Indiase Kruisbessen, ook bekend als amla, worden aangeprezen als alles van een kankerbestrijder tot een haarwater tot een koelmiddel, wat dat ook moge betekenen.

Niet te vergeten, een tegengif voor slangengif. Compleet met mooie diagrammen. Maar gebaseerd op wat voor soort onderzoek? Ja, het nuttigen van zowel kurkuma als amla verhoogt de levensduur … van fruitvliegjes. Maar geven we echt om de effecten van amla op de levensduur of het seksuele gedrag van fruitvliegjes?

Hoe bestudeer je eigenlijk het seksuele gedrag van fruitvliegjes? Nou, vanzelfsprekend, zet je gewoon een maagdelijk vrouwtje en een vrijgezel mannetje in een Elens-Wattiaux paringskamer. Kun je je voorstellen dat er een insectenparingskamer is die vernoemd is naar jou? En het lijkt erop dat er twee waren die vochten over naamrechten; dus ze moesten beide gebruiken!

Daarna is het gewoon een kwestie van een ​​stopwatch pakken. 20 minuten is de gemiddelde duur, maar bijna een half uur op amla, de macho man. Amla liet de paringlatency dalen, de tijd tussen wanneer ze bij elkaar kwamen in de kamer en toen ze bezig gingen van 10 tot 7 … … seconden. Ze maken er geen potje van. Hoewel, in zekere zin wel – en snel ook. En op amla legden ze meer eieren, en meer daarvan komen uit als larve.

Maar als je hoort dat amla het beste medicijn is om de levensduur te verhogen, denk je waarschijnlijk niet aan vliegen. Als je leest dat amla een sterk afrodisiacale werking kan hebben, denk je waarschijnlijk niet: “Meer maden!”

Nu was er een onderzoek dat buitengewone verbeteringen vond in totaal cholesterol en in LDL-cholesterol in werkelijke mensen, maar dat was vergeleken met placebo.

Vergelijking van amla met statines

Amla versus Zocor

Hoe vergelijkt amla met simvastatine, een toonaangevend cholesterolverlagend geneesmiddel, verkocht als Zocor?

Behandeling met het geneesmiddel gaf significante vermindering van cholesterol, zoals men zou verwachten. Maar ook de amla deed dit. In feite kon je nauwelijks verschil zien. Let wel, dit ging slechts over een daling van 10 tot 15% in totaal en LDL-cholesterol. In dit onderzoek was de dosis amla slechts 500 milligram, dat is zeg maar een tiende van een theelepel. Dus, kleiner dan een achtste van een theelepel per dag. En het was niet alleen het poederfruit, maar het poedersap van het fruit, dat een verschil kan hebben gemaakt.

Amla versus Lipitor

Hoe zit het in vergelijking met Lipitor, het cholesterolverlagende middel bekend als atorvastatine? Geen effect van het nemen van placebo’s, maar significante verbeteringen door het geneesmiddel, en significante verbeteringen door twee amla-doses. Maar opnieuw ongeveer 15% of zo. Hebben ze het sap nog eens gebruikt? Nee, erger, een of ander gepatenteerd extract van amla. Dus in plaats van 5 cent per dag, is het 50 cent per dag, en het lijkt ook niet zo goed te werken. Maar omdat er deze bezitterige versie is, is in ieder geval iemand bereid om de middelen om het onderzoek te doen op te hoesten.

Patenten boven patiënten

Het is als het kankerverhaal. Willen Indiase Kruisbessen klinisch relevant worden, is het duimen dat er octrooieerbare derivaten worden gesynthetiseerd. Zonder de mogelijkheid van octrooien, gaat de farmaceutische industrie niet investeren in het onderzoek; hun aandeelhouders laten dat niet toe. Het is patenten boven patiënten.

Maar hoe kunnen we zonder dat onderzoek, ooit bewijzen dat het de moeite waard is? Dus belangen in de medicijnen- en supplementenindustrie bij het patenteren van natuurlijke voedingsmiddelen-remedies zijn een tweesnijdend zwaard. Zonder dat zou dit onderzoek er nooit zijn geweest dat niet alleen voordelen voor cholesterol aantoont, maar ook in de arteriële functie. Dus vermindering van de slagaderstijfheid in de twee amla-extractgroepen en de geneesmiddelgroep, maar niet in de placebogroep. Evenals een dramatische daling van ontsteking; C-reactieve eiwitniveaus doormidden.

Amla en diabetes

Dus amla, of althans amla-extracten, kunnen een goed therapeutisch alternatief zijn voor statines bij diabetische patiënten met arteriële dysfunctie omdat het veel van de gunstige effecten heeft van de statines maar zonder de bekende potentieel nadelige bijwerkingen van de medicijnen, inclusief spierbeschadiging of leverdysfunctie.

Amla en hartaanvallen

Het amla-extract werd ook vergeleken met de bloedverdunnende geneesmiddelen Aspirine en Plavix, vaak voorgeschreven na hartaanvallen. Amla behaalde ongeveer driekwart van hetzelfde remmende effect op bloedplaatjesaggregatie als de medicijnen, de bloeding- en de stollingstijd aanzienlijk verhogend, wat ze testen door je met een naald te steken en te zien hoeveel seconden het duurt om te stoppen met druppelen.

Dat is eigenlijk best goed als je een stent hebt, of iets dat je niet verstopt wilt zien, maar het verdunde het bloed niet buiten de normale waarden; en dus geen onnodig hoger risico op grote bloedingen.

Het lijkt ook de effecten te verminderen van stress op het hart. Ze hadden mensen die hun hand in ijswater staken en ‘m daar hielden tot de pijn ondraaglijk werd. Dit zorgt ervoor dat je aderen samentrekken en je bloeddruk stijgt, maar niet zo erg indien je een amla-extract gebruikt. Goed om te weten voor je volgende Icebucket Challenge.nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!