Avocado’s hebben ontstekingsremmende effecten en cholesterol- en triglyceride-verlagende effecten.

Avocado’s en kanker

Hoe zit het met de effecten op chromosomen in een petrischaal? In 1975 werd een pesticide ontdekt dat op een natuurlijke manier door de avocadoboom werd geproduceerd. Het pesticide verklaarde dat vee dat melk gaf last had van beschadigde borstklieren wanneer het aan de bladeren van deze boom knabbelde.

Het gif werd persin genoemd en bleek ook het hart te beschadigen, dat is waarom je nooit avocado aan je vogels moet geven.

Maar hé, als het de melkkliercellen in dieren aantast, kan het dan ook de borstkankercellen van mensen aanvallen?

Het bleek hetzelfde soort effect te hebben als een in vitro cel cyto-skelet samenklontering dat chemotherapie kan hebben. Dit betekent op cel-niveau een krachtige groei-stoppende en dodende werking onder verschillende lijnen van menselijke borstkankercellen.

Dus, ze denken er over na hoe het ooit als een chemo zelf zou kunnen worden gebruikt.

Maar, hier denk ik aan “Holy guacamole, vertel me alsjeblieft dat het geen giftige effecten op normale cellen heeft.”

Genotoxiciteit

In 2010 kregen we een antwoord. Een evaluatie van de genotoxiciteit, de toxiciteit voor onze chromosomen, van avocado-extracten op menselijke witte bloedcellen in een petrischaal.

Normaal gesproken hebben minder dan 10% van onze delende cellen chromosoom-afwijkingen, maar druppel er wat avocado fruitextracten op en tot de helft komt er op de één of andere manier gebrekkig uit.

Ze concluderen dat er iets is in avocado fruit dat kan leiden tot aanzienlijke genomische instabiliteit en genetische schade in menselijke witte bloedcellen in een petrischaal.

Als hetzelfde effect zich voordoet in mensen, zou het bijvoorbeeld kunnen leiden tot cellen die worden omgezet in kanker. Maar, dat is wel een grote als. Dit waren bloedcellen. Je injecteert geen guacamole in je ader.

Voor alles om in onze bloedbaan terecht te komen, moet het eerst ons maagzuur overleven, worden geabsorbeerd door onze darmen, en dan langs de lever detoxificatie-enzymen weten te glippen. En inderdaad, persin veranderd door zure omstandigheden.

Dus, gezien alle verschillen tussen wat er gebeurt in een petrischaal en een persoon, is het van wezenlijk belang om meer onderzoek te doen voordat we tot een conclusie te komen over de toxiciteit ervan.

Zijn avocado’s nu gezond of niet?

Ik was bezorgd genoeg dat ik avocado’s voorlopig veranderde van een groen-licht stop-je-vol categorie eten, naar een matig-je-inname ofwel geel-licht eten, totdat we meer wisten, om het zekere voor het onzekere te nemen.

Zelfs als persin volledig door het maagzuur werd vernietigd, hoe zit het met mondkanker? Bij hoge concentraties kunnen avocado-extracten de groei van de cel-soorten die onze mond bekleden schaden.

Ja, maar dit is in een petrischaal, waar de avocado in direct contact komt met de cellen, maar dat is wel wat er in je mond gebeurt als je het eet. Maar, het schaadt kankercellen in de mond nog meer. Hier zijn een heleboel mondkankercellen.

kanker avocado.png

Die rode stippen zijn de mitochondriën, de krachtcentrales van de cellen die kankergroei stimuleren, vernietigd door het avocado-extract. Maar, aangezien het dit meer doet met kankercellen dan normale cellen, concludeerden de onderzoekers dat avocado’s kanker zou kunnen voorkomen.

Hoe zit het met de slokdarm, die tussen de mond en de maag ligt?

Zij vonden vergelijkbaar dat een avocado fruit extract de groei van kankercellen meer bleek te remmen dan normale celgroei, wanneer het ging om darmkanker cellen of slokdarmkanker cellen.

Maar, in plaats van de effecten te vergelijken met normale dikke darm- en slokdarm-cellen, vergeleken ze het met een soort bloedcel, die weer van beperkte relevantie is in een petrischaal studie over iets wat je eet.

Plantaardig vs. eiwitrijk dieet

Deze studie was echter wel spannend. Het keek naar p-cresol, een uremische toxine dat ook giftig kan zijn voor de lever, waarvan is aangetoond dat het gerelateerd is aan autisme, en komt door eiwitrijke diëten. Terwijl als je een meer plantaardig dieet hebt, de enige bron van prebiotica zoals vezels en resistent zetmeel, je niveaus naar beneden gaan.

Fermentatie van koolhydraten in de dikke darm worden net als vezels nuttig beschouwd. Maar fermentatie van eiwit, dat verrotting wordt genoemd, wordt als schadelijk beschouwd.

Als je mensen dus overschakelt naar een eiwitrijk dieet, dan is binnen enkele dagen het overtollige eiwit in hun darmstelsel aan het rotten wat leidt tot een toename in zowel ammoniak als p-cresol. Sterker nog, een verdubbeling van de niveaus binnen een week.

Maar, kan fytonutriëntrijk plantaardig voedsel, zoals appels, cranberries, druiven of avocado’s, de cellen in onze dikke darm wand beschermen tegen de schadelijke effecten van p-cresol wat betreft de levensvatbaarheid van de cel, mitochondriale functie, en een epitheliale integriteit, wat betekent bescherming tegen darm lekkage?

Hier zijn die data over de integriteit van de barrièrefunctie beschadigd door p-cresol.

fruit versus eiwitten p-cresol

De barrièrefunctie werd gered door alle cranberry, avocado, druif en appel extracten. De mitochondriale functie verbeterde alleen door de cranberries en avocado’s, en zij waren ook de enigen die het schadelijke effect van p-cresol op de levensvatbaarheid van de dikke darm cel leken te voorkomen.

Het komt erop neer dat avocado’s gunstige effecten lijken te hebben op cellen in de dikke darm wand; dus dat is een goed teken.

Oké, maar genoeg over deze in vitro studies. Ja, een avocado-extract kan de groei van kankercellen remmen in een petrischaal, maar tenzij je wat onuitspreekbare dingen doet met die avocado — zoals guacamole met voordelen, kan de avocado op geen enkele wijze in direct contact komen met je prostaatcellen; Dus, wat betekent deze studie?

Daarom was ik zo enthousiast om deze studie te bekijken: de eerste studie die echt een link zoekt tussen avocado consumptie — met daadwerkelijke mensen die avocado’s eten en prostaatkanker.

Dus, hebben avocado-eters meer risico op kanker, of minder?

We zullen het komen te weten … nu meteen! Mannen die de meeste avocado hadden gegeten, meer dan ongeveer een derde van een avocado per dag, verminderden hun risico op prostaatkanker naar minder dan de helft van het risico. Dus, met de data over de verbeterde slagaderfunctie, lagere cholesterol, en, opmerkelijk genoeg, een verband met een verminderd risico op kanker, stel ik voor om het terug te zetten in de groene zone.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!