Meer dan duizend jaar geleden gaf een oude Perzische medische tekst als advies om de levensstijl te veranderen voor de behandeling van hoge bloeddruk. Suggesties waren het vermijden van vlees en taart en de aanbeveling om spinazie te eten.

Nitraatrijke groenten voor een lage bloeddruk

Zo’n duizend jaar later ontdekten wetenschappers dat één maaltijd met spinazie de bloeddruk kan verlagen omdat er nitraat in zit. Alle groene bladgroenten bevatten veel nitraat, dat ons lichaam kan gebruiken voor de aanmaak van stikstofmonoxide. Deze stof verbetert de flexibiliteit en de werking van onze bloedvaten. Dat is waarschijnlijk de reden dat eten van groene groenten zo krachtig werkt om ons risico op chronische ziekten te verminderen.

Alleen al overschakelen van groenten met weinig nitraat naar groenten met veel nitraat, een week lang, kan de bloeddruk verlagen met circa 4 punten. En, hoe hoger de bloeddruk waarmee ze begonnen, des te meer profijt ze hadden. Vier punten lijkt misschien niet veel, maar zelfs een daling van de bloeddruk met 2 punten zou kunnen voorkomen dat meer dan 10.000 mensen per jaar aan een beroerte sterven, hier in de VS.

Kaliumrijke groenten tegen hart-en vaatziekten

Voedingsmiddelen met veel kalium hebben mogelijk een soortgelijke werking. Als we gewoon de aanbevolen minimale dagelijkse hoeveelheid aan kalium binnenkrijgen, kunnen we per jaar 150.000 beroertes voorkomen. Dit omdat kalium leidt tot een verbetering van de afgifte van stikstofmonoxide.

Eet een week lang twee bananen en een grote gepofte aardappel per dag en de arteriële functie verbetert significant. Zelfs één enkele maaltijd die veel kalium bevat, vergelijkbaar met een hoeveelheid van 2 tot 3 bananen aan kalium, kan de werking van onze bloedvaten verbeteren.

De verhouding tussen natrium en kalium

Een maaltijd met veel natrium daarentegen, wat neerkomt op een maaltijd met de hoeveelheid zout die de meeste mensen eten, kan de arteriële functie binnen 30 minuten aantasten. Kalium verhoogt de afgifte van stikstofmonoxide, terwijl natrium de afgifte verlaagt.

De gezondheid van onze bloedvaten wordt dus bepaald door de verhouding tussen natrium en kalium in ons bloed. De hoeveelheid zout van twee plakken spek heeft invloed op onze bloedvaten, in aanzienlijke mate, binnen 30 minuten. Maar voeg een hoeveelheid kalium toe, vergelijkbaar met drie bananen, en je kunt het effect van natrium tegengaan.

In de loop van de evolutie aten we 10 keer meer kalium dan natrium; nu is die verhouding andersom, meer natrium dan kalium. Dit soort studies levert aanvullend bewijs dat het eten van voedsel met kalium moet worden aangemoedigd.

Wat betekent dat?

Meer bonen en zoete aardappelen, en meer bladgroenten, waarmee je dubbel prijs hebt, want veel kalium én veel nitraat.

Deze aanbeveling uit de jaren 900 voor het eten van spinazie is behoorlijk indrukwekkend, hoewel ze ook aderlaten adviseerden en seks afraadden; waarschijnlijk moeten we dus deze oude wijsheden met een korreltje zout nemen, maar geen zout toevoegen aan ons eten.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!