De aanwezigheid van arseen in rijst is zorgwekkend, volgens een gezamenlijke uitspraak van de Europese en Noord-Amerikaanse verenigingen voor kindervoeding. Tenminste, waar mensen veel rijst eten, zouden autoriteiten moeten worden verplicht om te melden welke rijstsoorten het laagste arseengehalte hebben en daarom het minst schadelijk zijn voor baby’s en kinderen.

Lange versus korte rijstkorrels

Uitgebreid recent onderzoek door de FDA vond dat langkorrelige witte rijst -dat wat de meeste mensen eten- meer arseen lijkt te hebben dan rijst met middelgrote of kleine korrels.

Maar dit zou kunnen zijn omdat veel rijst met kleine korrels in Californië wordt geproduceerd, waar aanzienlijk minder besmette rijstvelden zijn dan in het zuiden, zoals in Texas of Arkansas, waar de meeste langkorrelige rijst wordt gemaakt. Dus het gaat minder over ‘lang of kort,’ dan over ‘wit of bruin.’

Witte versus bruine rijst

Hoe ziet het met rijstsoorten met een natuurlijk pigment, zoals rode- of zwarte rijst, die zelfs gezonder kunnen zijn dan bruine rijst?

Ze hebben misschien zelfs een lager gehalte dan witte rijst! Dat is interessant.

Een monster zwarte rijst uit China, gekocht in Koeweit, had een hoger gehalte. Maar dat betreft het totaal aan arseen dus het giftige anorganische gedeelte is misschien maar de helft daarvan, wat het vergelijkbaar zou maken met bruine rijst uit de V.S.. Dit maakt het lage arseengehalte van dit rode rijstmonster uit Sri Lanka nog veel bijzonderder maakt. Maar het had een belachelijke hoeveelheid cadmium, wat komt door het cadmiumgehalte van de veelgebruikte meststoffen in Sri Lanka.

Hoewel gekleurde rijstmonsters, waarvan het merendeel in de V.S. gekocht, beter waren dan bruine- of witte rijst, was een dozijn aan monsters van rode rijst uit Europa zo slecht als bruine rijst, of erger.

Ik hoopte dat wilde rijst weinig of geen arseen zou hebben, aangezien het een volledig andere plant is, maar uit het gemiddelde van 8 monsters blijkt het vergelijkbaar met witte rijst, hoewel het slechts half zoveel giftig arseen bevat als bruine rijst.

Ja, het arseen in een dagelijkse portie witte rijst geeft honderd keer het aanvaardbare risico op kanker — 136 keer om precies te zijn — maar bruine rijst is nog riskanter. Bruine rijst is gemiddeld twee derde giftiger dan witte rijst. Maar is dat omdat bruine rijst een ander soort rijst is of op andere plekken wordt gemaakt?

Nee. Als je dezelfde hoop bruine rijst neemt en het arseengehalte meet voor- en na het wit maken van de rijst, dan krijg je een aanzienlijke daling in arseengehalte. Maar het gaat niet om wat je eet, maar wat je absorbeert, en het arseen in bruine rijst lijkt minder opneembaar dan het arseen in witte rijst. Misschien laat de bruine rijst minder arseen los door de textuur van de korrel? Of misschien omdat de zemelen in bruine rijst het arseen vastbinden?

In elk geval, als er naar de opneembaarheid wordt gekeken, kan het verschil meer als volgt zijn: één derde meer, in plaats van 70% meer.

Maar dit was gebaseerd op een namaak-maagdarmkanaal waar zo simpelweg bekers en buisjes hadden vastgemaakt om onze darmen na te bootsen. Bijvoorbeeld een fles met maagzuur, en een andere met darmsappen.

Het probleem is dat het nooit bij mensen is onderzocht tot nu.

Ja, bruine rijst kan meer arseen bevatten dan witte rijst, OK. Maar hoe zit het met het meten van het urinegehalte aan arseen in witte rijst-eters tegenover bruine rijst-eters? Dat liet zien hoeveel je werkelijk hebt opgenomen. Voordat het arseen van rijst in je blaas komt, moet het via de darmen in het bloed worden opgenomen.

Dus als je de urine van duizenden Amerikanen test die nooit rijst eten, plassen ze nog steeds ongeveer 8 microgram giftig (groene balk), kankerverwekkend arseen uit op een dag. Het zit in het lucht, het zit in het water, er zit een beetje in vrijwel alle voedingsmiddelen. Maar eet slechts één portie witte rijst per dag, en je blootstelling groeit met 65% (gele balk). OK. Maar hoe zit het met degenen die één portie bruine rijst of meer eten per dag, wat technisch gezien nog meer arseen bevat? Hun blootstelling wordt ook 65% hoger (oranje balk).

Er is geen verschil in urinegehalten van witte rijst-eters tegenover bruine rijst-eters.

Nou was dit geen interventie-onderzoek, waar dezelfde hoeveelheid rijst wordt gevoerd aan mensen om te zien wat er gebeurd, wat optimaal zou zijn. Dit was een bevolkingsonderzoek, dus misschien is de reden voor de gelijke urinegehalten dat witte rijst-eters meer rijst eten dan bruine rijst-eters, dus is dat waarom ze dezelfde gehalten hadden?

We weten het niet, maar misschien geeft het rust aan eters van bruine rijst, maar zou het beter zijn om helemaal geen rijst te eten? Dat bekijken we volgende keer.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht in 2016 een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!

Klik op het boek voor meer info.