Amla, de Indiase Kruisbus

Geneeskrachtige planten noemt men wel “het cadeau van de natuur voor mensen dat een ziektevrij gezond leven bevordert”; hier in verwijzing naar amla, een vrucht, “de Indiase Kruisbes”, beschreven als het ayurvedische wonder. Je hoort veel van dat soort groter-dan-leven-praat over amla, afkomstig uit Indiase medische tijdschriften.

amla indiase kruisbes

Wie kan “Amla, een wonderbes”, vergeten bij de behandeling en preventie van kanker. Amla is zo eerbiedwaardig dat je serieuze wetenschappers vindt, bij serieuze academische instellingen, in serieuze medische tijdschriften getoetst door medici, die uitspraken doen als: “Elk deel van de amla heeft zijn unieke therapeutische eigenschap voor de oplossing van bijna alle kwalen en kan worden aangenomen als een remedie tegen ziekte.” Oké dan.

Ik liep er tegenaan in dit beroemde artikel, waarin wordt gekeken naar hoeveel antioxidanten duizenden verschillende voedingsmiddelen bevatten.

amla.png

Eeuwen geleden heb ik een reeks video’s hierover gedaan. En tot mijn verbazing was het # 1 meest antioxidanten bevattende afzonderlijke onbewerkte voedingsmiddel op de planeet, gemiddeld genomen, de amla: gedroogd amlapoeder, daarmee de voormalige zwaargewicht kampioen verslaand: kruidnagels, met, alleen ter vergelijking, tot honderd keer of meer antioxidanten in gewicht dan bosbessen.

amla2.png

Dus, hier is dat fruit dat “Een heilige positie in Ayurveda” heeft genoten, het oude systeem van geneeskunde in India – zo heilig dat het mythologisch verankerd was als de eerste boom in het universum. Dus duizenden jaren voordat we zelfs wisten wat een anti-oxidant was, vereerden ze deze planten die blijken het meest antioxidantrijke fruit op de planeet aarde op te zijn.

Oké je hebt mijn aandacht. Maar ik moest het nog steeds onderzocht zien. Nou, genezers van inheemse stammen gebruikten amla om diabetes te behandelen. Dus onderzoekers besloten om het eens te proberen. Dit is het onderzoek dat me oorspronkelijk van mijn stuk bracht.

amla3.png

In feite was het het onderwerp van één van mijn eerste NutritionFacts video’s van alle tijden meer dan 5 jaar geleden: Het effect van amlafruit op de bloedsuikers en cholesterolgehaltes van normale patiënten en type 2 diabetische patiënten.

In mijn video heb ik gepraat over de effecten waar je mond van openvalt. Van poeder van deze vrucht ter waarde van 5 cent – een stuiver maar – in vergelijking met een diabetesmedicijn.

Maar hoe zit het met de cholesteroleffecten?

Als je gezonde personen een placebo suikerpil geeft, gebeurt er niets met hun cholesterol. Idealiter willen we ons totale cholesterol lager dan 150 hebben. Dit was een tamelijk gezonde groep; het gemiddelde cholesterol in de VS is hoger dan 200, en dat is ook waar de diabetici in deze studie zijn begonnen. En als je ze placebopillen geeft, gebeurt er eigenlijk niets. Maar geef mensen ongeveer een halve theelepel amlapoeder per dag – geen extract ofzo, gewoon gedroogde amla, – een poedervrucht – en dit is wat er gebeurt.

grafiek1.png

Dat is een daling van zo’n 35-40% in drie weken – absoluut adembenemend. Dat is het soort dingen dat we zien nadat mensen 6 maanden statines hebben geslikt. Het meest zorgelijk is LDL, het zogenaamde slechte cholesterol, dat we idealiter zeker onder de 70 willen houden. Geen effect van de placebos. Maar nogmaals, ongeveer een halve theelepel amla, wat u ongeveer 5 cent per dag zou kosten, dus $ 1,50 per maand en vooruit!

grafiek2.png

Deze resultaten kwamen nogal aan bij mij. Ik bedoel, het is moeilijk te geloven. Daarom was ik na al die jaren zo enthousiast gaan teruggraven in de amlaliteratuur om te zien of deze bevindingen inmiddels elders bevestigd of gerepliceerd zijn.

Dus ik heb amla in PubMed ingetypt en moest waden door alle geschriften over het gebruik van amla om methaan te verminderen in koeienscheten en om de kippengroei te versnellen.

Of hee, wat dacht je van amla-ijs? Amla zit immers vol met vezels en fytonutriënten. Ijs daarentegen niet. Daarom … En inderdaad, amla opgenomen in ijs verhoogt de antioxidantcapaciteit; hoewel ik het niet aanraad voor cholesterolverlaging.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!