Arseen en kanker

Arseen is een kankerverwekkend zwaar metaal. De voornaamste manier waarop arseen schade veroorzaakt lijkt oxidatieve stress te zijn. Het is de door arseen veroorzaakte ophoping van vrije radicalen die cellen kunnen doden en het DNA beschadigen. En daarboven kan het het vermogen van het lichaam verstoren om het DNA te repareren na beschadiging.

Kurkuma en kanker

Als de schade door oxidatie komt, hoe zit het dan met het eten van antioxidant-rijke voeding? Denk maar aan kurkuma dat een antioxidant-pigment bevat, bekend als curcumine. Er zijn talrijke klinische onderzoeken die geneeskrachtige werkzaamheid van kurkuma aanwijzen tegen een verscheidenheid aan aandoeningen, waaronder kanker, diabetes, alzheimer, en darmontstekings-, gewrichts-, long-, huid- en oogziekten.

Kurkuma en arseen

Wat betreft bescherming tegen zware metalen, stellen studies dat kurkuma zowel kan helpen met radicalen opruimen, als zware metalen onschadelijk maken. Maar dit is allemaal maar theorie totdat je het uittest.

Helaas waren tot voor kort de onderzoeken zoals dit, waarbij je kunt zien of curcumine beschermt tegen oxidatie door zwarte metalen in gepureerde rattenhersenen.

Waarom kan je niet gewoon wat kurkuma aan mensen geven? Het is niet alsof er geen miljoenen mensen zijn die aan arseen blootgesteld zijn en daarmee hulp kunnen gebruiken.

De grootste chemische ramp ooit vond plaats in de in Bangladesh zogenaamde buisputten geïnstalleerd om schoon water te leveren. UNICEF bedoelde het goed. Jammer genoeg hadden ze het water niet op arseen getest. Mensen hun voeten begonnen er zo uit te zien. En wel 1 op de 10 in sommige delen van het land zullen nu sterven aan kanker veroorzaakt door arseenblootstelling.

Hierdoor kon de medische gemeenschap allerlei “interessante” vormen van kanker documenteren, maar waarom niet iets geven wat kan helpen, zoals kurkuma’s curcumine.

Na het bepalen van de omvang van de DNA-schade, was de helft van de vrijwilligers willekeurig geselecteerd en werd curcumine capsules voorgeschreven met wat zwarte pepermengsel. De andere helft kreeg een placebo. Hier is de hoeveelheid DNA-schade gevonden bij de curcumine- en placebo groepen van aan arseen blootgestelde personen voor het onderzoek begon, tegenover de DNA-schade in een controlegroep van personen die niet aan arseen is blootgesteld, wat tijdens het onderzoek hetzelfde bleef. Ze wilden een nulpunt vaststellen in de aan arseen blootgestelde groepen, dus wachtten ze drie maanden om het onderzoek te starten.

En inderdaad, de DNA-schade bleef stabiel. Daarna gaven ze ze drie maanden lang de curcumine of de placebo. De placebo deed niet veel, maar in de eerste maand zag je de curcumine al inwerken, en tegen de derde maand was de DNA-schade in de met curcumine behandelde arseen-groep niet slechter dan de groep die helemaal niet aan arseen was blootgesteld.

Dat is geweldig.

De curcumine werkte effectief in het omkeren van DNA-schade. Ja, het is een uitstekend antioxidant-middel, maar wat ze later vonden is dat de curcumine het door arseen kapotgaan van DNA-reperatie-enzymen voorkomt. Dus het helpt zowel schade te voorkomen als reparatie te vergemakkelijken.

“Dus, curcumine kan een nuttig middel zijn in de bescherming tegen door arseen veroorzaakte [kankeronwikkeling.]”

Uiteraard moet je ervoor zorgen dat de kurkuma zelf niet besmet is met zware metalen. Oh, die arme kinderen in Bangladesh. Als het niet dit is, is het dat. En het zijn niet alleen de kinderen in Bangladesh. Bijna een kwart van de kruiden gekocht in Boston bevatte lood. En het is niet alleen een verschil tussen merken uit de VS of uit het buitenland, aangezien de loodniveaus gemiddeld niet significant verschilden.

Hoe zit het met antioxidantrijke groenten en fruit?

We maken ons zorgen over DNA-schade, omdat we ons zorgen maken over kanker. Wat als je het bèta-caroteen niveau meet bij mensen blootgesteld aan arseen die kanker kregen, vergeleken met mensen met evenveel arseenblootstelling die geen kanker kregen?

Het bèta-caroteen niveau representeert je gezond fruit en groente-inname. Je krijgt een hoog gehalte in je bloed als je veel gezond voedsel eet zoals groenten en zoete aardappelen.

Tegenover personen met een laag niveau, hadden degenen met een hoog niveau in hun bloed 99% minder kans om kanker te krijgen door arseen, hunder keer minder. Dus als je rijst eet, waarom dan niet rijst met zoete aardappelen erbij.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!