Wild vlees versus regulier vlees

Wild vlees zoals kangoeroevlees veroorzaakt een aanzienlijk kleinere ontstekingspiek in vergelijking met regulier vlees. Natuurlijk zouden we idealiter anti-inflammatoire voedingsmiddelen eten. Maar als je al vlees eet dan is wild vlees aanzienlijk beter. Een op wild gebaseerd dieet kun je samenstellen met minder dan 7% van de calorieën uit vet. Kippenborst zonder vel bevat daarentegen 14 keer meer vet dan kangoeroevlees. Je kunt dus kangoeroe gekruid met kerrie eten samen met je meloen, en je cholesterol bijna net zover omlaag brengen als bij het eten van een vegetarisch dieet.

Onderzoeken naar het Paleo dieet

Er zijn ongeveer een half dozijn onderzoeken gepubliceerd over de verschillende vormen van het Paleo-dieet in de afgelopen 20 jaar.

Een aantal voorbeelden.

  • Het volgende onderzoek lijkt op een reality tv-show. Hierin werden 10 diabetische Australiers geplaatst in een afgelegen locatie en aan hun lot overgelaten. Ze gingen jagen op krokodillen en voedsel verzamelen zoals vijgen. Dus, hoe hebben ze het gedaan? Welnu, bijna alles zou de voorkeur hebben gehad ten aanzien van het dieet dat zij eerst aten. Ze aten namelijk geraffineerde koolhydraten, frisdrank, bier, melk, en goedkoop vet vlees. Ze hadden een significant betere regulering van de bloedsuikerspiegel, dankzij een enorm gewichtsverlies. Echter was dit omdat ze uitgehongerd waren. Ze konden niet genoeg kangoeroes vangen, dus zelfs als ze 7 weken rondliepen in de woestijn op 1200 calorieën afkomstig van hun oorspronkelijke junkfood dieet, zou het kunnen zijn dat ze het net zo goed hadden gedaan. Echter zullen we dit nooit weten aangezien er geen controlegroep was.

  • Hetzelfde probleem met sommige van de andere Paleo onderzoeken: Kortdurend, klein, geen controlegroep, maar gunstige resultaten werden gerapporteerd. Niet verbazingwekkend gezien het feit dat ze de inname aan verzadigd vet halveerde, vermoedelijk omdat ze zoveel kaas, worst, of ijs weglieten.

  • Hetzelfde met het volgende onderzoek. Negen mensen volgen voor 10 dagen een Paleo dieet. Ze halveren hun inname aan verzadigd vet en zout, en hun cholesterol en bloeddruk daalt zoals men kan verwachten.

  • Het langste Paleo onderzoek duurde slechts 3 maanden, tot deze: 15 maanden- maar gedaan met varkens. Het was een Paleo varken-onderzoek. Dus niet met mensen,maar met varken. Het gewicht van de varkens nam minder toe op het Paleo dieet. Waarom? Omdat ze de Paleo-groep 20% minder calorieën voerden. De verbetering van de insulinegevoeligheid bij varkens was echter niet vertaalbaar naar mensen. Er waren echter wel voordelen, zoals een betere glucosetolerantie, dankzij deze veranderingen in het dieet: de Paleo groep at minder zuivel, granen, olie en margarine, en meer fruit en noten zonder een significante verandering in de vleesconsumptie.

  • Een navolgend onderzoek slaagde er ook niet in om een ​​betere glucosetolerantie ten opzichte van de controle te vinden, maar toonde andere risicofactor voordelen.

Misleidend

Ieder dieet dat zuivel, donuts, olie, suiker, snoep, frisdrank, bier en zout weglaat zal mensen waarschijnlijk gezonder maken en zich beter laten voelen. Vergelijk een Paleo dieet met het standaard Amerikaanse dieet. Hieruit kan je echter niet afleiden dat je mensen moet vertellen om te stoppen met het eten van bonen. Bijna niemand eet bonen. Meer dan 96% van de Amerikaanse bevolking bereikt niet eens het miezerige aanbevolen minimum; slechts 1 op de 200 van de Amerikaanse vrouwen op middelbare leeftijd. Dus mensen vertellen om te stoppen met het eten van bonen zal niet veel aan hun dieet veranderen.

Ik keur het standaard Amerikaanse dieet af. Denk maar aan de geraffineerde koolhydraten, melk en junkfood. Echter is het ontmoedigen van peulvruchten een vergissing. Bonen, spliterwten, kikkererwten en linzen zijn mogelijk de belangrijkste dieetgerelateerde voorspellers voor overleving. Bonen en volkorengranen vormen de hoekstenen van de langst levende bevolkingen op aarde.

Uiteindelijk komt het erop neer dat het reiken naar een portie kangoeroevlees mogelijk beter is dan Deense kaas, maar het foerageren voor een appel is waarschijnlijk het gezondst van allemaal.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!