Ondanks de beschikbaarheid van medicijnen met bewezen werkzaamheid voor eczeem, zoals topische steroïden, zoeken veel patiënten natuurlijke alternatieven.

In het geval van eczeem blijken er twee beter te zijn dan placebo.

Zoethoutwortel

Eén was zoethoutwortel. Het opsmeren van een placebogel lijkt niet veel te helpen bij het verwijderen van roodheid of jeuk na een week of twee weken, maar een 1% zoethoutgel en vooral een 2% gel lijkt de symptomen in de meeste patiënten te verbeteren.

Zij concluderen dat zoethoutextracten kunnen worden beschouwd als een effectief eczeembehandelingsmiddel.

St. Janskruid

De andere succesvolle proef was met St. Janskruid crème, met een vermindering van de eczeem-ernstscores elke week superieur aan die van placebo; dus het werkt beter dan niets.

Maar de vraag is: werkt het beter dan medicijnen en beter dan topische steroïden?

Dat weten we niet. Soms werken de medicijnen echter niet, bijvoorbeeld bij zogenoemde recalcitrante atopische dermatitis.

Dus deze onderzoekers in Japan vroegen patiënten om te proberen elke ochtend 4 kopjes oolongthee te drinken. En de meeste patiënten bleken gemarkeerde – of in ieder geval gematigde verbetering te tonen, beginnend na 1 of 2 weken. En dan bleven de meeste beter, zelfs 5 maanden nadat ze stopten. Het probleem is dat er geen controlegroep was. Dus we weten niet hoeveel beter geworden zouden zijn op eigen kracht. Maar omdat thee toch wel gezond is, kun je het best proberen.

Terug naar topische (plaatselijke) behandelingen: een vitamine B12-crème versloeg dezelfde crème zonder vitamine B12. De meeste patiënten en artsen beoordelen de resultaten van de B12-crème als goed; beter dan zij de placebocrème beoordeelden.

Eerst de huidbarrière beschermen

Ongeacht welke topisch middel u gebruikt, steroïde of anderszins, eerst en vooral, is het essentieel dat de huidbarrière wordt beschermd en onderhouden met behulp van verzachtende stoffen, wat vochtinbrengende middelen betekent, idealiter een of twee keer per dag, vooral direct na het douchen, om het vocht te vergrendelen.

Kokosolie

Petroleumsmeersel, zoals Vaseline, is zeer effectief, maar het is tamelijk vet en rommelig. Hoe zit het met iets zoals kokosolie, wat minder vettig is? Er bleek dat de droogheid van de huid verbeterd werd, hoewel niet beter dan door minerale olie, die goedkoper is.

Is minerale olie echter wel veilig?

Blootstelling aan minerale olie bleek te worden geassocieerd met reumatoïde artritis. Maar dat was beroepsbelasting met industriële minerale oliën, zoals hydraulische vloeistof. Dezelfde groep onderzoekers vond vervolgens dat minerale olie van cosmetische kwaliteit niet hetzelfde risico lijken te dragen. In het algemeen zou topisch toegepaste minerale olie geen gezondheidsrisico moeten vormen.

Maar alleen omdat het net zo goed werkt als kokosolie bij een droge huid, betekent niet dat het ook goed werkt bij eczeem. Vergeleken met elkaar werkt topische extra virgin kokosolie beter dan topische minerale olie bij afnemende eczeemernst; met twee keer zoveel kinderen die een uitstekende reactie ervaren na 2 maanden behandeling.

Dus bij pediatrische patiënten met mild tot matig eczeem, was topische toepassing van extra virgin kokosolie superieur aan die van minerale olie.

Olijfolie

Maar hoe zit het in vergelijking tot extra virgin olijfolie?

Olijfolie werkte, de ernst van de eczeem nam af, maar kokosolie werkte beter. Wat betekenen deze cijfers? Wat betekent het dat je gaat van een ernstigheidsscore van 35 tot 20?

Dit is een foto ervoor en na 4 weken van topische kokosolie.

Nu weten we dat kokosolie veel verzadigd vet bevat; dus we willen het niet eten. Maar het verzadigde vet wordt niet geabsorbeerd in je huid. Tenzij je een baby bent en je huid dus zo dun is dat je daadwerkelijk verzadigd kokosvet kan absorberen in je bloedbaan. Maar bij oudere kinderen en volwassenen kan kokosolie gebruiken op uw huid of haar worden beschouwd als veilig.

Vaseline

Oké, maar hoe zit het met eczeem gewoon met Vaseline behandelen?

Eczeem kan al duur zijn om mee om te gaan. De gemiddelde onkosten kunnen $ 274 per maand zijn; Dat is meer dan een derde van een typisch gezinsinkomen. En je kan een kind van kop tot teen inwrijven met Vaseline voor ongeveer vier cent, terwijl kokosolie of sommige van de sjiekere vrij verkrijgbare vochtinbrengers vele malen duurder kunnen zijn.

Hoewel niet zo absurd als sommige vochtinbrengers op recept die meer dan honderd dollar per tube kunnen kosten en niet beter werken dan de vrij verkrijgbare spullen.

Wacht, ik zie maar één lijn – precies, ze liggen boven op elkaar. Geen bewijs van superioriteit over de traditionele op Vaseline gebaseerde vrij verkrijgbare producten die 65 keer goedkoper kunnen zijn.

Ja, maar heeft extra virgin kokosolie geen actieve ingrediënten, terwijl Vaseline bewegingloos is? Vaseline is er al sinds 1872, maar het kostte de wetenschappelijke gemeenschap 144 jaar om het op de proef te stellen.

En het is helemaal niet bewegingloos, het doet veel met genen die infectie bestrijden en het induceert de expressie van genen die helpen met de barrièrefunctie en de beschermende buitenlaag van de huid verdikken en actief ontsteking verminderen.

In ieder geval, gebaseerd op 77 studies van vochtinbrengers voor eczeem, was er geen betrouwbaar bewijs dat één vochtinbrenger beter is dan een ander, hoewel deskundigen consensus bereikten over de conclusie dat Vaseline het beste zou kunnen zijn voor de huidbeschermingsfuncties.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!