Onderzoekers die bijdrages van Coca-Cola aannemen kunnen zeggen dat te weinig lichamelijke activiteit “Het grootste gezondheidsprobleem van de 21ste eeuw is.” Maar eigenlijk staat te weinig beweging op nummer vijf van redenen van overlijden in de Verenigde Staten en op nummer zes van redenen voor arbeidsongeschiktheid. En te weinig beweging komt maar nipt in de globale top tien. Dieet is veruit onze meest voorkomende doodsoorzaak, gevolgd door roken.

Natuurlijk betekent dat niet dat je zomaar de hele dag op de bank kunt zitten.

Beweging verbetert mentale en cognitieve gezondheid, slaap, kankerrisico, het immuunsysteem, hoge bloeddruk, en de levensduur. Als de bevolking van de V.S. gezamenlijk genoeg zou sporten om de nationale B.M.I. 1 procent te verlagen, dan zouden 2 miljoen gevallen van diabetes, anderhalf miljoen gevallen van hart-en vaatziekten en beroertes, en 100.000 gevallen van kanker kunnen worden voorkomen.

Hoeveel zouden we het beste kunnen bewegen?

De nieuwste officiële richtlijnen voor lichaamsbeweging raden volwassenen tenminste 150 minuten per week aerobics met gemiddelde intensiteit aan, wat uitkomt op iets meer dan 20 minuten per dag. Dat is eigenlijk minder dan eerdere aanbevelingen van de Surgeon General, de CDC en de American College of Sports Medicine, die tenminste 30 minuten per dag aanbevolen.

Bewegingsdeskundigen lijken dezelfde fout te maken als voedingsdeskundigen; ze bevelen aan wat ze denken dat haalbaar is in plaats van ons te vertellen wat uit onderzoek blijkt, zodat we zelf beslissingen hieruit kunnen maken.

Misleidende informatie

Ze benadrukken al dat lichaamsbeweging beter is dan geen lichaamsbeweging; dus, waarom zouden ze niet stoppen met het volk te betuttelen en iedereen gewoon de waarheid vertellen? Het is waar dat 150 minuten lopen per week beter is dan dan 60 minuten lopen per week. Het volgen van de actuele aanbevelingen van 150 minuten lijkt het sterftecijfer te verminderen met 7 procent vergeleken met op de bank zitten. Slechts 60 minuten per week wandelen vermindert het sterftecijfer maar met 3 procent. Maar, 300 minuten per week wandelen vermindert het sterftecijfer met 14 procent. Dus, twee keer zo veel lopen – 40 minuten per dag, tegenover de aanbevolen 20 – levert een dubbel voordeel op. En, een wandeling van 60 minuten per dag kan het sterftecijfer verminderen met 24 procent! (Ik gebruik lopen als voorbeeld, omdat het lichaamsbeweging is die bijna iedereen kan doen, maar hetzelfde geldt voor andere vergelijkbare activiteiten, zoals tuinieren of fietsen.)

Een meta-analyse over lichaamsbeweging en levensduur ontdekte dat het equivalent van zo’n uur per dag stevig lopen met 6 km per uur goed was, maar 90 minuten was nog beter. Hoe zit het met meer dan 90 minuten? Helaas bewegen zo weinig mensen dagelijks zoveel dat er niet genoeg onderzoek was om een vergelijking te kunnen maken. Als we weten dat 90 minuten lichaamsbeweging per dag beter is dan 60 minuten, en beter is dan 30 minuten, waarom is de aanbeveling dan slechts 20 minuten?

Ik snap dat maar de helft van alle Amerikanen maar de aanbevolen 20 minuten per dag halen; Dus de deskundigen hopen alleen de mensen een zetje in de goede richting te geven. Het is net als de voedingsrichtlijnen die ons adviseren om “minder snoep te eten.” Als ze het ons nu eens zouden vertellen zoals het is.

Dat is mijn bedoeling met NutritionFacts.org.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!