Toename van autisme

Martha Herbert, neuroloog op Harvard, zei in een inleidende speech op een autismeconferentie, dat we onderzoek moeten uitvoeren alsof we weten dat dit een noodgeval is. Al anderhalf procent van alle Amerikaanse kinderen heeft autisme, en het lijkt toe te nemen.

Koorts en autisme

Hoe zit het met het dramatische effect van koorts, dit enorme verschil in autistisch gedrag tijdens koorts blijft ouders en deskundigen kwellen.

Wat kan er vanuit een onderzoekstandpunt meer onthullend zijn dan een alledaagse gebeurtenis die autisme vrijwel opheft voor een bepaalde tijd?

Er gebeuren alleen zoveel verschillende dingen tijdens koorts, waar moet je beginnen?

Oorzaken van autisme

Nou, toen bekend werd dat een oorzaak van autisme in de synapsen kan liggen, de zogenaamde ziel van de hersenen, de verbindingen tussen zenuwen waar informatie wordt overgedragen, werd de aandacht gevestigd op HSPs, heat shock proteines, die de hersenen afgeven bij koorts, die synaptische overdracht kunnen verbeteren, en dus ook langeafstandsverbindingen in de hersenen, die onderdrukt zijn bij ASD. ASD staat voor Autism Spectrum Disorder. In onderstaande afbeelding zie je een overzicht van wat gelinkt is aan ASD.

Sulforafaan en synaptische dysfunctie

En, er is deze samengestelde stof, sulforafaan, die de productie van HSPs stimuleert. Dus, je zou de voordelen kunnen ervaren zonder koorts. Welk medicijnbedrijf maakt het? Hoe vraag ik ernaar bij de apotheek?

Nee, verkeerde winkel … Sulforafaan wordt niet gemaakt in een fabriek; het wordt gemaakt door planten. Sulforofaan wordt gemaakt in broccoli, boerenkool, kool, loofgroenten en bloemkool, met andere woorden, kruisbloemige groenten. Dus, misschien als we wat broccoli geven aan mensen met autisme, zal het ze misschien helpen door de heat shock proteines te stimuleren.

Sulforafaan en oxidatieve stress

Maar, synaptische dysfunctie is niet de enige oorzaak van autisme. Er is ook oxidatieve stress. De hersenen zijn bijzonder kwetsbaar voor oxidatieve stress, omdat veel vrije radicalen in de hersenen worden gemaakt, waar weinig bescherming tegen antioxidanten is.

En ja, “er zijn veel onderzoeken geweest die aantoonden dat autisme gerelateerd is aan oxidatieve stress en verminderde antioxidantencapaciteit.”

Het niveau nrf2 bijna gehalveerd, datgene wat een antioxidant-reactie stimuleert. Als er nou een manier was om Nrf2 te verhogen door middel van voedsel…

Boom! Daar hebben we het.

Sulforafaan blijkt misschien de sterkste natuurlijke simulant van Nrf2 op onze planeet te zijn.

Wat was Nrf2 ook alweer?

Het wordt beschouwd als een belangrijke regelaar van ons lichaam’s reactie op stressfactoren uit de omgeving. Onder elke vorm van stress, oxidatieve stress, ontstekingsstress, stimuleert Nrf2 aspecten van de antioxidant-reactie, waarbij het allerlei cel-beschermende genen activeert die vrije radicalen in balans brengen en onschadelijk maken en reparatie van eiwitten en DNA faciliteren.

Dus, misschien als we wat broccoli geven aan mensen met autisme, zal het dingen ook verbeteren door Nrf2 te activeren, wat deze antioxidant- reactie activeert.

Sulforafaan en mitochondriale dysfunctie

En dan is er nog mitochondriale dysfunctie. Kinderen met autisme hebben meer kans om te lijden aan disfunctionele mitochondria, de kleine energiecentrales in onze cellen waar stofwisseling plaatsvind.

Als er nou een voedingsmiddel was om mitochondriale werking te verbeteren. En dat is er.

Een dieet rijk aan kruisbloemige groenten stemt ons metabolisme opnieuw af door de metabolische balans te herstellen. Krachtige groenten voor onze cellulaire energiecentrales.

Sulforafaan kan niet alleen de genuitdrukking stimuleren van heat shock proteins tot zesvoud binnen zes uur, het kan de hoeveelheid mitochondria in menselijke cellen verdubbelen die groeien in een petrischaal.

Dus, misschien als we wat broccoli geven aan mensen met autisme, zal het ook helpen door wat van de mitochondriale werking te herstellen wat vrije radicalen voorkomt.

Oké, dus kunnen we al proberen wat kinderen broccoli te geven? Eerst, een laatste factor: zenuwontsteking, hersenontsteking, en andere oorzakelijke factor in autisme.

Hersenontsteking

Als we bij een lijkschouwing kijken naar het hersenweefsel van iemand met autisme, is de ontsteking te zien in de witte stof. En, bij een lumbale punctie, zien we 200 keer zoveel ontstekingsmediatoren, zoals interferon, in hun hersenen.

Wat veroorzaakt zoveel ontsteking?

Nou, de hoogste regelaar van de ontstekingscascade is een eiwit genaamd NF-kappa-beta, die ontsteking veroorzaakt en, wanneer teveel voorkomend, zoals bij autisme, kan het leiden tot chronische of overmatige ontsteking.

Als er nou een voedingsmiddel was. Wacht, broccoli doet dat ook?

In feite is het het voornaamste ontstekingsremmende mechanisme van sulforafaan, het onderdrukken van NF-kappa-beta.

Broccoli, broccoli, broccoli !

Nou, dat maakt de puzzel compleet. Geef iemand met autisme broccoli, HSPs worden vrijgegeven om synaptische werking te stimuleren, Nrf2 wordt geactiveerd om vrije radicalen te bestrijden, mitochondriale werking wordt hersteld, en we onderdrukken de ontsteking die NF-kappa-beta veroorzaakte.

‘One food to rule them all’ Eén voedingsmiddel om alle vier de oorzaken tegen te gaan.

Dat is één van de verschillen tussen voedsel en medicijnen.

Medicijnen versus groenten

Medicijnen hebben meestal één enkel effect, maar autisme spectrum stoornis, ASD (ASS), resulteert uit meerdere factoren; vandaar dat er geen medicijnen zijn die werken. Maar, strategieën met multifunctionele fytochemicaliën zoals sulforafaan of beter nog, de onbewerkte planten zelf, zijn zeer aantrekkelijk… theoretisch.

Maar, het is niet zeker, totdat het getest is, wat we, dat beloof ik, de volgende keer bespreken.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!