De hoeveelheid arseen in vijf porties rijst per week geeft honderd keer zoveel risico op kanker als acceptabel. Wat zeggen de rijstproducenten daarover? Het werd bekend dat rijst uit de V.S. één van de hoogste arseengehaltes heeft ter wereld.

Toen de krantenkoppen kwamen, zei de de VS-rijst federatie: “Genoeg onzin over arseen.” Het onderzoek was in hun ogen “niet alleen uitermate onnauwkeurig, maar ook opzettelijk onwaar.”

Waarop een van de onderzoekers antwoordde; “kijk, jij bent degene die het arseenprobleem al decennia negeert. Als het probleem met rijstproductie in de arseen-doordrenkte voormalige katoenvelden was aangepakt, dan had veilige grond kunnen worden gezocht en hadden rijstsoorten met lage arseengehalten kunnen worden ontwikkeld, in plaats van arseenbestendige soorten te ontwikkelen, waardoor de planten extreme niveaus arseen kunnen opnemen zonder zelf dood te gaan.

Niet alle rijstproducenten hebben echter zo’n kop-in-het-zand houding. Na een hierop volgend verslag van Consumer Reports, toonde één rijstproducent aan hoe het zelf actie ondernam. Lundberg Farms begon honderden monsters van zijn rijst te onderzoeken om de resultaten te delen met de FDA.

“We zijn toegewijd aan het leveren van veilig voedsel,” zei de CEO, “en het transparant omgaan met dit probleem.” Ze delen niet alleen hun resultaten met de FDA, maar met iedereen. En als je naar hun website gaat, kun je zien dat ze blijkbaar hun onderzoek-belofte waarmaken. Dit gaat over hun bruine rijst. Ze gebruiken ‘parts per million’ om het mooier te laten lijken dan het is, maar vergeleken met het gemiddelde bruine rijstniveau in de V.S. van 154, is Lundberg’s rijst wel beter.

Sterker nog, hun aromatische bruine rijst, vermoedelijk hun bruine basmati en bruine jasmijn, bevatten gemiddeld minder dan de nationale witte rijst-niveaus. En zo ook, blijkbaar, hun rode- en zwarte rijst. Eigenlijk bereikte geen van deze monsters zelfs het gemiddelde Amerikaanse bruine rijst-niveau.

De meeste andere merken waren vrij vergelijkbaar, Uncle Ben’s, bijvoorbeeld, en Wal-Mart, hoewel Whole Foods het slechtste scoorde, ongeveer een derde hoger dan deze anderen en boven het nationale gemiddelde.

In de grootste beoordeling tot nu toe, gebaseerd op 5.800 rijstmonsters uit 25 landen, kwam het hoogste gemiddelde arseengehalte van de Verenigde Staten, met proeven uit de V.S. die gemiddeld dubbel zoveel tellen als bij Aziatische rijst, waarbij de hoge niveaus in de V.S. worden gewijd aan het zware gebruik van arseenhoudende meststoffen in het verleden.

Maar dit geldt niet voor de hele V.S. Ja, Amerikaanse rijst bevat gemiddeld twee keer zoveel arseen als Aziatische rijst; bijvoorbeeld, bijna alle rijstmonsters — getest in New York — geïmporteerd uit India of Pakistan, hadden lagere arseengehalten dan 95% van de binnenlandse rijst, maar kijk eens naar de variatie. Amerikaanse rijst ging van hier, helemaal omhoog naar hier.

Amerikaanse rijst toont de grootste variatie en de meeste uitschieters, voornamelijk afhankelijk van de productieplaats. Er zit aanzienlijk meer arseen in rijst uit Texas en Arkansas dan in rijst uit Californië. Als je alleen naar rijst uit Californië kijkt, dat is het vergelijkbaar met rijst uit de rest van de wereld.

Deze gegevens zette Consumer Reports waarschijnlijk aan om voor te stellen dat basmati uit Californië, India of Pakistan een veiligere rijstkeuze zou kunnen zijn. Als het arseen uit bestrijdingsmiddelen komt, zou biologische rijst dan minder arseen bevatten dan andere rijst?

Nee, wat logisch is want arseen-bestrijdingsmiddelen zijn al 30 jaar geleden verboden. Het probleem is dat 30.000 ton arseen al gedumpt is op katoenvelden in de Zuidelijke staten, dus het is begrijpelijk waarom er nog steeds arseenresten zijn, zelfs als je niks toevoegt aan nieuwe bestrijdingsmiddelen. Daarom kiezen ze specifiek arseenbestendige rijstsoorten in het Zuiden.

Als er nou arseenbestendige mensen waren.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!