Zijn er manieren om je seksleven te verbeteren zonder pilletjes?

Lichaamsbeweging, stoppen met roken, niet te veel drinken, op je gewicht letten, en gezond eten.

Maar wat houdt dat in?

Veranderingen in levensstijl die goed voor het hart zijn, zijn ook goed voor seks. Dit is aangetoond in studies over de hele wereld, waaronder bij vrouwen.

Seksuele functie bij vrouwen

De seksuele functie bij vrouwen wordt ook sterk beïnvloed door ischemische hartaandoeningen. Dit is een slechtere doorbloeding door vernauwing van onze slagaders, waaronder de slagaders die ons bekken van bloed voorzien. Een hoog cholesterolgehalte kan dus leiden tot minder zin, orgasmen, vochtigheid en tevredenheid. En hetzelfde geldt voor een hoge bloeddruk.

Door vrouwen meer plantaardig te laten eten zou het seksueel functioneren kunnen worden verbeterd. Onderzoekers vonden dat verbetering in de seksuele functie bij vrouwen gerelateerd was aan een hogere consumptie van fruit, groenten, noten en peulvruchten en de overstap van dierlijke naar plantaardige vetten.

Seksuele functie bij mannen

En hetzelfde zorgt voor een significante verbetering van erectiele functies. In feite, uit de grootste studie naar eten en erectiele dysfunctie kwam naar voren dat elke extra dagelijkse portie fruit of groente het risico kan verminderen met 10%.

Maar waarom?

Het kan te maken hebben met de ontstekingsremmende effecten. Twee jaar op een gezonder dieet resulteert in een significante vermindering van systemische ontstekingen, zoals aangegeven door een lager gehalte aan C-reactief proteïne. Vezels op zich kunnen ontstekingswerend werken. Degenen die de meeste vezels eten, lijken beduidend minder ontstekingen in hun lichaam te hebben. Het tegenovergestelde was het geval bij verzadigd vet, gelinkt aan een toegenomen kans op een verhoogd gehalte aan C-reactief proteïne.

Zelfs na 1 maaltijd

We kijken in studies naar veranderingen in ontstekingsindicatoren over weken, maanden of jaren. Maar mensen realiseren zich niet dat de mate van ontsteking in ons lichaam kan veranderen na een enkele maaltijd. Zo is er een signaalmolecuul die een aanwijzing is voor ontstekingen in ons lichaam, interleukine-18 genaamd, die vermoedelijk een rol speelt bij destabilisatie van aderverkalkingsplaque. Het gehalte aan interleukine-8 in het bloed is een sterke voorspeller van cardiovasculair overlijden.

Interleukine-18 als signaalmolecuul voor ontstekingen

Wat zou er gebeuren als je mensen voedt met drie verschillende soorten maaltijden: broodjes met worst, eieren, boter en olijfolie, pizza zonder kaas met een bodem van wit meel, of dezelfde pizza zonder kaas maar met een bodem van volkoren meel?

Binnen enkele uren na het eten van het broodje met worst, schoot het gehalte aan interleukine-18 met ongeveer 20% omhoog, een effect dat niet werd waargenomen na het eten van de plantaardige pizza. En degenen die de volwaardige, plantaardige pizza aten hadden binnen een paar uur een daling in het gehalte aan IL-18 van zo’n 20%.

Dit bevestigt de aanbevelingen voor een eetpatroon met veel vezels en koolhydraten en weinig verzadigd vet ter voorkoming van chronische ziekten.

Ironie van de farmacologie

Maar de miljarden zijn te verdienen met pillen, niet met planten, reden waarom de farmacologie van het vrouwelijke orgasme al sinds 1972 wordt onderzocht, toen een onderzoeker van de Tulane University buisjes implanteerde in de hersenen van een vrouw om daarmee medicijnen rechtstreeks in haar hersenen te kunnen injecteren, en zo herhaalde orgasmen kon opwekken. Een man had elektroden geplaatst gekregen in diezelfde delen van zijn hersenen en kreeg voor een paar uur een kastje waarmee hij zelf op de knop kon drukken om de elektrode aan te zetten. Hij drukte wel 1500 keer op de knop.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!