Wat gebeurt er als je kanker op een plantaardig dieet zet?

Prostaatkanker

Dr. Dean Ornish en zijn collega’s ontdekten dat de progressie van prostaatkanker teruggedraaid kon worden aan de hand van een plantaardig dieet en andere gezonde levenswijzen. En geen wonder. Als je het bloed van mensen die het standaard Amerikaanse dieet eten druppelt op kankercellen die in een petrischaal groeien, wordt de groei van de kanker met ongeveer 9% verminderd. Maar zet mensen gedurende een jaar op een plantaardig dieet, en hun bloed kan het volgende doen: De bloedcirculatie in de lichamen van degenen die op een plantaardige basis aten hadden bijna acht keer de remmende kracht als het ging om de groei van kankercellen. Echter geldt dit voor prostaatkanker, de #1 doodsoorzaak door kanker onder mannen en niet voor borstkanker.

Borstkanker

Bij vrouwen is borstkanker de #1 doodsoorzaak door kanker onder jonge vrouwen. Dus de onderzoekers wilden de studie herhalen, dit keer met borstkankercellen van vrouwen.De onderzoekers wilden echter niet een heel jaar op de resultaten wachten. Vrouwen zijn nu stervende. Dus, bedachten ze, laten we eens kijken wat een plantaardig dieet kan doen na slechts twee weken tegen drie verschillende vormen van menselijke borstkanker. De groei van kanker begon met 100% en daalde na het eten van een plantaardig dieet voor 14 dagen.

Een laag van borstkankercellen ligt in een petrischaal, en dan wordt het bloed van vrouwen die het standaard Amerikaanse dieet eten erop gedruppeld. En zoals je kunt zien op de foto van de petrischaal aan de linkerkant. Zelfs het bloed van vrouwen die een behoorlijk slecht dieet volgen kan tot op zekere hoogte kanker afbreken. Maar na slechts twee weken gezond eten werd er bloed afgenomen van dezelfde vrouwen – dus ze dienden als hun eigen controlegroep, dezelfde vrouwen, twee weken later. Hun bloed werd gedruppeld op een nieuwe ondergrond van borstkankercellen, en aan de rechterkant zie je de kankercellen die over zijn gebleven. Slechts een paar individuele kankercellen bleven over! Hun lichamen opgeschoond! Voor en na slechts twee weken gezond eten. Het bloed in de bloedbaan werd veel vijandiger tegenover kanker.

Het vertragen van de groei van kankercellen is mooi, maar ervan verlost zijn is nog veel beter.

Dit noemen we apoptose, geprogrammeerde celdood. Na het eten van gezond voedsel was het lichaam in staat om op een één of andere manier te herprogrammeren waardoor de kankercellen gedwongen werden vervroegd met pensioen te gaan. Dit is wat wij noemen “TUNEL Imaging,” het meten van DNA-fragmentatie, celdood. Dus stervende kankercellen zijn te zien als kleine witte stippen. Dus, nogmaals, dit is wat het bloed van de gemiddelde vrouw kan doen tegen borstkanker cellen. Ze kan er een paar uitschakelen. Je kan één stervende kankercel zien daar linksboven. Maar dan na 14 dagen gezond plantaardig dieet leven kan haar bloed dit doen.

Het is alsof je een heel ander persoon van binnen bent! Hetzelfde bloed dat nu door de lichamen van deze vrouwen stroomt, kreeg de kracht om borstkankergroei aanzienlijk te vertragen en te stoppen na slechts twee weken plantaardig dieet.

Wat voor soort bloed willen wij in ons lichaam? Wat voor soort immuunsysteem? Willen we bloed dat als het ware omrolt wanneer er nieuwe kankercellen opduiken, of willen we bloed dat circuleert in elk hoekje en gaatje van ons lichaam met de kracht om het te vertragen en te stoppen?

Plantaardig dieet versus lichaamsbeweging

Deze drastische versterking van de verdediging tegen kanker was na 14 dagen van een plantaardig dieet en lichaamsbeweging. Ze lieten deze vrouwen 30 tot 60 minuten per dag buiten lopen. Nou, als je twee dingen doet, hoe weet je dan welke rol het dieet heeft gespeeld? Wetenschappers besloten het op de proef te stellen. Deze meet het opruimen van kankercellen. We vergelijken 3 situaties:

  • Afbeelding rechts: Diet/Exercise: Dat is wat we eerder zagen, het effect van bloed van degenen die een plantaardig dieet aten (in dit geval voor gemiddeld 14 jaar) samen met milde lichaamsbeweging – zoals dagelijks buiten wandelen. Met plantaardige voeding en wandelen – is dit het soort van kankercel opruiming dat je krijgt.

  • Afbeelding links: Control: Vergelijk dat met de kanker stopkracht van de gemiddelde sedentaire Amerikaan, die in feite nul is.

  • Afbeelding midden: Exercise: Deze middelste groep, echter, had in plaats van 14 jaar op een plantaardig dieet, 14 jaar lang een standaard Amerikaanse dieet – maar 14 jaar met dagelijkse, inspannende, urenlange lichaamsbeweging, zoals conditietraining.

De onderzoekers wilden weten of als je hard genoeg sport, en lang genoeg sport, kan je dan concurreren met een aantal wandelende planteneters? En het antwoord is: lichaamsbeweging hielp, geen twijfel. Maar 5.000 uur in de sportschool was niet te vergelijken met een plantaardig dieet. Dezelfde TUNEL Imaging als voorheen – zelfs als je veel op de bank hangt en gebakken aardappelen eet, is je lichaam niet helemaal weerloos. Het bloed in je bloedbaan kan een paar kankercellen doden. Maar beweeg voor 5,000 uur, en je kan kankercellen doden links en rechts. Maar niets lijkt kanker een grotere schop onder de kont te geven dan een plantaardig dieet.

Wij denken dat het een gevolg is van dierlijke eiwitten – vlees, eiwit, en zuivel eiwitten. Deze verhogen het niveau van IGF-1 in ons lichaam. Dit is insuline-achtige groeifactor-1 en is een kankerverwekkend groeihormoon dat betrokken is bij de overname en de progressie van kwaadaardige tumoren.

IGF-1 en kanker

Hier is het experiment dat IGF-1 echt als de schurk aanwees. Hetzelfde als de vorige keer – ga op een plantaardig dieet (afbeelding: Pre/voor en Post/na). De groei van kankercellen daalt, en kanker-celdood schiet omhoog. Maar hier is de crux. Wat als je de hoeveelheid IGF-1 weer aan de kanker toevoegt dat er was voor je begonnen bent met gezonder eten? Het elimineert het “dieet en lichaamsbeweging” effect op een doeltreffende wijze. Het is alsof je helemaal nooit bent begonnen met gezond eten (balken 1 en 3 zijn telkens bijna even hoog, zowel bij kankergroei als bij apoptose).

Eén ​​van de grootste prospectieve studies over voeding en kanker vond dat er van alle soorten kanker gecombineerd eer minder gevallen van kanker waren onder hen die meer plantaardig eten. Dit kan komen omdat ze minder dierlijke eiwitten, minder vlees, eiwit en melkeiwit eten, en dus uiteindelijk minder IGF-1 hebben, wat weer minder kankergroei betekent.

Hoeveel minder kanker?

Mannen en vrouwen van middelbare leeftijd met een hoge eiwit inname hadden een 75% toename in totale sterfte en een viervoudige toename van het risico op sterfte uitsluitend aan kanker. Hierbij gaat het om eiwit inname, maar niet van alle soorten eiwitten, maar van dierlijke eiwitten. Dit is logisch is gezien de hogere IGF-1 niveaus.

De academische instelling stuurde een persbericht met een memorabele openingszin. “Die kippenvleugel die je eet kan net zo dodelijk zijn als een sigaret,”. In het persbericht werd uitgelegd dat het eten van een dieet rijk aan dierlijke eiwitten tijdens de middelbare leeftijd je kans om aan kanker te sterven vier keer groter maakt – een sterfte risicofactor die vergelijkbaar is met het roken van sigaretten.

Wat was de reactie op de onthulling dat diëten met veel vlees, eieren en zuivel net zo schadelijk voor de gezondheid zouden kunnen zijn als roken?

Nou, één voedingswetenschapper antwoordde dat het mogelijk gevaarlijk was om de effecten van roken met de effecten van vlees en zuivel te vergelijken. Waarom? Omdat een roker zou kunnen denken, “Waarom zou ik stoppen met roken als mijn broodje ham en kaas net zo slecht is voor mij?” (Dus kunnen we beter niet iedereen over dit hele dierlijke eiwitten ding vertellen).

Dat doet me denken aan een bekende sigarettenadvertentie van Phillip Morris die probeerde om de risico’s te bagatelliseren door te zeggen: “Hey, je denkt dat tweedehands rook slecht is (dat het risico op longkanker met 19% vergroot). Nou, hey, het drinken van één of twee glazen melk per dag kan driemaal zo slecht zijn (62% hoger risico op longkanker). Of het verdubbelen van je risico door vaak te koken met olie, of een verdrievoudiging van je risico op hart- en vaatziekten door niet vegetarisch te eten, of een vermenigvuldiging van je risico met zes door het eten van veel vlees en zuivel.” “Dus,” concluderen zij, “laten we het wat relativeren! Het risico op longkanker door meeroken, zou veel kleiner kunnen zijn dan het risico van andere dagelijkse activiteiten.

Dus, adem diep.

Dat is hetzelfde als zeggen: “Maak je geen zorgen om te worden neergestoken, omdat neergeschoten worden zo veel erger is.”

Euh, wat dacht je van geen van beide?

Bij risico’s is het niet: 2 keer min is plus.

Natuurlijk zult u gemerkt hebben dat Phillip Morris gestopt is met zuivel de schuld te geven toen ze eenmaal Kraft Foods gekocht hadden. Ik bedoel maar …

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!