Het boek de Plant Paradox onthult de “verborgen gevaren” van gezond voedsel. Voedsel zoals bonen, en volkoren, en tomaten zou ziekte en gewichtstoename veroorzaken. Waarom zou deze voeding dit veroorzaken? Vanwege lectines.

Lectine

Lectines zijn al eerder de revue gepasseerd in het geflopte Blood Type Diet van decennia geleden. De Plant Paradox was geschreven door een arts. Artsen hebben echter weinig of geen formele opleiding in voeding gehad. Dr. Atkins was immers een cardioloog. Maar kijk, je wilt het voordeel van de twijfel geven. Het probleem is dat het niet eens voor de sniff-test lijkt te slagen. Ik bedoel, als lectines slecht zijn, dan zouden bonen het slechtst moeten zijn, en zo zouden anti-bonen eters vermoedelijk vinden dat bonen-eters hun leven wegeten, terwijl exact het tegenovergestelde waar kan zijn met betrekking tot peulvruchten – bonen, split erwten, kikkererwten en linzen. Deze zijn mogelijk de belangrijkste dieet-gerelateerde voorspeller van overleving bij oudere mensen in landen over de hele wereld.

Peulvruchten

Zoals Dan Buettner in zijn studies naar de Blue Zones aantoont, voedsel dat vol met lectine zit is de basis van de diëten van alle gezondste, langstlevende populaties op de planeet. Plantaardige diëten in het algemeen, en met name peulvruchten, vormen een rode draad in de hoge ouderdom binnen Blauwe Zones over de wereld – het meest lectine-rijk eten is er te vinden. En als lectines slecht zijn, dan zouden degenen die volkoren eten, moeten worden geplaagd door ziekte, wanneer in werkelijkheid volkoren consumptie wordt geassocieerd met een verminderd risico op coronaire hartziekten, de nummer één doodsoorzaak bij mannen en vrouwen. Net als beroertes, en totale kanker, en sterfte van alle oorzaken samen, wat betekent dat mensen die volkoren eten vaak langer leven, en minder ademhalingsziekten, infectieziekten, diabetes krijgen en alle niet-cardiovasculaire, niet-kanker gerelateerde oorzaken. En niet alleen in populatie-studies. Je kan mensen willekeurig verdelen over volkoren-interventies en de voordelen van het oorzaak-en-gevolg verband bewijzen.

Tomaten

Hetzelfde met tomaten. Je verdeelt vrouwen willekeurig onder ofwel 1,5 kop tomatensap ofwel water elke dag, en al die lectine vermindert systemische ontsteking, of heeft taille-afslankende effecten, vermindert cholesterol en ontstekingsmediatoren.

Website onder de loep

Dus toen mensen me vertelden over dit boek, dacht ik, laat me raden: Hij verkoopt een reeks lectine-blokkerende supplementen. En wat blijkt: “Help je lichaam in de strijd tegen lectine voor slechts $79,95 per maand.” Dat is slechts duizend dollar per jaar – een “koopje” voor aangename badkamer-bezoeken. En dan zijn er natuurlijk 10 andere supplementen. Dus voor slechts 8 of 9 duizend dollar per jaar, kan je die lectines likken. Oh, heb ik zijn huidverzorgingslijn niet genoemd? Glad en strak voor een extra $120, dit alles zoveel meer betaalbaar als u zich abonneert op zijn VIP-club. Maar je wilt hem nog steeds het voordeel van de twijfel geven.

Boek onder de loep

Mensen vragen me voortdurend om commentaar te geven op een nieuwe blog, of boek, of YouTube-video, en ik moet ze helaas wijzen op, kijk, er worden elk jaar honderdduizend peer-reviewed wetenschappelijke artikelen over voeding gepubliceerd in de medische literatuur, en we kunnen deze al nauwelijks bij houden. Ah, maar mensen bleven me mailen over dit boek; dus, ik dacht, ik zal het eerste citaat nakijken. Hoofdstuk 1, citaat 1: “Vergeet alles wat je dacht te weten waar te zijn” (dieetboeken zeggen dat graag).
Bijvoorbeeld, “Het eten van schelpdieren en eidooiers vermindert het totale cholesterol drastisch.” Wat?! Eidooiers verminderen cholesterol? Wat is dit citaat? Zo onderhand weet je wel hoe deze studies gaan. Hoe laat je zien dat een voedingsmiddel cholesterol verlaagt? Je verwijdert zo veel vlees, kaas, en eieren dat je totale verzadigde vetgehalte daalt met, in dit geval, ongeveer 50%. Als je verzadigd vet met de helft mindert, natuurlijk zullen cholesterolgehaltes dan dalen. Dus ze kregen een daling in cholesterol door vlees, kaas, en eidooiers te verwijderen. Toch is dit het artikel dat hij gebruikt om zijn stelling te ondersteunen dat eidooiers cholesterol drastisch verminderen. Ik bedoel dat het ongelooflijk is. Dit is het tegenovergestelde van de waarheid. Ik bedoel, hoe durft hij dat te zeggen?

En het is niet zomaar wat onschuldige dwaasheid, zoals zeggen dat de aarde plat is of zoiets. Hart- en vaatziekten zijn de nummer 1 doodsoorzaak van mannen en vrouwen. Dit kan mensen daadwerkelijk kwaad doen.

Tot zover mijn voordeel van de twijfel.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!