Wat weten we over het behandelen van geheugenstoornissen met de specerij saffraan?

Saffraan werd blijkbaar veel gebruikt in de Perzische medische traditie voor geheugenproblemen, maar het was niet onderzocht, tot deze studie, die ik profileerde, waarbij de symptomen van Alzheimer’s dementie erger werden bij de placebo, maar beter bij de saffraan over een periode van 16 weken.

saffraan.png

De onderzoekers concludeerden dat, althans op de korte termijn, saffraan veilig en effectief is bij milde tot matige vormen van de ziekte van Alzheimer.

Saffraan versus geneesmiddel Donepezil

Het leek even goed te werken, maar met aanzienlijk minder braken, een veel voorkomende bijwerking van het geneesmiddel.

saffraan2.png

Dus, dat is waar we stonden vanaf 2010— Wat is de update?

In 2013 kregen we de eerste glimp van een mogelijk mechanisme. De ziekte van Alzheimer behelst de vernietiging van hersencellen. Onze hersencellen kunnen gedood worden door de opbouw van klitten, of de opbouw van amyloïde plaques, waar aggregaten van een eiwit genaamd amyloïd-beta werkt als een gif. Maar in ieder geval in een petrischaal, vermindert het toevoegen van het rode pigment dat wordt gevonden in saffraan, genaamd crocin, in grote mate deze amyloïde klontervorming, een effect dat duidelijk kan worden gezien onder een elektronenmicroscoop.

Dus, het onderdeel van saffraan dat het zo kleurrijk maakt lijkt het vermogen te hebben om amyloïdvorming te voorkomen.

Hoe zit het met de klitten?

Je hebt het amyloïde en dan, zijn er de klitten, die crocin in vitro ook kan blokkeren, opnieuw aangetoond met de elektronenmicroscoop. Dus misschien helpt saffraan daarom bij de ziekte van Alzheimer. Maar moet je het vroegtijdig ontdekken? Let op dit was alleen voor milde tot matig Alzheimer’s.

Hoe zit het met matige tot zware Alzheimer’s?

We wisten het niet. Tot nu toe. Nek-aan-nek tegen het belangrijkste geneesmiddel voor ernstige Alzheimer’s memantine.

Saffraan versus geneesmiddel Memantine

En nog eens leek saffraan net zo goed te helpen. En misschien zou men ook kunnen zeggen: zelfs beter aangezien er geen ernstige bijwerkingen zijn geweest toegeschreven aan de saffraan, terwijl het geneesmiddel wordt geassocieerd met verhoogd risico op slaperigheid, gewichtstoename, verwarring, hypertensie, aandoeningen van het zenuwstelsel en vallen.

saffraan3.png

En de saffraan-studie werd niet gefinancierd door supplementen- of kruiden- bedrijven, alleen niet-commerciële publieke subsidies.

Maar, alle studies zijn gedaan in Iran, die ongeveer 90% van het saffraangewas controleert. Dus, er is een nationaal belang van het bevorderen van saffraanconsumptie, net zoals de regering van Nieuw-Zeeland onderzoek naar kiwi’s subsidieert, maar wie gaat er anders onderzoek van simpele kruiden subsidiëren?

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!