol in het beïnvloeden van medische kennis en beroepen. Vraag je arts wanneer die voor het laatst is uitgenodigd door Big Broccoli om te gaan uit eten. Lang geleden, waarschijnlijk.

Belangenconflict

Het is net als roken in de jaren ’50. We hadden al decennia aan wetenschap die het verband tussen roken en longkanker toonde, maar het werd genegeerd omdat roken normaal was. De meeste artsen rookten. De gemiddelde consumptie per hoofd van de bevolking was 4.000 sigaretten per jaar, wat betekent dat de gemiddelde Amerikaan een half pakje per dag rookte. De American Medical Association stelde iedereen gerust dat roken—met mate— prima was. Er was eenzelfde soort scheiding tussen de wetenschap en het overheidsbeleid. Het duurde meer dan 25 jaar en 7.000 studies voordat het eerste Surgeon General rapport tegen roken uitkwam, in de jaren ’60. Je zou misschien denken dat ze na de eerste 6.000 studies al een hint zouden kunnen geven aan de mensen? Het was een krachtige industrie. En de hedendaagse vlees, suiker, zuivel, zout, ei, en bewerkte voedingsmiddelen industrieën gebruiken allen dezelfde tactieken als de tabaksindustrie om de wetenschap te proberen te verdraaien en het publiek te verwarren.

Totdat het systeem verandert, moeten we persoonlijke verantwoordelijkheid voor onze eigen gezondheid nemen, voor de gezondheid van onze familie. We kunnen niet wachten tot de samenleving de wetenschap heeft erkend, want het is een kwestie van leven en dood.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!