Rijst koken met erg veel water verminderd het giftig arseengehalte.

Wat betekent dat rijst koken zoals pasta, en vervolgens het water afgieten, het arseengehalte kan halveren – 50% tot 60% van het arseen gaat de afvoer in. Terwijl de typische manier om rijst te maken, het water afkoken zoals in een rijstkoker of pan, niet helpt.

Of, het kan zelfs slechter worden, als het water dat je gebruikt om de rijst te koken ook arseen bevat. Dit is een probleem voor ongeveer 3 miljoen Amerikanen, aangezien zo’n 8% van de openbare watervoorziening de arseenlimieten overschrijdt.

Arseen versus voedingswaarden

Maar rijst koken in een overmaat water en het daarna afgieten vermindert doeltreffend de hoeveelheid giftig arseen in de rijst. Ja, maar hoeveel van de voedingswaarde verlies je daarmee? We wisten het niet, …tot nu.

“Ongepolijste bruine rijst bevat van nature voedingsstoffen die verloren gaan wanneer de zemelen en kiem worden verwijderd om de rijst wit te maken.” Om voor het verlies te compenseren worden er sinds de jaren 40 op witte rijst vitaminen en mineralen gespoten om het te “verrijken”. Daarom staat op de bereidingswijze voor witte rijst specifiek het niet af te spoelen en in zo weinig mogelijk water te koken. Met andere woorden, het tegenovergestelde van wat je zou doen om de rijst van z’n arseen te ontdoen. Maar bruine rijst heeft de voedingsstoffen aan de binnenkant, niet opgespoten.

Vitaminen

Bijvoorbeeld, het wassen van witte rijst – zoals in een vergiet onder stromend water – verwijdert veel van de toegevoegde vitaminen, die op het rijstoppervlak zijn opgespoten tijdens productie, verwijdert ook de meeste B-vitamines, maar heeft bijna geen effect op de vitaminen in volkoren bruine rijst, omdat de voedingswaarde binnenin zit.

Ijzer

Hetzelfde met ijzer: witte rijst wassen vermindert de hoeveelheid ijzer met ongeveer drie vierde, maar het ijzer in bruine rijst zit aan de binnenkant; en dus, vermindert wassen het ijzergehalte met maar zo’n 10%.

Maar spoelen lijkt niet het arseengehalte te beïnvloeden; dus, waarom de moeite doen? Nou, als je de rijst echt wast, dus de ongekookte rijst onderwater voor drie minuten afspoelen, en dan nog eens, kan je misschien 10% van het arseen verwijderen. Dus, dit onderzoeksteam beveelt aan om zowel te wassen als koken met ruim genoeg water, maar ik weet niet of die 10% de moeite waard is.

Maar, koken zoals pasta en daarna het water afgieten verminderd wel echt het arseengehalte, en hoewel dat ook de voedingswaarde van witte rijst verminderd, is het verlies een stuk minder bij bruine rijst, aangezien het niet zo verrijkt is want het is van zichzelf al rijk aan voedingswaarde.

Bruine rijst koken in ruime hoeveelheden water verminderd het giftig arseengehalte met bijna 60% en het ijzergehalte met maar 5%, maar verwijderd ongeveer de helft van de vitamines. Hier is het visueel.

Kort spoelen voor je bruine rijst kookt verlaagt het arseengehalte niet, maar koken en afgieten in plaats van koken tot het water op is, verminderd het arseengehalte met 40%. Dat is bijvoorbeeld met 6:1 water tegenover rijst. Wat als je nog meer water gebruikt, koken met 10:1 water op rijst? Een 60% daling in arseen.

Met witte rijst kan je een beetje arseen afspoelen, maar na het koken, verminder je het arseen ongeveer evenveel, maar verlies je wel ijzer bij het afspoelen en koken, terwijl de ijzer in bruine rijst aanwezig blijft.

Afnames in vitamine B zijn soortgelijk voor koken van bruine- en ongewassen witte rijst, maar zodra je witte rijst wast, is het merendeel weg voordat het in de pan is.

Hoe zit het met rijst percoleren?

We weten dat rijst normaal koken niet helpt, maar rijst zoals pasta koken en afgieten wel. Stomen doet bijna niks. Maar kan percoleren misschien arseenverwijdering veel efficiënter maken? Dus, ze probeerden een gestoorde wetenschappers-opstelling uit, maar ook een gewone koffiepers uit de winkel, maar in plaats van koffie, gebruikten ze rijst, 20 minuten voor witte rijst, 30 minuten voor bruin.

Dit geeft ongeveer 60% minder arseen als resultaat waarbij een 12 tot 1 water-tot-rijst verhouding werd gebruikt. Hier zie je hoe het arseengehalte veranderde. De vierkanten zijn bruine rijst, en de cirkels zijn witte rijst.

Dus, rauwe bruine rijst kan in het begin dubbel dat van witte rijst hebben, maar na koken met een ruime hoeveelheid water en afgieten, komen ze dichter bij elkaar. Maar, 60%, bij percoleren met een 12 tot 1 ratio, is ongeveer hetzelfde resultaat als bij 10 op 1 koken; Dus, geen reden om een ​​percolator te kopen.

Maar, zelfs met 60%, wat voor verschil maakt het? Door een dagelijkse portie rijst te koken en af te gieten, kan je het risico op kanker meer dan halveren van 165 keer het aanvaardbare risico op kanker naar maar 66 het aanvaardbare risico.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!