Wanneer arseenhoudende geneesmiddelen aan kippen worden gevoerd groeit het niet alleen alleen uit hun veren (wat ze opnieuw gevoerd kunnen worden als bijproduct van het slachthuis). Het arseen kan ook in hun weefsels komen, en dan in onze weefsels.

Dit verklaart waarom nationale onderzoeken er achter kwamen dat degenen die meer gevogelte eten neigen om meer arseen in hun lichaam te hebben

Waarom zou de industrie toelaten dat er arseen in kip terechtkomt?

In moderne pluimvee CAFO’s (boerderijen met hoge dieren-dichtheid) kunnen er 200.000 vogels onder één dak zitten. Als gevolg zijn de vloeren van deze gebouwen bedekt met uitwerpselen.

Terwijl deze zogenaamde fabrieksboerderij kosten verlaagt, Verhoogt het ook het risico op ziektes. Dat is waar arseenhoudende geneesmiddelen en andere antibiotische toevoegingen van pas komen, om de verspreiding van de ziektes te verminderen in zo’n onnatuurlijke omgeving.

Je kan je nu al voorstellen hoe vegetariërs glunderen omdat ze geen kip eten.

Maar wat denk je dat er met de poep gebeurd?

Het arseen van de geneesmiddelen in het voer kan in onze gewassen komen, vervolgens in de lucht, in het grondwater, en uiteindelijk in ons lichaam, of we nou vlees eten of niet.

Over hoeveel arseen hebben we het eigenlijk?

Nou, we voeden elk jaar miljarden kippen. Als historisch gezien de overgrote meerderheid arseen kreeg, dan, als je het uitrekent, gaat het over het dumpen van een kwart miljoen kilo aan puur arseen per jaar. Veel daarvan komt terecht op onze gewassen, of wordt direct in de mond van andere boerderijdieren gepropt.

Het merendeel van het arseen in kippenafval is oplosbaar in water. Dus, het is zeker een zorg dat het in het grondwater terecht komt, maar als het als kunstmest wordt gebruikt, hoe zit het dan met ons eten?

Arseen in ons voedsel

Onderzoeken over het arseengehalte in de Amerikaanse voedselvoorziening tot terug in de jaren 70 hebben twee voedingsmiddelen vastgesteld, vis niet meegerekend, met de hoogste gehaltes.

Arseen in rijst

Dit zijn kip en rijst, die beide op dezelfde manier aan arseen kunnen komen. Als je een arseenhoudend geneesmiddel zoals roxarsone aan kippen geeft, dan eindigt het in hun uitwerpselen, wat in de bodem terecht komt, wat weer in onze pilaf (rijstplant) terechtkomt.

Rijst is nu de voornaamste bron van arseen in een dieet zonder vis.

Arseen in paddenstoelen

Ik was verbaasd om paddenstoelen te zien in de top vijf voedselbronnen van arseen, maar minder verbaasd toen ik erachter kwam dat uitwerpselen van gevogelte vaak wordt gebruikt als basis om paddenstoelen te laten groeien in de Verenigde Staten.

En, in de loop der jaren, heeft het arseengehalte van paddenstoelen dat van rijst benaderd.

Hoewel mensen dagelijks meer rijst dan paddenstoelen eten, en arseengehalten in paddenstoelen lijken te verminderen sinds zo’n 10 jaar geleden. Dit werd bevestigd in dit document uit 2016 (Environ Sci Technol. 50(17)9661-70).

Dit onderzoek keek naar zo’n 10 verschillende soorten paddenstoelen: witte champignons, cremini, portobello, shiitake, kruisdisteloesterzwam, oesterzwam, nameko – nooit van gehoord – maitake, bunapi-shimeji, buna-shimeji – ook nooit van beide gehoord – en hanenkam.

Nu gemiddeld maar half zoveel als in rijst. Zoals niet elke paddenstoel evenveel arseen bevat geldt dit ook voor rijst. Rijst gemaakt in Californië bevat 40% minder arseen dan rijst uit Arkansas, Louisiana, Mississippi, Missouri en Texas.

Waarom varieert het arseengehalte zo?

Nou, arseen-gebaseerde pesticiden werden al meer dan een eeuw gebruikt op miljoenen hectare katoenvelden, bekend als een gevaarlijke bezigheid… al zo vroeg als 1927. Arsenische pesticiden zijn nu in essentie verboden; dus, het gaat niet om het kopen van organische- of normale rijst, want miljoenen kilos arseen zat al in de bodem voordat je rijst er überhaupt zat.

De rijstindustrie is hier goed van op de hoogte. Er is een arseen-toxiciteitsstoornis bij rijst bekend als ‘straighthead’. Als je rijst in een bodem zet die te zwaar besmet is met arseen, groeit het niet goed. Dus, in plaats van het kiezen van schonere grond, hebben ze arseenbestendige rijstsoorten ontwikkeld. Dus, nu kan er veel arseen opbouwen in rijst zonder dat de plant beschadigt.

Kan hetzelfde echter worden gezegd over degene die de rijst eet?

Arseen in wijn

Hetzelfde geldt voor wijn. Decennia na decennia aan gebruik van arsenische pesticiden, en ondanks dat ze nu verboden zijn, kan arseen nog steeds uit de grond worden opgezogen. Dit leidt tot de flinke aanwezigheid van arseen in Amerikaanse wijn, wat een mogelijke gezondheidsbedreiging zou kunnen vormen.

Opmerkelijk is dat ze in dit artikel afsluiten met de opmerking dat chronische arseenblootstelling bekend staat als schadelijk voor het IQ van kinderen, maar als kinderen zoveel wijn drinken, is arseen giftigheid waarschijnlijk hun laatste zorg.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!