Als je thuis zuurkool maakt, hoef je geen starter bacteriën toe te voegen om het te laten fermenteren, omdat de melkzuur-producerende bacteriën al aanwezig zijn op de bladeren van de kool in het veld. Dit suggereert dat rauwe groente en fruit misschien niet alleen een bron van prebiotica – ofwel vezels – zijn, maar ook een bron van nieuwe probiotica.

Sindsdien hebben onderzoekers gewerkt aan het kenschetsen van deze bacteriële gemeenschappen, en ontdekten twee interessante dingen.

Ten eerste, dat de gemeenschappen op elk soort product aanzienlijk van elkaar verschilden. De boomvruchten hebben dus andere bacteriën dan groenten die lager bij de grond groeien, en druiven en champignons lijken in hun eigen kleine wereld te leven. Dus, als deze bacteriën inderdaad goed zijn voor ons, dat zou het belang onderstrepen van elke dag niet alleen een grotere hoeveelheid, maar ook een grotere verscheidenheid van groente en fruit te eten.

En, ten tweede ontdekten ze dat er aanzienlijke verschillen waren in de microbiële samenstelling tussen gewone en biologische producten. Dit wijst op de mogelijke verschillen in de bacteriën tussen conventioneel en biologisch gekweekte producten voor de gezondheid van de mens; maar, we weten niet in welke richting. Ze hebben zeker verschillende bacteriën op biologisch versus conventioneel gevonden, maar we weten niet genoeg over bacteriën op groente en fruit om vast te stellen welke groepen bacteriën gezonder zijn.

Hoe zit het met probiotische supplementen?

Ik heb het gehad over de mogelijke voordelen, maar de publicaties lijken een vertekend beeld te geven in de wetenschappelijke literatuur over probiotica. Dit zie je veel met farmaceutische bedrijven, waar de sponsor, het bedrijf dat voedingssupplementen produceert, voor hun eigen probiotische onderzoek betaalt, en mogelijk geen verslag uitbrengt van negatieve resultaten, ze niet publiceert, alsof de studie nooit heeft plaatsgevonden. En daarom zien wij artsen alleen de positieve studies. Met behulp van mooie statistische technieken, schatten ze dat maar liefst 20 niet zulke positieve studies gewoon verdwenen waren. En zelfs in de gepubliceerde studies, zelfs wanneer de auteurs door wat yoghurtbedrijven werden gesponsord, waren belangenconflicten erg vaak niet gerapporteerd.
Er zijn ook zorgen geuit over de veiligheid. Een recensie voor de overheidsinstantie ‘Bureau voor Onderzoek en Kwaliteit in de Gezondheidszorg’ concludeerde dat er een gebrek aan beoordeling en systematische rapportage is van nadelige resultaten in probiotische interventiestudies; Dus, terwijl het bestaande bewijs in gerandomiseerde gecontroleerde proeven niet op een verhoogd risico voor het grote publiek wijst, is de huidige literatuur niet goed uitgerust om met zekerheid vragen te beantwoorden over de veiligheid van probiotica.

Helpt probiotica bij acute pancreatitis?

Dit is de studie dat wat paniek zaaide. Acute pancreatitis, ofwel een plotselinge ontsteking van de alvleesklier, neemt toe, en kan in sommige gevallen levensbedreigend worden, als bacteriën door onze darmbarrière breken en onze inwendige organen infecteren.

Antibiotica lijkt niet te werken, dus hoe zit het met probiotica?

Het lijkt op ratten te werken. Als je ontsteking veroorzaakt door ze open te snijden en mechanisch hun alvleesklier beschadigt, niet alleen is er sterk bewijs dat probiotica werkt, maar er waren geen aanwijzingen voor schadelijke effecten – dus, de ene helft van de mensen met pancreatitis kregen probiotica, en de andere helft kreeg pillen met suiker, en binnen 10 dagen schoten de sterftecijfers in de probiotica-groep omhoog vergeleken met de placebo-groep. Meer dan twee maal zoveel mensen die aan de probiotica waren stierven.

prebiotica.png

Daarom is probiotica voor acute pancreatitis waarschijnlijk geen goed idee. Maar hierna kan probiotica niet meer worden beschouwd als gewoon helemaal veilig. De onderzoekers werden bekritiseerd omdat zij patiënten niet hadden verteld over het risico voordat zij zich inschreven voor de studie. (De studie participanten werden verteld dat er veel onderzoeken waren die hadden aangetoond dat er geen bijwerkingen bekend waren van probiotica). Als reactie op de kritiek, antwoordden de onderzoekers dat er geen bijwerkingen bekend waren – tot hun studie.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!