Wie wordt het meest blootgesteld aan arseen in rijst?

Degenen die het meest blootgesteld worden aan arseen in rijst zijn degenen die het meest blootgesteld worden aan rijst, zoals mensen die plantaardig of glutenvrij eten, of geen zuivel. Bevolkingsgroepen die risico lopen zijn niet alleen kinderen en zwangere vrouwen, maar iedereen die wellicht meer geneigd is rijst te eten.

Dat is erg ironisch voor mensen die gezond leven en proberen zuivel te vermijden, veel onbewerkte producten eten, veel volkoren rijst, in zo’n mate dat ze niet alleen theoretisch gezien een groter risico lopen ooit in hun leven kanker te krijgen, maar echt aan arseenvergiftiging lijden.

Zoals deze arme vrouw: helaas had ze coeliakie en mocht dus geen tarwe, gerst en rogge, en nam daarom haar toevlucht tot rijst. Haar arseengehalte kwam torenhoog uit en ze kreeg enkele typische symptomen: diarree, hoofdpijn, slapeloosheid, verlies van eetlust, abnormale smaak, problemen met het kortetermijngeheugen en concentratiestoornissen. Als artsen zouden we hier dus extra op moeten letten bij mensen die dagelijks veel rijst eten.

Wat is de aanbeveling van de consumentenbond?

De aanbeveling van de consumentenbond in hun artikel uit 2012 over arseen in rijst is voor volwassenen niet meer dan gemiddeld 2 porties rijst per week of 3 porties rijstmeel of rijstpasta per week. Maar later vonden ze uit dat rijstmeel en rijstpasta meer leek te bevatten, dus stelden ze hun aanbeveling bij naar slechts 2 porties per week.

En dat geldt ingeval je geen arseen binnenkrijgt uit andere vormen van rijst. Dus bedachten ze een soort puntensysteem, zodat mensen al hun rijstproducten voor de hele week konden optellen om ervoor te zorgen dat ze zeker onder het gemiddelde van 7 punten per week bleven. Als je enige vorm van rijst gewoon rijst is, dan raden ze niet meer dan 1 of 2 porties per week en dat is het dan.

Alternatieven quinoa, boekweit, gierst, haver, gerst

Maar in mijn Dagelijks Dozijn adviseer ik 21 porties onbewerkte granen per week. Nou, probeer eens quinoa of boekweit, of gierst, haver of gerst, of één van de vele andere volkoren granen die er naast rijst te vinden zijn.

Die bevatten doorgaans geen of vrijwel geen giftig arseen. Rijst bevat tien keer meer arseen dan andere granen, wat verklaart waarom het arseengehalte in urine-monsters van degenen die rijst eten doorgaans hoger is dan bij degenen die geen rijst eten.

De FDA heeft onlangs een paar dozijn monsters van quinoa getest en bij de meeste was het arseengehalte niet te bepalen, of heel weinig. Waaronder de rode quinoa-soorten, die in mijn gezin favoriet zijn, dus daar was ik blij mee. Hoewel er wel een paar soorten waren die nog half zo veel als rijst bevatten. In het algemeen bevat quinoa echter zo’n 10 keer minder giftig arseen dan rijst. Dus in plaats van de 2 porties per week volgens de consumentenbond kun je 20 porties eten.

Dat is dus strategie nr. 1: varieer je eetpatroon en zoek rijstalternatieven, vooral voor zuigelingen. We kunnen ook de blootstelling verminderen, rijst koken zoals pasta, in ruim water – een verhouding van 10 water op 1 rijst bleek het beste, alhoewel de cijfers uitwezen dat afspoelen niet veel leek uit te maken.

We kunnen bewerkte producten vermijden die zijn gezoet met rijststroop. Nog iets anders wat we kunnen doen aan de eetkamertafel terwijl we wachten tot de overheden met een wettelijke limiet komen?

Wat als je veel vezelrijke voedingsmiddelen samen met je rijst eet? Zou dat helpen het arseen een beetje te binden?

Blijkbaar niet. Maar vet bleek wel een effect te hebben, alleen in de verkeerde richting, de arseenabsorptie nam namelijk toe, waarschijnlijk doordat er extra gal vrijkomt als we vet eten.

We weten dat tanninezuur in koffie en vooral in thee de opname van ijzer kan verminderen, daarom raad ik aan geen thee bij de maaltijd te drinken, maar hé, zou het ook de arseenabsorptie kunnen verminderen? Ja, met misschien wel 40 procent. Ze denken dus dat tanninezuur zou kunnen helpen, maar ze gebruikten megadoses in een hoeveelheid van 17 koppen thee, of van 34 koppen koffie, niet bepaald praktisch dus.

Wat stellen de ‘experts’ voor?

Welnu, er zit minder arseen in rijst uit bepaalde regio’s, zoals Californië en delen van India. Dus waarom vermengen we dat niet met een beetje van de rijst met veel arseen zodat iedereen zo’n beetje hetzelfde krijgt?

Wat?!

Een ander mal idee om creatief met rijst te zijn gaat over een alg die werd ontdekt in de heetwaterbronnen van Yellowstone Park met een enzym dat arseen door verdamping in een gas kan omzetten.

Aha!

Laten we dat gen genetisch manipuleren en dan in een rijstplant stoppen, en zo konden ze een beetje arseengas laten verdwijnen, maar de rijstindustrie twijfelt. “Als ze een keus moeten maken tussen genetisch gemanipuleerde rijst of rijst met arseen, zouden consumenten weleens kunnen besluiten dat ze helemaal geen rijst meer gaan eten.”

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!