Eczeem: wat is het en hoeveel komt het voor ?

Atopische dermatitis, beter bekend als eczeem, is geclassificeerd als de huidziekte met misschien wel de grootste belasting voor de wereldgezondheid, omdat het gewoon zoveel voorkomt. Misschien dat één op de 10 kinderen het heeft en ongeveer 3% van de volwassenen, dat je rode plekken op je huid krijgt die jeuken.

Typische behandeling met cortisoncrème

Topische (lokale) steroïden, zoals cortisoncrème, zijn de basis van de behandeling sinds hun Nobelprijswinnende ontdekking in 1950.

Mensen zijn echter bang voor steroïden. Irrationele onrust en angst komt vaak voor bij patiënten over het gebruik van steroïde crèmes en zalven; Een fobie die kan voortvloeien uit verwarring tussen topische steroïden en orale of geïnjecteerde steroïden, die verschillende effecten hebben.

Echt krachtige topische steroïden kunnen je huid dunner maken, maar de dikte van de huid zou een maand na het stoppen weer normaal moeten zijn. Dus ja, het kan bijwerkingen veroorzaken, maar de zorg die mensen hebben lijkt niet in verhouding tot het kleine risico dat ze vormen.

Toch, als er een manier is om een ​​probleem zonder medicijnen op te lossen, dan geniet die in het algemeen de voorkeur.

Wat deden ze tegen eczeem voor de jaren 1950?

Nou, in de jaren ’30 testten sommige onderzoekers het gebruik van vitamine D opgelost in maïsolie; en tot hun verbazing werkte het – maar ook enkel de maïsolie zonder de vitamine D werkte, die ze gebruikten als een controle.

Anderen meldden verbetering na het geven van lijnzaadolie, of zelfs van reuzel! De Nationale Vee- en Vleesraad wilde ook meedoen met de pret. Het probleem is dat geen van deze studies een controlegroep heeft.

Dus ja, geef iemand maïsolie gedurende 12 tot 18 maanden en zij worden beter; maar misschien zouden ze sowieso beter geworden zijn. Je weet het niet zeker totdat je het hebt getest.

Al deze onderzoekers die voordelen claimden van het gebruik van verschillende vetten hadden blijkbaar geen grote interesse in het uitvoeren van gecontroleerde studies.

Maar niet deze onderzoeker die sommige oliën testte en geen bewijs vond van voordeel boven de routinebehandeling.

Het merendeel werd beter, wat suggereert dat de vorige geclaimde voordelen net zo goed kunnen zijn gekomen door de gebruikelijke behandelingen “met misschien een vleugje enthousiasme.”

Toen kwam hydrocortison op de markt; dus de medische gemeenschap stopte met dieetbenaderingen, tot een brief werd gepubliceerd in 1981 over de behandeling van eczeem met supplementen van teunisbloemolie, wat gamma-linoleenzuur bevat, een ontstekingsremmende omega-6.

Teunisbloemolie

En inderdaad, als het werd getest, leek het te helpen. Maar toen, vond een volgende grotere studie geen effect. Wanneer er conflicterende bevindingen zijn, helpt het een meta-analyse te doen, waarin je alle onderzoeken naast elkaar legt.

Er was het onderzoek dat voordeel liet zien, degenen zonder en dan zeven andere onderzoeken; en zeven van de zeven toonden voordelen. Dus de resultaten toonden aan dat de effecten van een merk van een teunisbloemoliesupplement bijna altijd significant beter waren dan het placebo.

Zaak gesloten, toch?

Nou, de analyse werd gefinancierd door de supplementenfabrikant zelf, wat een rode vlag zou kunnen zijn.

Waar zijn deze andere zeven onderzoeken gepubliceerd?

Dat waren ze niet.

Het bedrijf heeft gezegd dat ze deze onderzoeken hebben gedaan maar dat ze ze nooit hebben vrijgegeven. En toen ze werd gevraagd ze te overhandigen, zeiden ze dat ze dat zouden doen, maar ze deden het niet; waarbij ze zelfs dreigden met een rechtszaak tegen onderzoekers die de effectiviteit van hun supplement ter discussie durfden te stellen.

Een onafhankelijk review heeft geen bewijs gevonden dat teunisbloemolie of borageolie beter werkte dan een placebo.

En dus, als we gedag zeggen tegen het verhaal van de teunisbloemolie, zullen we misschien wakker worden in een wereld waar alle klinische onderzoeksgegevens het daglicht eens zullen zien.

Borageolie en hennepzaadolie

Borageolie heeft eigenlijk twee keer zoveel gamma-linoleenzuur als teunisbloemolie en werkte nog steeds niet; maar dat heeft de onderzoekers er niet van weerhouden om hennepzaadolie te proberen, wat blijkbaar gebruikt is als voedsel en medicijn al duizenden jaren.

Ze probeerden ongeveer 30 gram hennepzaad uitgeperst tot olie te geven aan mensen elke dag voor een paar maanden en vonden significante verbeteringen in de droogheid van de huid, in jeuk en in de behoefte aan medicijnen, maar niet vergeleken met placebo.

In feite, voedingssupplementen over de hele linie, Of het nou visolie is, zink, selenium, vitamine D, E of B6, duindoornolie, hennepzaad, of zonnebloemolie; over het geheel genomen geen overtuigend bewijs dat het nemen van supplementen eczeem verbeterde.

Dat is teleurstellend, maar wacht even – Dat geldt alleen voor orale supplementen.

Hoe zit het met natuurlijke remedies die plaatselijk worden toegepast?

We zullen het snel ontdekken.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!